Hufvudstadsbladet

Simeone hade mod att förnya sig

Diego Simeone har basat för Atletico Madrid i ett årtionde och under den framgångsr­ika eran har Atleti gjort sig känt som ett lag som är berett att tugga i sig grästuvor och smalben för att nå framgång. Atletico har gjort ont att möta under Simeones tid m

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Simeone har till och med övergett sin älskade 4-4-2-formation i jakt på nya infallsvin­kar och taktiska finjusteri­ngar. Med 3-5-2 har bollinneha­v betonats på ett annat sätt än tidigare. Laget har foulat lite mindre än tidigare, passat mer och stundtals bjudit på riktigt underhålla­nde fotboll.

Simeone och Atleti har under många år gjort sig kända för sitt oerhört rätlinjiga, aggressiva och ibland cyniska spelsätt. Atleticos försvar brukar vara rena rama betongen och med 16 insläppta bollar i ligaspelet är laget bäst i klassen tillsamman­s med Sevilla.

Inget nytt med det men att Atletico är näst bäst framåt med 45 fullträffa­r är en liten överraskni­ng.

Atletico och Simeones sätt att spela fotboll har ofta passat sällsynt bra in i ekvationen då tuffa utslagsmat­cher stått på programmet i exempelvis Champions League. Inför åttondelsf­inalen mot Chelsea frågar sig en del om Atleti till och med blivit för mycket av ett finlirarla­g?

I synnerhet som Simeones koncept med en extremt aggressiv kontringsf­otboll sannerlige­n fungerat och gett resultat som den tidigare mer eller mindre kroniskt underprest­erande klubbens supportrar bara kunde drömma om.

Simeone, en före detta toppmittfä­ltare, är känd för sin intensiva stil, på matcharena­n och på träningsan­läggningen. Han tar mycket utrymme och har fått en del spelare att riva sig i håret under årens lopp. Att han stannat i klubben i tio år säger ändå något om den ställning och den uppskattni­ng han åtnjuter. En oerhört bra tränare med förmågan att motivera sina spelare.

Mixen i Atletico är oerhört bra. Klubben har satsat på att köpa in yngre spelare och varvat de köpen bland annat med Luis Suarez. Den 33-årige uruguayane­n har varit magnifik efter att han tvingades bort från Barcelona på sommaren.

Suarez rutin och målfarligh­et är egenskaper som ska föra Atleti till den stora drömmen i vår.

Argentinar­en har vunnit La Liga, Copa del Rey, Europa League och spanska supercupen under åren i Madrid.

Men Champions League har laget inte förmått att erövra. Två finalförlu­ster har det blivit, båda mot ärkefiende­n Real Madrid.

I år finns chansen igen. Men då gäller det att först ta sig förbi Chelsea. Ingen alldeles enkel uppgift.

 ?? FOTO: MAXIM SHEMETOV/ LEHTIKUVA-AFP ?? Diego Simeone och Atletico imponerar.
FOTO: MAXIM SHEMETOV/ LEHTIKUVA-AFP Diego Simeone och Atletico imponerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland