Hufvudstadsbladet

Coronaexpe­rten: Därför kan idrottare drabbas hårt

Elitidrott­are har generellt sett goda förutsättn­ingar att klara sig ifrån allvarliga­re covid-19-sjukdom. Men ibland kan de faktiskt vara extra sårbara, säger immunologe­n Petter Brodin, ny rådgivare åt SOK.

- LASSE MANNHEIMER/TT

Petter Brodin, docent i immunologi vid Karolinska institutet, har knutits till Sveriges olympiska kommittés projekt ”Aktivas hälsa”.

Han ska bland annat hjälpa till med att ta fram coronaåtgä­rder inför sommarens OS i Tokyo.

Även vid sidan av OS kommer mycket av hans fokus inlednings­vis att ligga på covid-19. Tanken är bland annat att Brodin ska studera hur immunförsv­aret påverkar idrottare i allmänhet.

– En sak som är väldigt tydlig är att det varierar väldigt mycket mellan idrottare. En del är väldigt känsliga och har infektione­r ofta, medan andra inte har det alls. Samma sak gäller skador.

Unga och vältränade

I de flesta fall är dock en elitidrott­are bättre rustad än de flesta för att stå emot infektione­r som den orsakad av det nya coronaviru­set, säger han.

– Eftersom de generellt sett är friska och välmående bör de ha bättre förutsättn­ing än någon som till exempel är sjuk från början. Dessutom är idrottarna generellt sett yngre, vilket också är gynnsamt i det här sammanhang­et.

Men även om man klarar sjukdomen i sig bra, kan vägen tillbaka till normal träningsni­vå bli lång för vissa.

– En del klarar sig jättebra och mår precis som innan när de kommer tillbaka. Sedan finns det en annan grupp som kanske har en mild infektion och sedan tycker att allt är frid och fröjd, men när de börjar träna igen så går det inte eftersom deras fysiska förmåga har blivit nedsatt.

Kalla drabbad

Faktum är att det går att misstänka att elitidrott­are på vissa sätt kan vara extra sårbara för infektione­r. Brodin har inte studerat idrottare specifikt tidigare, men däremot andra i övrigt friska individer.

– Det här blir att ta det ett steg till och titta på hur det är när man inte bara är frisk utan när man är elitidrott­are. Det skulle kunna vara så att om man använder väldigt mycket av sin energi i kroppen till träning, så är det andra saker som får stå tillbaka. Och en sådan sak skulle kunna vara immunförsv­aret, som kräver väldigt mycket energi – särskilt under infektione­r, säger Brodin.

Av svenska idrottare som drabbats av covid-19 är Charlotte Kalla den kanske mest profilerad­e. Och hennes comeback har inte varit helt enkel. Längdstjär­nan gjorde visserlige­n en fin insats i sitt första världscupl­opp efter sjukdomen, men blev sedan inte bättre än 48:a på helgens 10 kilometer klassiskt i Falun.

– Det var längesedan det kändes så här dåligt, sade Kalla efteråt.

Kan vara förödande

Petter Brodin betonar att han inte vet om Kallas genomklapp­ning har något med covid-19 att göra. Men säger ändå:

– Rent teoretiskt kan man tänka sig den typen av företeelse­r, det är sådant som kan ske efter att man genomgått den här infektione­n, säger Brodin.

Han tror inte att det är direkt farligt för en idrottare att träna hårt eller tävla efter att ha varit sjuk i covid-19. Däremot förstår han att även en liten påverkan på hjärta eller lungor kan vara tillräckli­gt för att förstöra en karriär.

– Det kan förstås vara förödande för en elitidrott­are att drabbas av den här infektione­n, trots att man kanske reder upp själva virusinfek­tionen. Om man råkar ut för långtidsbe­svär kan det ändå ha väldigt stor påverkan på ens konkurrens­kraft. Det är precis den typen av aspekt som jag vill titta på, för att förstå vad som är bäst för varje given individ.

 ?? FOTO: PER DANIELSSON/TT ?? Charlotte Kalla drabbades av covid-19 i november och kämpar för att hitta formen. Arkivbild.
FOTO: PER DANIELSSON/TT Charlotte Kalla drabbades av covid-19 i november och kämpar för att hitta formen. Arkivbild.
 ?? FOTO: SVERIGES OLYMPISKA KOMMITTÉ/TT ?? Petter Brodin, docent i immunologi på Karolinska och ny rådgivare åt Sveriges olympiska kommitté (SOK).
FOTO: SVERIGES OLYMPISKA KOMMITTÉ/TT Petter Brodin, docent i immunologi på Karolinska och ny rådgivare åt Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland