Hufvudstadsbladet

Då varje nytt kontrollbe­sök är ett ovisst äventyr

En viktig ambition med Fritjof och Leena Sahlströms bok om att leva och dö av cancer är att lyfta fram hur den sjukdomen inverkar på familjens dagliga tillvaro.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

SJÄLVBIOGR­AFISKT

Fritjof & Leena Sahlström

Cancerbrev. Om att leva och dö av cancer Förlaget M 2021

Sommaren 2014 diagnostis­eras Leena Sahlström med en aggressiv njurcancer som utvecklat metastaser. Också om hon inte får någon prognos på hur lång tid hon kan ha kvar blir det uppenbart att varje genomlevd månad måste ses som en avvärjning­sseger.

Men hon opereras och får en medicin som biter överraskan­de bra, och kommer att leva fyra och ett halvt år efter diagnosen.

Under sjukdomsti­den delade hon sina tankar och känslor via bloggen ”Passligt”. Och med den som bas och hennes man Fritjof Sahlströms nyskrivna navigering mellan de textfragme­nten och situatione­rna har nu boken Cancerbrev. Om att leva och dö av cancer tagit form.

Vi får här bekanta oss med en uppenbart välfungera­nde familj med många järn i elden. En familj där framgång är åtråvärd och också fullt realistisk, så att det inlednings­vis till och med känns som om ett duktighets­syndrom svävade över raderna.

Dagen då det preliminär­a beskedet från Leenas magnetrönt­gen kommer har Fritjof hållit ett lyckat tal i ett akademiskt sammanhang, och på kvällen sitter paret sedan i Domkyrkan och lyssnar på kören där sonen Albert sjunger. Nästa dag ska sångarna i väg på Europaturn­é.

Men mellan de två situatione­rna ryms upptäckten som kommer att förändra familjens liv. Därefter gäller det att lära sig leva med cancer, och med behandling­ar som i grunden bara kan bromsa ett oundviklig­t förlopp.

Vardagens förhöjda betydelse

Idén med den här boken är knappast att skapa gestaltad skönlitter­atur. Däremot blir den en personlig sjukjourna­l, och därtill en familjeliv­soch i viss mån arbets- och karriärred­ovisning. En viktig ambition är att lyfta fram hur den oönskade cancergäst­en – och medvetenhe­ten om livets skörhet, om att tiden är utmätt – inverkar på familjens dagliga tillvaro.

Begränsnin­garna blir efterhand allt fler, men samtidigt kan de upplevelse­r som återstår få en förhöjd betydelse. Ett centralt budskap är att den vanliga vardagen, de små och till synes obetydliga sysslorna, kan vara en källa till stor glädje. Och livet får också ett speciellt skimmer via de avvärjning­ssegrar som alltid bjuder på någon ny andhämtnin­gspaus.

Inlednings­vis ger Fritjofs textavsnit­t ett slags kontrastef­fekt till bloggen, i och med att han gärna också talar om världen vid sidan av familjen och sjukdomen: om professors­tjänster, konferense­r eller att han ska ta över som dekan. Men småningom blir i varje fall tonen mer personlig, ytan spricker upp, så att man som läsare verkligen känner att det är allvar.

Då är det lätt hänt att man rentav börjar hoppas att alla nya, oroande symtom ska skjutas upp ännu mer än vad som borde vara möjligt. Varje nytt kontrollbe­sök blir ett ovisst äventyr, fast man ju vet hur det till slut kommer att gå.

Och så blir det. ”De har precis hittat tre små metastaser i din hjärna”, säger den unga och vänliga sköterskan efter en av de återkomman­de undersökni­ngarna.

Starkt klingande solon

Det här är en berättelse om en familj som har ett starkt skyddsnät – med människor som engagerar sig och hjälper, och med resurser som kan förmildra en del yttre problem. Men dessutom betonas att det i alla händelser är grundtrygg­heten i det finländska sjukvårdss­ystemet som möjliggör behandling­en också för Leenas del.

Cancermedi­ciner är ofta extremt dyra, och de kostnadern­a tvingas patienter i många andra länder själva stå för. Så inte hos oss.

”Cabometyx, välkommen! Din biverkning­slista är lång, du kostar samhället sextusen i månaden och din kraft är okänd. Men vi har sopat uppfarten och rättat till mattorna. Nu ställer vi oss i hallen och bugar djupt. Gör vad du kan!”

Det finns många enskilda guldkorn och berörande stunder bland de här cancerbrev­en, men för mig är det i första hand ändå de bloggbaser­ade textinlägg­en som blir bokens största behållning. Det nyskrivna materialet kompar genom att ge en stadig botten, på vilken bloggtexte­rna – framlyfta ur de situatione­r de fötts ur – sedan lägger sina starkt klingande solon.

Leenas redogörels­e för sitt sjukdomsfö­rlopp är osentiment­al men samtidigt ändå sensibel och naket ärlig. Den är belysande och vidgande på ett sätt som väcker postum respekt.

Och en liten men inte helt oviktig kuriositet i sammanhang­et är att varje nytt huvudkapit­el i boken inleds med ett antal låtval, som sedan sammantagn­a bildar bokens slutliga spellista. Det blir en fin samling låtar, varierad och välmatad med textoch melodistäm­ningar som haft betydelse för paret Sahlström och också kan anknytas till det berättade.

❞ Leenas redogörels­e för sitt sjukdomsfö­rlopp är osentiment­al men samtidigt ändå sensibel och naket ärlig. Den är belysande och vidgande på ett sätt som väcker postum respekt.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM; PRESSBILD ?? ■
I fyra och ett halvt år pågick Leena Sahlströms kamp mot en aggressiv njurcancer. Hennes blogginläg­g från sjukdomsti­den har i kombinatio­n med maken Fritjof Sahlströms nyskrivna navigering getts ut i bokform med titeln Cancerbrev. Om att leva och dö av cancer.
FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM; PRESSBILD ■ I fyra och ett halvt år pågick Leena Sahlströms kamp mot en aggressiv njurcancer. Hennes blogginläg­g från sjukdomsti­den har i kombinatio­n med maken Fritjof Sahlströms nyskrivna navigering getts ut i bokform med titeln Cancerbrev. Om att leva och dö av cancer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland