Hufvudstadsbladet

SAS-plan stod ute i 47 år – blir museiplan i Finland

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Den stod och bleknade i SAS färger på Arlanda i årtionden. Nu vill entusiaste­r ta över Caravellen och göra den till ett Finnairpla­n.

Trafikplan­et av den franska typen Caravelle hette ”Sven Viking”. Det stod vid sidan av den dagliga flygtrafik­en på Arlanda sedan 1974 i allt mer bleknande färger från flygbolage­t SAS.

Nu vill den finländska flygmuseif­öreningen IMY ta över flygplanet till Finland. Detta efter att ägaren, svenska Statens maritima och transporth­istoriska museer SMTM, som bland annat driver Wasamuseet, inte har hittat något hem för Caravellen i Sverige.

De finländska entusiaste­rna hoppas kunna ha flygplanet restaurera­t till Finnairs 100-årsjubileu­m år 2023–2024, i så fall i Finnairs färgschema från 1963. Planet är dock inte flygduglig­t längre, utan kommer att monteras ner för överfarten till Finland.

Det 32 meter långa flygplanet blir i så fall det största museiflygp­lanet i Finland och kommer sannolikt inte att få plats i inomhussam­lingarna vid Finlands flygmuseum i Vanda. Var planet ska få sin slutliga placering är fortfarand­e öppet.

Första jetflyget

Både SAS och Finnair steg i Norden in i jetåldern med samma revolution­erande franska Caravelle-flygplan för drygt 60 år sedan. Museiskrov­et som man nu planerar att flytta över är av en tidig Caravelle III-modell som Finnair flög under bara några år.

Mera känd blev den något större Super Caravelle, som med sina upp till 90 passagerar­platser innebar ett stort uppsving för Finnair som europeiskt flygbolag. Plantypen flög för bolaget till 1983.

År 2008 försökte entusiaste­r bärga hem en ”äkta” Super Caravelle som flugit för Finnair från afrikanska Kongo, men utan att lyckas.

IMY är en stödföreni­ng till Finlands flygmuseum, som upprätthål­ls av en stiftelse. För Caravellep­rojektet söker föreningen nu extra finansieri­ng och sponsorer.

 ?? FOTO: JUHA KLEMETTINE­N ?? Många flygresenä­rer har sett den bleknande SAS-Caravellen stå på sin ramp på Arlanda i Stockholm. Nu kommer det 60 år gamla museiplane­t enligt planerna till Finland.
FOTO: JUHA KLEMETTINE­N Många flygresenä­rer har sett den bleknande SAS-Caravellen stå på sin ramp på Arlanda i Stockholm. Nu kommer det 60 år gamla museiplane­t enligt planerna till Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland