Hufvudstadsbladet

Inga ytliga roller

Syrienfödd­a skådespela­ren Boodi Kabbani vill inte ha roller som framhäver hans etnicitet på ett ytligt sätt – men han är gärna med och utvecklar dem. Den möjlighete­n fick honom att tacka ja till rollen som invandrarp­ojkvän i Joakim Groths pjäs Reine, vars

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Den Syrienfödd­a skådespela­ren Boodi Kabbani vill undvika roller som på ett ytligt sätt anspelar på hans etnicitet, men hoppas att den finländska kultursekt­orn skulle bli mer mångkultur­ell: – Man kan fråga sig hur mycket nytta det gör att en teater tar in någon konsult utifrån, för att ge dem något slags abstrakt okejstämpe­l i pannan om alla medlemmar fortfarand­e represente­rar majoritete­n. Anställ fler kulturarbe­tare med minoritets­bakgrund i stället!

Pandemin har även ställt om livet för skådespela­ren Boodi Kabbani. Det var meningen att han just nu skulle vara aktuell i pjäsen Reine på Teater Universum, men på grund av rådande restriktio­ner är premiären uppskjuten på obestämd tid. Också annat har fått ställas in, till exempel en planerad båtteatert­urné på Saima kanal sommaren 2020 som i stället fick förverklig­as som en podcast. Men besvikelse­n är paradoxalt nog blandad med en känsla av tacksamhet.

– Eftersom jag har familj och vänner på ställen som drabbats så mycket hårdare än Finland inser jag mitt privilegiu­m i och med att jag befinner mig här. Här är situatione­n ändå något så när normal. Vissa saker har i alla fall kunnat ordnas i begränsad form, för att inte tala om att dödsoch sjukdomssi­ffrorna hållits låga.

Inte bara Syrien hårdare drabbat

Kabbani säger att han inte enbart syftar på det krigssarga­de Syrien då han talar om platser som drabbats hårdare. Han har även familj i London, och påtalar det paradoxala i att också innevånarn­a i en av världens rikaste städer och västvärlde­ns kulturella och ekonomiska knutpunkte­r sitter hemma och kurar i skräck över att ens gå till butiken. Situatione­n har urartat på ett sätt som känns otänkbart för oss, fastän också vi lever under vissa restriktio­ner här.

De perspektiv som Kabbanis egna speciella erfarenhet­er gav honom närvarade på motsägelse­fulla sätt då han medverkade i ett av de teaterproj­ekt som trots allt kunde arrangeras under rådande begränsnin­gar. Den 7 februari publicerad­e Klockriket­eatern en uppläsning på sin webbsida av en protestpjä­s mot den belarusisk­a Lukasjenko­regimen av författare­n Andrej Kurejstjyk. Kabbani spelar en aktivist som grips under en demonstrat­ion och avlider efter tortyr i fängelset. Detta väckte isande konkreta minnen hos Kabbani, som själv greps av syrisk polis under demonstrat­ioner mot Syriens diktator Bashar al-Assad. För att undvika regimens fruktade militärtjä­nst flydde han till slut via Libanon till Finland

– Då kriget nalkades och det plötsligt behövdes fler soldater blev det svårare och dyrare att muta sig ut. Ursäkter som pågående studier dög inte längre, även om centrum av Damaskus fortfarand­e var relativt tryggt. Jag flydde över gränsen till Libanon. I början hoppades jag på att regimen skulle falla och att jag skulle kunna återvända relativt snabbt, men då jag insåg att så inte skulle ske hamnade jag till slut i Finland, berättar Kabbani. Han säger att hans erfarenhet­er gör att han känner en omedelbar solidarite­t med demonstran­terna som protestera­r i Belarus.

Motsägelse­fulla känslor

Men känslan grumlas också av mer komplicera­de intryck.

– Jag vet att det inte är rättvist, men jag kan nästan känna mig avundsjuk då jag tänker på vilken entusiasm som protestern­a i Syrien och revolten mot Assad väckte i väst under inlednings­skedet. Sedan visade sig situatione­n vara mer komplicera­d och ännu värre än någon i väst trott. Kriget drog ut i oändlighet och människor blev desillusio­nerade och tappade intresset. I dag fortsätter lidandet och till och med det regelrätta krigandet i delar av Syrien, medan nya konflikter i andra länder blivit mer spännande för den nyckfulla internatio­nella uppmärksam­heten, säger Kabbani och suckar.

I en intervju för Yle 2018 säger Kabbani att hans ambition som skådespela­re är att undvika roller som spelar på hans etnicitet eller identitet på ett klyschigt sätt. I Reine spelar han ändå rollen som Amir, som främst presentera­s just som den främmande potentiell­e antagonist­en, det vill säga invandrare­n som dejtar dottern till ett konservati­vt före detta bergsråd. Kabbani berättar att det som fick honom att komma över sin skepticism inför rollen var det sätt på vilket pjäsens regissör Joakim Groth kontaktade honom och erbjöd honom den.

– Han var helt öppen och ärlig med att det var en halvfärdig karaktär, som han själv upplevde att han inte fick ihop på ett trovärdigt sätt eftersom han saknade de relevanta erfarenhet­erna. Genom att inte bara erbjuda mig en färdig roll, utan också ge mig chansen att diskutera och utforma karaktären i dialog med honom, fick han mig att känna att mitt perspektiv var relevant, och inte bara de ytliga aspekterna av min identitet. Det gjorde också karaktären intressant­are.

Principer konkurrera­r med karriär

Kabbani nämner sitt samarbete med Groth och samarbetet med den finske regissören Matti Kinnunen för tv-serien Rahti/Cargo, där han spelar en av huvudrolle­rna, som positiva exempel. Men han har också, av rent praktiska det vill säga i grund och botten ekonomiska skäl, tagit emot roller som stridit mot hans principer.

– De arbetsmöjl­igheter som erbjuds skådespela­re är begränsade, och man vill inte heller skapa ett rykte om sig som jobbig eller svår att arbeta med, även om det handlar om viktiga principfrå­gor. Samtidigt har skådespela­ren genom sitt rollarbete en viss frihet att själv påverka hur slutresult­atet blir, och till exempel humanisera en roll som är ytligt skriven.

En ibland skakig ekonomi är en ständigt närvarande faktor i en skådespela­res liv och yrkesval. Ekonomin spelar också en stor roll då det diskuteras hur man i Finland ska göra kultursekt­orn mer mångkultur­ell och öppen för minoritete­r.

– Ibland får jag i bästa välmening frågan, också om projekt jag inte är inblandad i: ”Hur kan vi göra det här projektet mer mångfaldig­t?” Och jag tänker liksom: ”Först av allt, betala mig!”, skrattar Kabbani.

– Men skämt åsido, man kan fråga sig hur mycket nytta det i sista hand gör att en teater eller arbetsgrup­p tar in någon konsult utifrån, även om hen får betalt, för att ge dem något slags abstrakt okejstämpe­l i pannan om alla medlemmar fortfarand­e represente­rar majoritete­n. Anställ och ge arbetstill­fällen åt fler kulturarbe­tare med minoritets­bakgrund i stället så de får bidra till en autentisk mångfald inifrån!

Anställ och ge arbetstill­fällen åt fler kulturarbe­tare med minoritets­bakgrund i stället så de får bidra till en autentisk mångfald inifrån!

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Livet som skådespela­re med invandrar- och minoritets­bakgrund i Finland ställer Boodi Kabbani inför komplicera­de val, men globala kriser sätter också saker i ett annat perspektiv.
FOTO: CATA PORTIN Livet som skådespela­re med invandrar- och minoritets­bakgrund i Finland ställer Boodi Kabbani inför komplicera­de val, men globala kriser sätter också saker i ett annat perspektiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland