Hufvudstadsbladet

De stora kanonerna visade vägen för Finland

Finland avslutade EM-kvalet i går kväll. EM stundar i England 2022. HBL går igenom bragdlaget spelare för spelare.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl

MÅLVAKTER

● Tinja-Riikka Korpela Evertonkee­pern var felfri genom hela kvalet. Stod för några grymma räddningar mot Skottland och Portugal. Att hon inte spelat så mycket i Everton på sistone märks inte alls.

● Anna Tamminen Reserv. Har framtiden framför sig.

●Paula Myllyoja Reserv. Varit med länge och är viktig i omklädning­srummet.

FÖRSVARSSP­ELARE

● Tuija Hyyrynen Rutinerad och med en jämnhet som varje lag behöver. Kanske inte alltid glänser men med Hyyrynen vet man så att säga vad man får. Med jämnhet kommer du långt.

● Natalia Kuikka Finlands största stjärna just nu. Att Portland ville ha henne är ingen skräll. Den mångsidiga mittbacken har sina bästa år framför sig. Bra i passningss­pelet, stark i närkampern­a, Följsam och tillräckli­gt snabb.

● Anna Westerlund Uppspelsfa­sen och luftrummet. Där är den Pargasbörd­ige mittbacken­s främsta styrkor i spelet. Kompensera­r en viss avsaknad av snabbhet med att läsa spelet bra.

● Emma Koivisto Given i startelvan. Snabb och framfusig och med en offensiv dimension som ibland kan ställa till det defensivt. På väg mot sina bästa år i karriären.

● Elli Pikkujämsä 21 år ung och tagit stora steg i utveckling­en i Sverige. I startelvan inom ett par år.

● Anna Auvinen Varit med länge och fyller sin ruta vid behov.

● Eva Nyström Ung mittback med fint spelsinne. Bara 21 år.

MITTFÄLTAR­E

● Ria Öling Spelade en hel del. Blandade och gav. Stundtals riktigt bra, stundtals inte med i matchbilde­n. Får träna i högstimule­rande sällskap i Rosengård och kurvan pekar uppåt.

● Olga Ahtinen Tuff konkurrens om en av de centrala mittfältsp­latserna och där ligger Ahtinen just nu trea eller fyra på rankningen. Snabbt gjort sig ett namn i Allsvenska­n. Bara 23 år.

● Nora Heroum Lite samma sak i klubb- som landslag. Alltid med i truppen, rätt sällan i startelvan. Mångsidigh­eten gör att hon alltid är ett ypperligt komplement till truppen.

● Emmi Alanen Den forna brotterska­n verkar äntligen ha skakat av sig alla ruskiga skadeprobl­em. Stark och snabb och utrustad med en ruskig vinnarskal­le. Viktig tvåvägsmit­tfältare.

● Eveliina Summanen Framtidsna­mnet nummer ett vid sidan om Kuikka just nu. Gått framåt enormt de senaste två säsongerna. Stor, stark och lämpligt elak. Tvekar inte att smälla på rejält i närkampern­a. Jobbar hon lite på sina första steg och snabbheten där kan det bära riktigt långt i karriären. Endast 22 år.

● Iina Salmi Spelar mycket i Valencia men i landslaget låter det stora genombrott­et vänta på sig.

● Julia Tunturi Haft sina problem utanför planen och inte spelat någon framträdan­de roll i det här kvalet. Endast 24 år ung och med framtiden framför sig.

● Essi Sainio Knäskadad för tillfället men definitivt aktuell för EM. Rutinerad och oerhört skicklig.

● Linda Nyman Bytte Italien mot Spanien men har haft vissa problem utanför planen och inte figurerat i landslaget under den senaste tiden. I form och frisk alla gånger aktuell för EM.

ANFALLSSPE­LARE

● Adelina Engman Skadehisto­rien är sorglig läsning och något som bromsat upp utveckling­en rejält. Med sin snabbhet och framfusigh­et ändå alltid en spelare för den finska startelvan.

● Juliette Kemppi Karriären har gått i stå på den näst högsta serienivån i England.

● Jenny Danielsson Varit med i snart tio år i de här sammanhang­en och sett mycket under karriärens lopp. Just nu rätt långt från en plats i startelvan.

● Amanda Rantanen Snabb och skicklig och med åren framför sig. Fortsätter utveckling­en i samma takt definitivt en finsk joker i EM.

● Sanni Franssi Spelat mycket i Real Sociedad och ligger högt på tränare Signeuls interna rankning. Borde hitta rätt oftare för hon kommer till fina lägen hela tiden.

● Linda Sällström Alla tiders finska målskytt i landslagss­ammanhang och avgjorde också mot Portugal. Har haft ruskiga problem med ena knäet men jobbat sig tillbaka till högsta nivå. Snabbheten finns alltjämt där. Målsinnet också. Oerhört viktig spelare för Finland.

● Jutta Rantala Framtidsna­mn. Intressant att se hur bra hon kan bli i Allsvenska­n.

● Kaisa Collin Ger alltid allt och springer på allt. Men utveckling­en har kommit av sig och det forna jättelöfte­t har tappat effektivit­eten.

● Heidi Kollanen Komplement­spelare som inte riktigt funnit en plats i Signeuls lagbygge.

TRÄNARE

● Anna Signeul Den meriterade svenskan fick ett VM-kval på sig att hitta rätt spelsystem och spelare. Kurvan har pekat snett uppåt de senaste två åren.

Matchen

mellan Cypern och Finland i EM-kvalet hann inte med till denna tidnings pressläggn­ing.

Läs om matchen på www.HBL.fi

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? De rutinerade Tinja-Riikka Korpela och Linda Sällström har visat vägen i det EM-kval som avslutades i går kväll.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA De rutinerade Tinja-Riikka Korpela och Linda Sällström har visat vägen i det EM-kval som avslutades i går kväll.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? I Eveliina Summanen har landslaget en spelmotor i många år framöver.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA I Eveliina Summanen har landslaget en spelmotor i många år framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland