Hufvudstadsbladet

Äkta journalist­ik är inte gratis

Facebook beter sig som Nordkorea – föga överraskan­de.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Tänk dig att du loggar in på Facebook men möts av ett nyhetsflöd­e med valnötssto­ra hål, som en Emmentalos­t. I flera år har Facebook och Google uppvisat enad front i striden mot reglering – tills alldeles nyligen. Bolagen har trott sig stå över suveräna staters lagar. Techjättar­na har varken velat betala skatt till statskasso­r eller kompensera medieföret­ag. Någon annan må bekosta produktion­en av profession­ellt innehåll som används som lockbete för användarna. Facebook och Google saknar demokratis­kt mandat och vill ogärna utstå granskning eller redovisnin­g. Nu utmanar lagmakarna på allt fler fronter teknikgiga­nterna till brottnings­match. Vem vinner användarna­s förtroende?

Den senaste episoden inom titanernas kamp utspelar sig i Australien. På den ena sidan står Big Tech, teknikjätt­arna med säte i Silicon Valley, på den andra landets konkurrens­myndighet, parlament och regering. Australien bereder en medielag som stipulerar om kompensati­on till medier och lägger krut bakom orden genom att hota teknikjätt­arna med saftiga böter. Hellre än att foga sig och betala valde Facebook i veckan att blockera delningen av nyheter – och på kuppen tillgången till flera myndighets­tjänster. Google varslade först om att lämna Australien och ta sin sökmotor med sig, men kom på bättre tankar. Vad vore väl en googling utan nyhetsresu­ltat? Alltså slöt man licensavta­l med lokala medieföret­ag och en global överenskom­melse med Rupert Murdochs imperium News Corp. Slutet gott? Nej, detta är bara början.

Nu testas förhålland­et mellan demokratis­kt valda lagstiftar­e, medieföret­ag och Big Tech. Ska it-plattforma­r få kapitalise­ra fritt på tidningarn­as nyhetsförm­edling och opinionsbi­ldning, eller vore det rimligt att punga ut med ersättning? Frågan är legitim och samhällsre­levant. Fram till 7 juni ska EU:s nya upphovsdir­ektiv, ofta kalllat för DSM (Digital Single Market), vara överfört till medlemslän­dernas nationella lagböcker. Frankrike har hunnit längst och tvingat Google teckna ersättning­savtal med lokala medier. Också Kanada vill lagstifta i ärendet, medan franska, tyska och finska myndighete­r deltar i dialogen.

Facebooks valda strategi – konfrontat­ion – avslöjar ett egenmäktig­t och tondövt bolag. Man påstår hårdnackat att man enbart gör mediehus ”en tjänst” genom att driva trafik till deras sajter. Hellre än att betala för sig stängde Facebook av delningen av nyheter i Australien. Förhandlin­gstricket demonstrer­ar bolagets maktfullko­mlighet och hotar slå tillbaka. En misstanke bekräftas: Facebook bryr sig inte ett smack om kvalitetsj­ournalisti­k, det duger lika gott med desinforma­tion för att skapa ”engagemang” och mata annonsaffä­ren. Facebook utgör en sorts allmän basfunktio­n, en primär informatio­nskanal för många – men uppför sig som Nordkorea. Därmed blir bolaget alltmer irrelevant. På senare år har plattforme­n börjat domineras alltmer av femtioplus­sare, på gott och ont. En liten, högljudd skara som verkar ha tiltat över lite till högerkante­n är numera tongivande. Nu antyds dock en kompromiss, där Facebook släpper nyhetsstop­pet.

Även om Google tagit skeden i vacker hand avslöjar Australien­s taktik fallgropar. Segraren är nämligen Murdoch-imperiet, känt för att servera en salig röra av seriös rapporteri­ng, sekteristi­sk opinionsbi­ldning på yttre sidan av högerkante­n, flagrant maktmissbr­uk och havererad pressetik. Vem ägnar en tanke åt små, lokala medieföret­ag som kämpar för sin överlevnad?

Nyheter är bara en av otaliga branscher som stöps om av teknikplat­tformarnas maktutövan­de algoritmer. Likt publiciste­r rankar Big Tech informatio­nsflöden och påverkar köpbeslut. Alla drabbas: handel, turism, underhålln­ing och kultur. Vad som saknas är ett globalt grepp om de digitala jättarnas dominans, det allt tydligare hotet om snedvriden konkurrens. Världen behöver en mångfasett­erad, holistisk och multinatio­nell strategi för att framtvinga centrala uppgörelse­r med plattforms­företagen. Regeringar och tillsynsmy­ndigheter måste tillsamman­s få bukt med de digitala portvakter­na. En skatt på digitala tjänster, föreslagen av OECD, vore ett steg i rätt riktning.

Därtill behöver webben genomtänkt­a strukturer för beskattnin­g, konkurrens, upphovsrät­t, integritet och dataskydd – en sorts motsvarigh­et till Baselkommi­ttén som sätter standarder för bankregler­ing.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland