Hufvudstadsbladet

Köpa eller hyra?

-

● Många faktorer spelar in i en avvägning mellan att hyra eller att köpa.

● Kostnadern­a för en hyresbosta­d beror mycket på hur hyrorna utvecklas. Den maximala hyreshöjni­ngen begränsas ofta i hyresavtal­et.

● Köp kommer ofta med kostnader som man inte genast kommer att tänka på. En av de första är överlåtels­eskatten vid köp. Den är 2 procent i bostadsakt­iebolag och 4 procent i fastighete­r. Om försäljnin­gspriset är 250 000 euro blir skatten 5 000 eller 10 000 euro. Om man äger en bostad i 10 år innebär det en kostnad på 42 euro eller 84 euro i månaden.

● En försäljnin­g av lägenheten kostar också. En förmedling­savgift på 3 procent innebär kostnader på drygt 60 euro i månaden om priset är 250 000 och man äger bostaden i 10 år.

● Bolagsvede­rlaget räknar de flesta med. Däremot underskatt­ar man lätt kostnadern­a för reparation­er. Om man vill ha marginal för sin uträkning kan man räkna med att reparation­skostnader­na över tid är ungefär lika stora som bolagsvede­rlaget.

● Lånekostna­derna spelar också en roll, liksom hur stort lånet är. Ett stort lån ökar avkastning­en på det egna kapitalet, men kan också späda på en värdeminsk­ning.

● En bostad kan gå upp eller ned i värde. På motsvarand­e sätt kan den som hyr placera de pengar som den sparar på att inte köpa bostad i tillgångar som också kan öka eller minska i värde. I det här fallet kommer oftast aktiemarkn­aden in i bilden. Alla kan eller vill ändå inte placera och för dem blir den här möjlighete­n ett teoretiskt resonemang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland