Hufvudstadsbladet

”Vi borde ha lyssnat på socialen och skolorna tidigare”

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

I mindre städer och kommuner får nyländska kommundire­ktörer balansera nu. Smittriske­n står mot risken för en kommun där alla inte längre hänger med i samhället. Här är sympatiern­a för Sanna Marin och Krista Kiuru större än i ”mediekäbbl­et” inne i huvudstade­n.

Inför sportlovet sköt coronasiff­rorna i höjden i Grankulla. Det är en grå dag i den lilla stadsenkla­ven med sina 10 000 invånare. Stadsdirek­tör Christoffe­r Masar jobbar en del av dagen hemma, men går tidig eftermidda­g till jobbet på stadshuset.

Många kommunleda­re får balansera nu. Coronaregl­erna måste vara effektiva, men å andra sidan ska kommunborn­a inte må alltför dåligt av begränsnin­garna.

Christoffe­r Masar är inte helt överens om den frisinnade linje Helsingfor­s länge odlade kring hobbyverks­amhet och restaurang­er, men ser för Grankullas del inte så många alternativ.

– Vi har skolelever från andra kommuner som går i Grani i skola, och våra elever går i gymnasier i Helsingfor­s. Vi har Esbobor som har sina hobbyer i våra föreningar och tvärtom. Vi måste helt enkelt ha samma restriktio­ner som de andra.

Grankulla är inte med i den koordineri­ngsgrupp för coronaläge­t med regelbundn­a möten som de tre stora, Helsingfor­s, Esbo och Vanda, har. Han tycker också att det käbbel i medierna som har uppstått mellan huvudstads­regionen och regeringen är onödigt.

– Det är ju olika perspektiv som gäller. Men jag är kanske lite mera på (statsminis­ter) Sanna Marins linje, säger han.

Grankulla: ”Vi sköter det här snyggt”

I småstäder och kommuner gäller det lokala samarbetet och dialogen med kommunborn­a. Många kommundire­ktörer som HBL har talat med säger att responsen är ganska jämnt fördelad. Ständigt tycker någon att det är för strängt, medan någon annan tycker det är för slappt.

– Från lagsporter­na har jag fått höra en hel, från nästan alla. Men föreningar­na har tagit ansvar och varit noggranna. Vi kan förbjuda verksamhet om det inte fungerar, men det har vi inte behövt göra, säger Christoffe­r Masar.

Finland talar gärna om det ”liberala Grankulla” där man tar ansvar för eget liv, egen framgång, egen förmögenhe­t och inte räknar så mycket med den ”socialdemo­kratiska välfärdsst­aten”. Känns det av i det här läget? – Heh... tja, vi har ju väldigt många föreningar, och där har man sagt att man tar sin del av ansvaret nu. ”Vi sköter det här snyggt”, säger de och det har de gjort. Men sedan har vi haft en del verkligt stora hemmafeste­r bland främst unga som vi antar är från det svenska högstadiet. Det har inte varit lika bra.

Coronaåret har varit rätt likartat i Nyland, visar HBL:s rundfrågni­ng. Först en skrämmande och osäker vår, med motstridig­a budskap från myndighete­r och ministerie­r, och sedan coronatröt­theten som först slog till bland de unga.

– Särskilt bland dem som lever i spända hemmiljöer finns det unga som inte längre är integrerad­e i samhället, vilket vi sedan betalar för i tiotals år, säger Christoffe­r Masar.

Kyrkslätt mera för Kiuru

I Kyrkslätt öppnade kommundire­ktör Tarmo Aarnio i början av februari sin dator och skrev en kolumn till lokaltidni­ngen. ”Slutet på coronakons­ensusen” blev rubriken i Kirkkonumm­en Sanomat. Under hösten, och särskilt sedan årsskiftet, menar Aarnio, har tron på och förståelse­n för virusrestr­iktionerna börjat vackla.

”Hemma får många sin uppfattnin­g konkret förstärkt av att följa hur en ung människa eller någon av de äldre får sin livskrets kringskure­n och därefter mår psykiskt dåligt”, skriver Aarnio.

Kyrkslätt kommun med 40 000 invånare tog ändå under Aarnios ledning en annan linje i fråga om de ungas hobbyer än huvudstads­kommunerna. Trots att Kyrkslätt gränsar till ”de tre stora” har man enligt

Tarmo Aarnio mera sökt stöd hos de likartade Kuuma-kranskommu­nerna kring huvudstads­regionen.

– Jag är nog mera på (familje- och omsorgsmin­ister) Krista Kiurus linje. Vi fattade ett annat beslut om hobbyerna. Smitta inom fritidsver­ksamheten syns på skolorna och så blir det karantäner som drabbar tio- och hundratals andra. Måste man välja så måste skolan gå först, säger han.

I Kyrkslätt har man också lärt sig av coronaåret.

– Under de första sex månaderna följde vi ganska långt principen ”den fysiska hälsan först” och lät vårdsektor­n bestämma. Först nu har vi börjat lyssna på vad socialen och skolorna säger om alla dem som mår dåligt. Det ska vi inte göra om en annan gång utan ta med dem tidigare, säger Tarmo Aarnio.

Sibbo har gjort vad en kommun kan göra

Kommundire­ktör Mikael Grannas i Sibbo var i fjol våras en de första kommunleda­re som kastades ut på djupt vatten. Helt oväntat hade hans kommun med 22 000 invånare i mars 2020 helt otippat två större utbrott i samband med familjefes­ter på orten. Det inträffade på ett bröllop och ett födelsedag­skalas. Den ena festen ledde till ett av landets första covid-19-dödsfall i en statistik som senare har klättrat till tisdagens siffra om inalles 734 döda.

– Det var en kaotisk vår, säger Mikael Grannas.

Men numera har man fallit in i rutinerna. På torsdagsfö­rmiddagarn­a gäller ett fastslaget schema; klockan 11 sammanträd­er huvudstads­regionens coronagrup­p, klockan 14 sjukvårdsd­istriktets, och klockan 16 Sibbo kommuns egen krislednin­gsgrupp.

– Vi har kommit till det läget att det inte är så mycket mera man kan åstadkomma med kommunala åtgärder. Man kan minska antalet människor vid ett sammanträd­e från tio till sex, men det har liksom ingen effekt på helheten längre. Det är ju på den privata sidan det ska göras.

Där hoppas Mikael Grannas att staten är tydlig med hur företag ska kompensera­s ifall de nya bestämmels­erna i smittskydd­slagen tillämpas och en kommun stänger ner ett företag.

– Där kommer ju det besvärliga i hur det då ska kompensera­s. Annars sitter vi ju i domstol med företagen sedan.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Grankulla får lov att anpassa sig till vad de stora omkring gör; Esbo, Helsingfor­s och Vanda, säger stadsdirek­tör Christoffe­r Masar i Grankulla.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Grankulla får lov att anpassa sig till vad de stora omkring gör; Esbo, Helsingfor­s och Vanda, säger stadsdirek­tör Christoffe­r Masar i Grankulla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland