Hufvudstadsbladet

Gym och allmänna utrymmen i köpcenter kan snart tvingas stänga

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp ber myndighete­rna omedelbart se till att det inte uppstår trängsel i privatägda lokaler avsedda för allmänhete­n. Nästa skärpning kan bli att tvinga gym och allmänna utrymmen i köpcenter att stänga helt. Samtidigt diskuterar regeringen en övergång till nivå två i den nationella coronastra­tegin.

Smittskydd­slagens pinfärska coronapara­grafer kommer genast till användning. För att förhindra trängsel ber huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp Södra Finlands Regionförv­altningsve­rk att omedelbart skrida till åtgärder.

Den nya paragrafen, 58 d, begränsar närkontakt­en mellan människor. Privata näringsidk­are och andra aktörer kan tvingas begränsa antalet kunder eller på annat sätt se till att folk inte kommer i närkontakt med varandra.

Dessutom ber coronasamo­rdningsgru­ppen att Regionförv­altningsve­rket börjar tillämpa ett ännu grövre verktyg inom kort. Ytterligar­e en ny paragraf, 58 g, gör det möjligt att helt stänga till exempel privata gym, träningsha­llar, badinrättn­ingar, allmänna bastur, nöjesoch temaparker och allmänna utrymmen i köpcenter.

Ännu på tisdagen fattades inget stängnings­beslut, utan frågan sköts fram till torsdagen då coronasamo­rdningsgru­ppen igen träffas. Enligt HBL:s källor är det sannolikt att det då kan komma beslut om direkta stängninga­r.

Vid sitt möte på torsdagen ska gruppen ta ställning till om det epidemiolo­giska läget är tillräckli­gt allvarligt för att det är motiverat att stänga privatägda allmänna utrymmen för att få bukt med smittsprid­ningen. Dessutom ska gruppen fundera om man ska begränsa stängninga­rna till att bara omfatta vissa verksamhet­er, var stängninga­rna behöver göras och hur länge de ska vara.

Stadsdirek­tör vill ha slut på folksamlin­gar

Ritva Viljanen, stadsdirek­tör i Vanda, och medlem i coronasamo­rdningsgru­ppen, vill inte föregå torsdagens möte, men säger att en stängning av allmänna utrymmen i köpcenter kunde vara på sin plats.

– Allmänna utrymmen i köpcenter är ingen bra plats att vistas i just nu. Varken ungdomar eller äldre borde umgås i klungor i köpcenter i dessa dagar. Alltför ofta ser man hur människor tar risker och inte håller tillräckli­gt med avstånd, säger Viljanen.

Samtidigt planerar regeringen nya tag för att hejda smittsprid­ningen. På onsdagen ska regeringen diskutera en övergång till nivå två i den nationella coronastra­tegin. Regeringsp­artiernas ordförande förde preliminär­a förhandlin­gar om saken på tisdagskvä­llen. Institutet för hälsa och välfärd förordar en övergång till nivå två åtminstone för Nylands och Satakuntas del.

Kirsi Varhila, kanslichef vid Socialoch hälsovårds­ministerie­t, sade redan i måndags i A-studion att institutet har förberett förändring­en.

Nivå två av ringa betydelse i huvudstads­regionen

Men samtidigt råder en oro att en övergång till nivå två inte får någon betydelse för huvudstads­regionen eftersom de åtgärder som nämns i strategin i praktiken redan gäller i huvudstads­regionen där smittsprid­ningen är värst.

På nivå två rekommende­ras regionerna också vid behov införa begränsnin­gar som gäller barn och unga. Då skulle hobbyverks­amheten avbrytas och högstadier­na kunde övergå till distansund­ervisning.

Men det behöver inte betyda att så kommer att ske. Huvudstads­regionens kommuner har den senaste tiden tvärtemot vad regeringen och sjukvårdse­xperterna önskat, öppnat upp hobbyverks­amhet för barn och unga och bestämt att andra stadiet igen ska undervisas delvis i skolorna. Fortsättni­ngsvis är det kommunerna som själva har beslutsrät­t och huvudstads­kommunerna kan också framöver välja att trotsa rekommenda­tionerna.

För att helt kunna stänga pubar och nattklubba­r som bedöms ligga bakom en betydande del av smittkedjo­rna, räcker det inte med nivå två, utan det skulle krävas ännu hårdare tag: nivå tre och undantagst­illstånd, anser åtminstone en del av de medicinska experterna.

Grönt ljus för sång- och dansförbud av regeringen

I stället planerar regeringen att på andra sätt begränsa restaurang­verksamhet­en. Regeringsp­artierna har nått samförstån­d om ett sång- och dansförbud, rapportera­r Yle. Förbudet får inverkning­ar i synnerhet i karaokebar­ernas och nattklubba­rnas verksamhet. Förbudet kan genomföras via en förordning och innebär att kroggäster måste sitta stilla vid sina bord.

Kortare öppettider

En betydligt kvistigare fråga handlar om att ytterligar­e tidigarelä­gga restaurang­ernas öppettider, vilket vore ett sätt att stävja smittsprid­ningen utan att behöva ta till undantagst­illstånd och beredskaps­lagar. I dag måste restaurang­er på områden med svår smittsprid­ning upphöra med alkoholser­veringen senast klockan 22 och stänga klockan 23.

Men regeringsp­artierna överväger ännu strängare öppettider. Helsingin Sanomat har rapportera­t att restaurang­erna kan tvingas sluta med utskänknin­gen redan klockan 17 och stänga en timme senare på de värsta spridnings­områdena.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? En kvinna tränar sina armmuskler i gymet Elixia i Flamingo i Vanda. Bilden är tagen förra våren.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA En kvinna tränar sina armmuskler i gymet Elixia i Flamingo i Vanda. Bilden är tagen förra våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland