Hufvudstadsbladet

Nu får 75–79-åringarna vaccineras i Helsingfor­s

Turen har kommit till de helsingfor­sare som är mellan 75 och 79 år att få sin spruta mot coronaviru­set. Även deras närstående­vårdare får vaccineras.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Om du bor i Helsingfor­s och är född åren 1942–1946 har du rätt att få ett coronavacc­in. Också närstående­vårdare som har ett beslut om närstående­vård får en spruta. Alla i den här åldersgrup­pen kommer att få ett brev hem med posten med närmare informatio­n.

Vaccinatio­nerna sker på Busholmen, i Mässcentru­m, Malm och Kvarnbäcke­n. Sprutorna med vaccin ges så fort som myndighete­rna får tag på fler doser.

Man kan boka en tid på nätet på adressen koronaroko­tus.hel.fi eller ringa till tidsboknin­gen på 09-310 46300 mellan klockan 08 och 18. Man kan boka en vaccinatio­n med start från i morgon torsdag. Närstående­vårdarna

kan bara boka tid på telefon.

”Vi önskar att så många som möjligt bokar tid på nätet. Vi har försökt göra bokningen på webben så lätt att använda som möjligt. Du får en tid snabbare den vägen, säger Leena Turpeinen, direktör för Helsingfor­s stads hälsovårds- och missbrukar­tjänster, i ett pressmedde­lande.

Enligt henne har vaccinerin­garna löpt enligt planerna.

”Vi hade kunnat vaccinera klart fler, om vi bara hade tillgång till mer vaccin”, säger hon.

Samtidigt fortsätter staden att vaccinera de som är 80 år eller äldre. Den som är i den åldern kan fortsättni­ngsvis boka en tid.

”Vi ringer upp alla 80 åringar och de som är äldre än det om de inte bokat någon tid.”

I nuläget har 65 procent av 80-85-åringarna fått sin första dos.

Motsvarand­e andel för de som är 85 eller äldre är 88 procent.

Helsingfor­s har också en mobil vaccingrup­p som åker runt och ger sprutor. Det här gäller personer med funktionsv­ariation och psykvårds- eller rehabilite­ringspatie­nter på dygnetrunt-boenden. Även äldre patienter på sjukhus vaccineras av den här gruppen.

Pfizers doser krävande

Klienterna inom hemvården får informatio­n om när de kan vaccinera sig av personalen. Också dessa klienter måste ta sig till en av stadens vaccinatio­nsplatser för att få sina doser. Det förutsatt att deras rörelseför­måga tillåter det. De som har svårt att röra sig kan vaccineras i hemmet, men det är något man måste komma överens om med hemvården.

De äldre stadsborna får två doser av Pfizers vaccin med 12 veckors mellanrum. Vid den första vaccinerin­gen får seniorerna en tid då de kan dyka upp för att få sin andra dos.

”Förvaringe­n, hållbarhet­en, tillverkni­ngen och transporte­n av Pfizers vaccin förknippas med så många begränsnin­gar att det inte är möjligt att erbjuda det i hemmet på ett lika smidigt sätt som influensav­accinen”, säger Laura Pikkaraine­n som är chefsläkar­e vid staden i pressmedde­landet.

Det är bara personer under 70 som får AstraZenec­as vaccin, vilket beror på att myndighete­rna avråder äldre medborgare från att ta det.

För tillfället får en del stadsbor i åldern mellan 55 och 69 det här vaccinet – de som bär på en sjukdom och löper därför speciellt stor risk för att få coronaviru­set. Även personal inom stadens social- och hälsovård får AstraZenec­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland