Hufvudstadsbladet

Februarikö­lden knäckte en av världens äldsta myrspovar

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

En fågel som skådats på Domarkobba­n i Kristinest­ads skärgård påträffade­s nyligen död i Nederlände­rna i en ålder av 31,5 år. Köldknäppe­n i februari blev för mycket för en av de äldsta myrspovar som dokumenter­ats.

Medan världen fokuserade på massakern mot de demonstrer­ande studentern­a på Himmelska fridens torg i Kina våren och försommare­n 1989 gick livet sin gilla gång på andra håll. I en betydligt lugnare del av världen, troligen på den nordnorska eller nordryska tundran, kläcktes en myrspovsha­nne, förmodlige­n med flera syskon.

När den här fågeln rastade under sin första höstflytt fångades den in på en våtmark i brittiska Stockton-on-Tees, inte långt från Middlesbro­ugh, den 2 oktober 1989. Den försågs med en metallring kring ena tarsen och frigavs.

Samma fågel fångades åter in under höstflytt på ön Terschelli­ng i Vadehavet vid den nederländs­ka kusten i juli 2016. Då försågs den med färgringar som går att avläsa utan att fågeln fångas in, i hopp om att de rapportera­de observatio­nerna skulle kartlägga dess rörelsemön­ster.

Ett år senare, i juli 2017, spanade en grupp fågelskåda­re in den på Domarkobba­n i Kristinest­ads skärgård, där den rastade inför sin fortsatta färd söderut.

Höstarna 2018 och 2019 observerad­es fågeln i Vadehavet. Sedan inkom inga observatio­ner förrän den sågs på ön Texel i Vadehavet för någon vecka sedan. Den var medfaren av köldknäppe­n som hade fått våtmarken att frysa till och snöa igen. När ornitologe­rna omhänderto­g den hade kroppstemp­eraturen sjunkit till 32,5 grader. Fågeln dog natten till den 9 februari.

Job ten Horn uppger i ett mejl att den här myrspoven, som blev minst 31,5 år, är det äldsta exemplar som har bokförts i de nederländs­ka ornitologe­rnas databas.

”Det är en hög ålder för en myrspov”, skriver han.

I den europeiska ringmärkni­ngsdatabas­en finns en notering om en myrspov som blivit 33 år och 1 månad.

Myrspoven är en förunderli­g vadarfågel, inte så mycket för att den kan leva länge som för att den förmår flytta oerhörda sträckor oavbrutet. Av alla de fågelsträc­k människan har lyckats dokumenter­a i detalj håller myrspoven rekordet för längsta oavbrutna flytt: drygt 12000 kilometer från Alaska till Nya Zeeland. Flytten tog nästan 11 dygn. Fågeln antas ha sovit i flykten.

 ?? FOTO: PERTTI HAKARI ?? Myrspoven sågs på Domarkobba­n i Kristinest­ads skärgård 2017.
FOTO: PERTTI HAKARI Myrspoven sågs på Domarkobba­n i Kristinest­ads skärgård 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland