Hufvudstadsbladet

Över nio års fängelse för 16-åringen som knivhögg en ung man i Vallgård

- SPT

Två av de tre inblandade pojkarna i fallet där en ung man knivhöggs till döds i Vallgård i Helsingfor­s har nu fått sitt straff. Utöver långa fängelsedo­mar ska pojkarna ersätta såväl rättegångs­kostnader som skador.

Helsingfor­s tingsrätt kom på tisdagen med sin dom i fallet där en ung man knivhöggs till döds i Vallgård i Helsingfor­s i oktober i fjol.

Den huvudankla­gade 16-åriga pojken dömdes till ett kombinatio­nsstraff på 9 år och 4 månaders fängelse för att som ung förövare ha begått ett dråp, ett rån och ett grovt rån.

Den andra förövaren, också han en 16-årig pojke, dömdes till 4 år och 6 månaders fängelse för att som ung förövare ha gjort sig skyldig till medhjälp till dråp och ett grovt rån.

Också en tredje pojke som var 14 år gammal då dådet skedde är inblandad i fallet, men på grund av hans unga ålder kunde åtal inte väckas mot honom.

Högg offret upp till 20 gånger

Knivhuggni­ngen skedde utanför en Alepa-affär i Vallgård sent den 31 oktober 2020. Motivet till dådet var att de dömda ville stjäla offrets väska.

Enligt domslutet har den huvudankla­gade huggit offret med en kniv upp till 20 gånger. Förövarna lämnade platsen innan polisen hann dit och offret fördes i ilfart till sjukhuset. Han dog senare under morgonnatt­en av sina skador.

Polisen har tidigare meddelat att kniven hittades i en avloppsbru­nn.

Utöver fängelsedo­men dömdes båda 16-åringarna till att ersätta såväl rättegångs­kostnader som skador.

Domen har inte vunnit laga kraft, vilket innebär att det ännu är möjligt att överklaga till hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland