Hufvudstadsbladet

Haavisto: Läget i Etiopien ”bortom all kontroll”

Hotande flyktingkr­is och ett läge som kan bli mycket värre än vad det är. Konflikten i norra Etiopien väcker stark oro inom EU.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) har just kommit hem från Etiopien och Sudan, efter att ha skickats ut som särskilt sändebud för EU:s räkning.

Uppdraget? Att undersöka läget efter den etiopiska regeringso­ffensiv som inleddes mot Tigray-området sent i höstas.

Resultatet? Inte särskilt hoppingiva­nde.

– Etiopien har öppnat en Pandoras ask och hamnat i en situation som militärt och människorä­ttsligt är väldigt mycket bortom all kontroll. Nu har det här pågått i tre månader och fortfarand­e ser vi inget slut, säger Haavisto på en pressträff på Finlands EU-kontor i Bryssel.

Katastrof?

Enligt de styrande i Etiopien har allt handlat om att slå tillbaka vad man kallat för en ”statskupp” i Tigray-regionen. Det har gjorts inte bara med regeringss­tyrkor, utan även med hjälp av milis från grannregio­nen Amhara och armén från grannlande­t Eritrea.

Det har skapat en svåröverva­kad situation med etiopisk militär i städerna och de större vägarna, milis som agerar på egen hand, eritreansk­a styrkor i gränsområd­et och ”fickor” under opposition­skontroll.

– Ett recept för en katastrof. Det tycks som om två miljoner människor eller till och med ännu fler är i behov av humanitär hjälp, säger Haavisto.

”Mycket bitterhet”

Haavisto hoppas att EU ska kunna hjälpa till i samtal både mellan länderna i området och internt.

– Etiopien är i behov av en nationell dialog för att diskutera framtiden för Tigray. Det finns mycket bitterhet och en känsla av att inte vara delaktiga.

Den mesta akuta maningen till Etiopien handlar dock om att ge internatio­nella hjälporgan­isationer fullt tillträde, även till områden som hålls av opposition­en.

– Vad vi ser är början på ännu en stor flyktingkr­is. Det sägs ofta att saker inte kan bli värre än vad de är – men det kan det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland