Hufvudstadsbladet

Stockholm inför munskydd dygnet runt

Utökad användning av munskydd och distansund­ervisning – Region Stockholm inför fler åtgärder för att minska smittsprid­ningen.

- HELENA BJÖRK/TT

En rekommenda­tionen om munskydd införs omgående i Stockholm och gäller till 21 mars. Förutom kollektivt­rafiken berörs flera sammanhang:

– Vi rekommende­rar även munskydd i inomhusmil­jöer som hos frisören, på apoteket eller i livsmedels­affären, säger stadens smittskydd­släkare Maria Rotzén Östlund vid en pressträff.

De som måste vara på jobbet rekommende­ras att använda munskydd på arbetsplat­sen då avstånd inte kan hållas. Ett undantag är skolor där Rotzén Östlund hänvisar till nationella beslut.

Efter sportlovet införs restriktio­ner för regionens ungdomar.

– Vi uppmanar skolhuvudm­ännen att införa heltidsdis­tans i högstadiet och gymnasiet under hela vecka tio.

Hon poängterar att man inte ska röra sig ute med munskydd om man har symtom, utan hålla sig hemma.

Välkommet besked

Johan Styrud, överläkare på Danderyd sjukhus och ordförande för Stockholms läkarfören­ing, har efterfråga­t de här åtgärderna.

– Det är inte logiskt med munskydd i kollektivt­rafiken två timmar på morgonen och två timmar på eftermidda­gen. Ska man ha det ska man ha det hela tiden, som i Göteborg nu, säger han till TT.

Senaste dagarna har antalet fall ökat igen. Antalet inlagda på intensivvå­rden har blivit något fler.

– Man kan likna det här vid ett maratonlop­p. Många är väldigt trötta. Framme vid målsnöret finns vaccinatio­nerna. Nu gäller det att vi inte saktar av utan når fram till målsnöret, säger Rotzén Östlund.

Men den förväntade tillgången på vaccin har sjunkit rejält. Prognosen i februari är att regionen kommer att få nästan 80 procent färre doser än man beräknade i december.

– Region Stockholm är beredd att vaccinera när vaccinerna kommer.

Fortfarand­e trångt i köpcentrum

Förutom Stockholm har regionerna i Västra Götaland, Gävleborg och Västerbott­en hittills infört skärpta rekommenda­tioner om munskydd i inomhusmil­jö och i kollektivt­rafiken. Västra Götaland, Västerbott­en och Skåne rekommende­rar också distansund­ervisning för alla på högstadiet och gymnasiet efter sportlovet.

För att minska belastning­en på vården vid en tredje våg måste alla fortsätta hålla distans. Men det krävs också att antalet personer som får samlas på samma ställe begränsas hårdare, anser Johan Styrud.

– Man behöver minska antalet personer som får vara i köpcentrum tills man ser att siffrorna sjunker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland