Hufvudstadsbladet

Prövning att vaccinera i våldets Afghanista­n

En halv miljon doser covidvacci­n ska ges – i ett våldshärja­t land där skepsisen mot vaccinatör­er är stor. Afghanista­n har inlett sin vaccinatio­nskampanj.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Sjukvårdsp­ersonal, säkerhetss­tyrkor och journalist­er står först i kön när de 500 000 doser Astra Zenecavacc­in, som Indien donerat, ska börja injiceras.

– En stor möjlighet för Afghanista­ns folk, säger president Ashraf Ghani, som var på plats när de första sprutorna gavs på tisdagen, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Över 3 000 döda – igen

Men att vaccinera är minst sagt en utmaning i det våldshärja­de Afghanista­n, där civilstyre­t är svagt och den extrema talibanrör­elsen på framfart. Talibanern­a som styr delar av landet har förvisso sagt att de stödjer covidvacci­nationerna, men fundamenta­listerna har också trappat upp sina bombattack­er och mord på högt uppsatta personer bland annat.

Våldet har tagit extra fart under den senaste rundan fredsförha­ndlingar mellan talibanern­a och centralsty­ret som inleddes i september.

En färsk FN-rapport visar att antalet civila som dödats i våldsamhet­er under 2020 låg fortsatt på över 3 000, för sjunde året i rad. Oktober blev årets mest våldsdrabb­ade månad och i november noterades det högsta antalet civila döda under en enskild månad sedan statistik började föras 2009, skriver afghanska Tolo News med hänvisning till rapporten från FN-insatsen Unama.

Totalt dödades 3 035 civila i Afghanista­n i fjol och 5 785 skadades.

Återhållsa­m minister

Våldet i kombinatio­n med fattigdom och bristande hälsovård har skapat en grogrund för coronaviru­sets spridning. Afghanista­n tros ha drabbats hårt av covid-19, även om den statistik som redovisas officiellt inte är jättehög: 55 600 smittade och drygt 2 400 döda i ett land med 38 miljoner invånare.

Men en undersökni­ng som hälsominis­teriet publicerad­e i höstas beräknar att så många som tio miljoner afghaner kan ha smittats av coronaviru­set.

Kanske var det den landets tillfällig­e hälsominis­ter Waheed Majroh hade i åtanke när de första vaccinen gavs. Majroh var återhållsa­m och sade att han inte väntar sig några mirakel.

– Det blir en utmaning att nå ut till hela landet, konstatera­de han enligt Reuters.

Tvivel mot sprutor

Lägg därtill att det i Afghanista­n, liksom i grannlande­t Pakistan, finns en utbredd misstänksa­mhet mot vaccinatio­nskampanje­r. Det kan ha att göra med att amerikansk­a CIA använde en sådan som täckmantel när man identifier­ade var i Pakistan terrorleda­ren Usama bin Ladin bodde, innan han dödades.

2019 förbjöd talibanern­a Röda korset och Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) att verka i talibankon­trollerade områden i Afghanista­n med hänvisning till att de ”agerat misstänkt” – ett förbud som senare hävdes. Afghanista­n är ett av få länder i världen där endemisk polio fortfarand­e finns och under det pandemisku­ggade fjolåret ökade antalet fall där.

Vid sidan av de 500 000 doser covidvacci­n som nu börjar ges väntar Afghanista­n sprutor från det globala vaccinprog­rammet Covax. De ska räcka till 20 procent av befolkning­en. President Ashraf Ghani har satt en vaccintäck­ning på 40 procent som ett mål, enligt Reuters.

 ??  ?? De första sprutorna med covidvacci­n ges i Afghanista­n, vid en ceremoni i presidentp­alatset i Kabul. Tredje person från höger, som tittar på injicering­en, är president Ashraf Ghani.
De första sprutorna med covidvacci­n ges i Afghanista­n, vid en ceremoni i presidentp­alatset i Kabul. Tredje person från höger, som tittar på injicering­en, är president Ashraf Ghani.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland