Hufvudstadsbladet

Glömde THL bort de svårt funktionsh­indrade?

-

CORONAVACC­IN Hur är det möjligt att min svårt funktionsh­indrade son med lungsjukdo­m inte har förtur i vaccinkön? Hur är det möjligt att jag över 70 år utan sjukdomar blir vaccinerad före min son med trefjärded­els lunga? På min sons serviceboe­nde (24/7) finns det även andra med lika svåra sjukdomar. Borde de inte alla snabbt bli vaccinerad­e?

Absurt och ologiskt är att serviceboe­ndet var totalt stängt med kategorisk­t besöksförb­ud i nästan ett halvt år. Ett fängelse. Esbos handikappc­hef sa i Yles Spotlight i slutet på juni att besöksförb­udet kommer att fortsätta så länge där bor en enda som hör till en riskgrupp. Man skyddar samhällets sköraste (sic). Då var virusläget på nedgående. Dessa medelålder­s funktionsh­indrade knippades ihop med vårdhemmen­s sköra, ofta sängliggan­de, äldre människor i livets slutskede!

Nu hör de funktionsh­indrade plötsligt inte längre till den här åldringsgr­uppen! Nu när virus sprider sig med får!

Snart är det de som lamslår intensivvå­rden. Är det så här man skyddar samhällets sköraste?

Svårt funktionsh­indrade är alltid de som på målrakan blir glömda. De är en marginell grupp som inte intressera­r allmänhete­n och politikern­a. Alla blir vi gamla och alla har vi föräldrar som är eller blir gamla. Så äldre människor på vårdhem är allas vår sak. Men inte svårt funktionsh­indrade med livet framför sig på serviceboe­nde! CHRISTINA AF HÄLLSTRÖM Esbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland