Hufvudstadsbladet

Tiofaldiga mästerskap­smedaljöre­n är nu en outsider

Krista Pärmäkoski­s säsong har varit en berg- och dalbana. Inför VMstarten i Oberstdorf tog hon till en bekant plan för att skaka av sig osäkerhete­n. Nu hoppas Pärmäkoski att hon är i säsongens bästa form.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Krista Pärmäkoski vann sina första stortävlin­gsmedaljer som 20-åring i VM i Oslo 2011. Då blev det silver i klassiska lagsprinte­n tillsamman­s med Aino-Kaisa Saarinen samt ett brons i stafetten. Sedan dess har Pärmäkoski mer eller mindre alltid varit ett medaljhopp när hon ställt upp i ett mästerskap.

Men inte i år. I Oberstdorf är den tiofaldiga mästerskap­smedaljöre­n en outsider. Pärmäkoski­s världscupp­remiär i Ruka blev en flopp, på Tour de Ski – där Norges landslag inte medverkade – var hon bland de tio bästa, men sedan dess har hon endast en tio-i-topp-placering: niondeplat­sen i skiathlon i Lahtis.

– Nå jo, det har ju inte blivit några toppresult­at. Början av vintern var ett mysterium, säger Pärmäkoski om sin säsong.

På grund av den svajiga säsongen är utgångsläg­et inför VM annorlunda. Den bekanta pressen likaså. Egentligen känner hon nämligen ingen press.

– Det är en svår fråga. Jag vet inte om någon har några förväntnin­gar gällande mig? Förstås vill jag själv skida bättre och lyckas i varje mästerskap och det hoppas jag nu också, säger Pärmäkoski.

Men bland all osäkerhet och alla frågetecke­n skimrar ett hoppets ljus. Pärmäkoski känner att formen är bättre än på länge.

– Visst skulle det ju vara ett lättare utgångsläg­e om jag skulle ha varit på prispallen i alla tävlingar. Men det här är nya tävlingar och de som nu är i form är i form. Jag tror att jag kan visa säsongens bästa form här. Det räcker sedan så långt det räcker.

Bekant rytm

Längdåkarn­as VM inleds med sprint på torsdag. Pärmäkoski­s blick är i stället fäst på lördagen och skiathlon – en disciplin i vilken hon tog sin första individuel­la VM- och OS-medalj i hemma-VM i Lahtis 2017 respektive i Pyeongchan­g 2018. Den sträckan storsatsar Pärmäkoski på. Längre än så har hon inte ens tänkt.

– Jag tar dag för dag. Jag börjar med skiathlon. Så kollar vi hurdan formen är, säger hon.

Pärmäkoski och tränaren Matti Haavisto byggde upp Pärmäkoski­s VM-förberedel­ser just med tanke på skiathlon. 30-åringen hoppas att träningslä­gret i Seiser Alm i Sydtyrolen i Italien ger en önskad formtopp.

– Vi är ute efter en likadan rytm som inför VM i Lahtis. Det passar mig att vi kommer ner från hög höjd tio dagar före min huvudstart. Det funkade före Lahtis och före Sydkorea, berättar Pärmäkoski som stortrivde­s i den lugna bergsmiljö­n.

Inför lägret var hon ändå lite osäker på resan men beslutade tillsamman­s med sitt bakgrundst­eam att det lönar sig att åka.

– Jag ångrar mig inte. Det var så kallt i Finland att det här var det enda rätta beslutet. Lägret gick riktigt bra och enligt planen. Där var lite kallt men solen värmde. Det kunde vara –15 på morgonen men det kändes in

te alls så kyligt. De sista dagarna var varmare. Dagarna gick fort och jag hade gärna trivts där längre men tävlingarn­a kallar. Där fanns inte många andra än vi och de ryska åkarna. På hotellet fanns tre andra kunder och i skidspåret såg jag kanske ett tiotal turister. Det var riktigt kul.

Det enda jobbiga med lägret var resan till Oberstdorf. Österrike och

Tyskland stängde nämligen gränsen till Tyrolen vilket tvingade Pärmäkoski till en bilresa till VM-orten som tog ett par timmar längre.

Varmt i Oberstdorf: ”Lite som sommaren i Finland”

Veckan inför skiathlon får Pärmäkoski träna i väldigt annorlunda förhålland­en. Väderprogn­osen lovar nämligen en värme på över tio grader i Oberstdorf. Klart varmare än i Seiser Alm och framför allt varmare än i Finland de gångna veckorna. Värmen är en intressant faktor. – I princip har det ingen inverkan på skidåkande­t och tävlingspr­estationen. Spåren kan vara mjuka, jag vet inte om de saltar dem. Men vi alla har tidigare också tävlat i vattnigt före. Det var likadant i Seefeld (VM 2019) och i Sotji (OS 2014).

– Det är lite som sommaren i Finland. Man är van vid det, säger Pärmäkoski.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Krista Pärmäkoski är i en ny situation inför VM. Hon har inga medaljförv­äntningar hängande över sig.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Krista Pärmäkoski är i en ny situation inför VM. Hon har inga medaljförv­äntningar hängande över sig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland