Hufvudstadsbladet

Här är Finlands lag – blir det medalj?

Iivo Niskanen och herrarnas stafettlag är Finlands största medaljchan­ser i skid-VM i Oberstdorf. I nordisk kombinatio­n är Ilkka Herola ute efter sin första VM-medalj.

- MARCUS LINDQVIST

LÄNGDÅKNIN­G

DAMER

● Jasmi Joensuu Landslagsd­ebutanten har glimtat till några gånger i vinter. Semifinal i den klassiska sprinten är ett realistisk­t mål. Joensuu är också en kandidat till damernas stafettlag och ett starkt alternativ i lagsprinte­n.

● Anne Kyllönen Någonting har gått snett med träningen i vinter. Kyllönen har inte en enda gång varit bland de trettio bästa i världscupe­n i vinter, fast så sent som förra säsongen var hon topp tio i Holmenkoll­en.

● Katri Lylynperä Sprintspec­ialisten har inte haft en lyckad säsong än så länge. Tvingades avbryta Tour de Ski, bara två gånger har hon tagit sig till kvartsfina­lerna i vinter, och i FM stod hon över finalheate­n. Aktuell för sprint och lagsprint i VM.

● Johanna Matintalo Efter en tung inledning har Matintalo visat bra form i vinter. Slåss om en topp 10-placering i 30 km klassiskt, är en viktig del i stafettlag­et, och kan också ta minst kvartsfina­l i sprinten.

● Laura Mononen Inte en lätt säsong. Mononens bästa placering i världscupe­n i vinter är 21:a i skiathlon i Lahtis. Kämpar med Riitta-Liisa Roponen om en plats i damernas stafettlag.

● Vilma Nissinen Nissinen, 23, led av övertränin­g i början av säsongen, men har hämtat sig, och säkrade en plats i sitt första seniormäst­erskap. Nissinen är en skidåkare som möter stora förväntnin­gar i framtiden.

● Krista Pärmäkoski Publiken har vant sig vid att se Pärmäkoski som en medaljkand­idat, men den här vintern har hon inte varit i sin vanliga form, och förväntnin­garna är inte särskilt höga inför VM. Hon slåss i första hand om topp tio-placeringa­r i skiathlon och 30 km klassiskt.

● Riitta-Liisa Roponen För två år sedan avslutade Roponen, 42, sin landslagsk­arriär, men hon är med igen i VM, och är också aktuell för stafettlag­et. Paradsträc­kan är 10 km fritt, där hon sannolikt är bäst av finländarn­a.

HERRAR

● Ristomatti Hakola Hakola hade en ganska lovande inledning på säsongen, men på grund av sina ryggproble­m har han inte kunnat åka fristil ordentligt. Han får sikta in sig på den klassiska sprinten och inlednings­sträckan i stafett.

● Perttu Hyvärinen Efter förra säsongen hade många förväntat sig att Hyvärinen etablerar sig i topp 10 i vinter, men han har inte riktigt nått upp till samma nivå, och i VM är topp 20 en realistisk målsättnin­g. Hyvärinen är dock viktig i herrarnas stafettlag.

● Lauri Lepistö Ett lite oväntat val till VM-laget. I sitt första senior-VM är JVM-medaljören främst aktuell som ett alternativ för sprinten.

● Juho Mikkonen Kerttu Niskanens man missade kvartsfina­lerna i VM-genrepet i Falun, men var tvåa i FM, och får åka till VM. Mikkonen slåss om en plats i kvartsfina­lerna i VM-sprinten.

● Joni Mäki Fysiken räcker till för en sprintfina­l i VM, det visade han bland annat med att vara snabbast i tidskvalet i världscupe­n i Ulricehamn, men det finns ännu lite att göra med den taktiska sidan. Perfekt som ankare i stafettlag­et.

● Iivo Niskanen Finlands enda realistisk­a medaljchan­s i de individuel­la starterna. Men inte ens Niskanen har tagit en enda pallplacer­ing i världscupe­n i vinter. Han är ändå en av de största favoritern­a i 50 km klassiskt. Spelar också en avgörande roll i stafettlag­et.

● Markus Vuorela Överraskad­e stort i Tour de Ski där Vuorela till och med var sjua i sprint, men sedan dess har han inte haft

det lika lätt, och i VM är han kanske främst aktuell för 50 km.

Lauri ● Vuorinen Lyckades bra i sprinten i Falun och kan realistisk­t sikta in sig på minst en semifinalp­lats i VM. Ett alternativ för lagsprinte­n ifall Hakola inte vill skida skate.

NORDISK KOMBINATIO­N

HERRAR: Ilkka Herola, Eero Hirvonen, Wille Karhumaa, Perttu Reponen, Otto Niittykosk­i. Ilkka Herola har tagit tre individuel­la pallplacer­ingar i världscupe­n i vinter och hör helt klart till medaljkand­idaterna i Oberstdorf. Allt hänger förstås på backhoppni­ngen, för han är en av de snabbaste i skidspåret. Tillsamman­s med Eero Hirvonen kan Herola också vara med i medaljstri­den i lagsprint.

BACKHOPPNI­NG

Julia Kykkänen och Antti Aalto är de största namnen i Finlands lag. Siktet kan i första hand vara inställt på att ta sig vidare till andra omgången.

DAMER: Susanna Forsström, Julia Kykkänen, Jenny Rautionaho, Julia Tervaharti­ala

HERRAR: Antti Aalto, Niko Kytösaho, Jarkko Määttä, Eetu Nousiainen

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Johanna Matintalo.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Johanna Matintalo.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Iivo Niskanen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Iivo Niskanen.
 ?? FOTO: BARBARA GINDL/LEHTIKUVA ?? Ilkka Herola.
FOTO: BARBARA GINDL/LEHTIKUVA Ilkka Herola.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Riitta-Liisa Roponen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Riitta-Liisa Roponen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland