Hufvudstadsbladet

Ett mera jämställt VM

-

Värmebölja­n i Oberstdorf har fått de mest nervsvaga att undra om det alls går att genomföra skid-VM. Ingen orsak till panik. Sommarväde­r var det också i Seefeld för ett par år sedan. Det är förstås säkert att skidvallni­ngen kommer att spela en ännu större roll än vanligt.

Under de senaste åren är det Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski som levererat Finlands medaljer i OS och VM. Inför VM i Oberstdorf är det egentligen bara Niskanen som kan ses som ett realistisk­t medaljhopp. Pärmäkoski har inte haft en säsong som förebådar guld och gröna skogar i Oberstdorf.

Niskanen är en av favoritern­a i klassiska 50 km. Han har också en liten chans till medalj i herrarnas skiathlon. Ser bara ut som att fristilsst­räckan har en ganska krävande banprofil, vilket inte passar Niskanen, vars svagheter i skate ligger i de branta motluten. Däremot är det förstås utmärkt att banprofile­n i 50 km är utslagsgiv­ande.

Men den här gången har Niskanen inte en enda topp tre-placering i världscupe­n före VM. Tävlingspr­ogrammet har förstås också sett annorlunda ut. Bara ett lopp med intervalls­tart i klassisk stil.

Tack vare Niskanen ser det också ut som att herrarnas stafettlag kan ta sin första VM-medalj sedan i Liberec 2009. Det skulle vara en sensation om damernas stafettlag skulle vara i närheten av medaljerna.

Det säger en del om situatione­n att Kaisa Mäkäräinen, som avslutade sin skidskytte­karriär förra våren, slog flera av landslagsd­amerna i 15 km fritt i FM. Många i Finlands lag har inte ens varit bland de trettio bästa i världscupe­n i vinter. Det går inte att ha alltför stora förväntnin­gar på dem.

Johanna Matintalo i klassisk stil, Jasmi Joensuu och Joni Mäki kan bli intressant­a att följa i VM. Men medaljerna är nog för långt borta för dem.

I nordisk kombinatio­n har Ilkka Herola och Eero Hirvonen hört till medaljkand­idaterna under de senaste åren. Men i OS och VM har det sista snäppet saknats. Herola har haft en bra säsong och om han får till det i backhoppni­ngen kan det bli medalj. Det är förstås ett stort om. Herolas skidfart är ju nästan i en klass för sig i nordisk kombinatio­n.

Jämställdh­eten tar ett steg framåt i Oberstdorf då kvinnorna för första gången tävlar i stor backe. Det har varit en lång kamp. FIS-chefen Gianfranco Kasper sade ju en gång i tiden att kvinnornas anatomi inte passar för backhoppni­ng.

För första gången står också nordisk kombinatio­n för kvinnor på programmet. Finland har dock inte ett lag med, och i OS 2022 tävlar kvinnor ännu inte i nordisk kombinatio­n, utan de unga idrottsutö­varna har siktet inställt på VM om två år. Alva Thors, 15, från Vörå, som tävlade i junior-VM i Lahtis nyligen, är en av dem som kan bli aktuella.

”Jämställdh­eten tar ett steg framåt i Oberstdorf då kvinnorna för första gången tävlar i stor backe. Det har varit en lång kamp.”

MARCUS LINDQVIST

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland