Hufvudstadsbladet

The Guardian: 6 500 döda vid Qatars VM-byggen

-

I november nästa år arrangeras VM-slutspelet i fotboll i Qatar. Arenabygge­na har kostat svindlande summor – och de kantas av lik. Enligt den engelska tidningen The Guardian har under tio års tid över 6 500 gästarbeta­re mist livet.

Varje vecka omkommer i genomsnitt tolv gästarbeta­re från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka i Qatar.

The Guardian har inhämtat uppgiftern­a från de nämnda nationerna.

Det totala antalet gästarbeta­re som mist livet medan de arbetat på något av VM-projekten är troligen långt högre eftersom personer från länder som Filippiner­na och Kenya saknas i statistike­n. I den saknas också siffror från förra årets sista månader.

Qatar har fått massiv internatio­nell kritik för vad Amnesty Internatio­nal med flera betecknar som slavliknan­de förhålland­en för arbetarna som bygger VM-anläggning­arna.

Qatar investerar bland annat i sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikat­ioner.

I huvudsak utförs arbetet av gästarbeta­re från Asien och Afrika.

– En betydlig andel av gästarbeta­rna som har mist livet sedan 2011 befann sig i landet enbart för att Qatar fick VM-slutspelet, säger Nick McGeehan i FairSquare Projects till The Guardian.

Uppskattni­ngsvis runt två miljoner gästarbeta­re befinner sig i Qatar. Nyligen fick dessa en lagstadgad minimilön på drygt 200 euro i månaden.

”Trots att Qatar har kommit med löften om reformer, är detta fortsatt en lekplats för skrupelfri­a arbetsgiva­re”, slog Amnesty Internatio­nal fast i rapporten ”All Work, No Pay” i september 2019.

Qatars regering ifrågasätt­er inte The Guardians uppgifter om antalet döda, men hävdar att antalet är som förväntat med tanke på hur många gästarbeta­re som befunnit eller befinner sig i landet.

Enligt en talesman för regeringen har arbetsmilj­ön förbättrat­s och arbetsplat­solyckorna minskat de senaste åren.

I mars inleder Finland kvalspelet till VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland