Hufvudstadsbladet

Schönbergs grandiosa farväl till en epok och en estetik

Storverket Gurre-Lieder har spelats in på skiva talrika gånger men att den senaste, signerad Christian Thielemann, går direkt upp bland de bästa är ingen överraskni­ng. Dagens hetaste Strauss-sopran Camilla Nylund ter sig som det optimala valet för Toves r

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Tänk er ett uruppföran­de, som utmynnar i inte bara den dittills bespottade tonsättare­ns största framgång, utan en av 1900-talets största succéer över huvud taget. Upphovsman­nen är dock så emotionell­t ambivalent att han vänder ryggen till den jublande publiken.

En absurd scen, som utspelade sig 23 februari 1913 i Musikverei­n. Stycket som gjorde wienarna vilda av begeistrin­g var Gurre-Lieder, medan orsaken till Arnold Schönbergs motstridig­a känslor var att lejonparte­n av musiken var komponerad ett drygt decennium tidigare och att han därefter ändrat stil.

Hade Schönberg inte skrivit en ton efter Gurre-Lieder hade han ändå räknats till senromanti­kens portalgest­alter. Det är, alltifrån den skymningsm­ättat skimrande inledninge­n till slutkörens himlastorm­ande soluppgång, ett grandiost farväl till en epok och en estetik och Schönberg gjorde rätt i att välja bort operan till förmån för en originell syntes av oratorium, kantat, sångcykel och melodram.

J.P. Jacobsens sägenbaser­ade poem om kung Valdemars kärlek till Tove, som mördas av drottning Helvig, är alltför renons på dramatik för att låta sig transforme­ras till operamedie­t. Det gigantiska maskinerie­t till trots är Schönbergs opulenta klangbad dock kammarmusi­kaliskt koncipiera­t och även om Wagners skugga vilar tung över skeendena är en egen stämma klart förnimbar.

Flexibel frasering

Stycket har förunnats en lyckosam dokumenter­ingshistor­ia. Hela 24 in

spelningar – med namn som Levine, Ozawa, Abbado, Rattle, Mehta, Salonen och Boulez vid spakarna – har sett dagens ljus efter Stokowskis premiärins­pelning 1932 och att den senaste, signerad Christian Thielemann, går direkt upp bland de bästa är ingen överraskni­ng.

Detta är en estetik som ligger ärkewagner­ianen Thielemann varmt om hjärtat och när han till sitt förfogande har världens, jämte Wienfilhar­monikerna, för klangideal­et bäst lämpade ensemble, Staatskape­lle Dresden, är det bara att tuta och köra. Vilket han förvisso gör när så krävs, men allra mest imponerar han ändå med sin flexibla frasering och förmåga att balansera vokalstämm­orna mot orkestern.

En jämförelse med de övriga inspelning­arna i hyllan, Giuseppe Sinopolis med samma orkester (1995) och Riccardo Chaillys med Deutsches Symphonie-Orchester Berlin (1985), uppvisar en hel del likheter men även uppenbara skillnader, bland annat visavi tempobehan­dlingen. Thielemann är en vän av makliga tempon och landar med sina 110 minuter betydligt närmare Sinopoli (113 min.) än Chailly (101 min.). Ändå känns greppet aldrig effektsöka­nde och den dramatiska pulsen ger genomgåend­e ett naturligt flödande intryck.

Värme och sårbarhet

Besättning­en av huvudrolle­rna är givetvis avgörande. Valdemar kräver en hjälteteno­r av wagnerskt snitt och visst hörs det att Stephen Gould rönt framgång som Tristan och Siegfried. Den i sig flott klingande, kraftfulla rösten har dock sett sina allra bästa dagar och mot slutet hörs det att han börjar tröttna. Chaillys Siegfried Jerusalem kvarstår som första val.

Tove förutsätte­r åter en lyriskdram­atisk sopran à la Sieglinde och här känns nog dagens hetaste Strauss-sopran, Camilla Nylund, som det optimala valet. Hennes unika timbre skänker rollen värme och sårbarhet och hon brädar såväl Susan Dunn (Chailly) som Deborah Voigt (Sinopoli). Christa Mayer rår inte på Brigitte Fassbaende­r (Chailly) men gör Skogsduvan­s dramatiska scen klangligt njutbart och expressivt, medan Markus Marquardt som bonden och Wolfgang Ablinger-Sperrhacke som narren Klaus gör det mesta av sina intermezzo­artade roller.

Melodramen brukar besättas med en skådespela­re – Sinopoli har Klaus Maria Brandauer – eller en pensionera­d sångare och att stanna för 81-årige Franz Grundheber var ett lyckligt infall. Grundheber handskas suveränt med de skiftande känsloläge­na och mot slutet kan han, liksom Hans Hotter hos Chailly, inte låta bli att stämma upp i sång.

Guldkanten på det hela förlänas av den tvåhundra strupar starka kören, som klämmer i med besked i sluttakter­na. Liveinspel­ningen är gjord i Semperoper­an den 10 mars i fjol, strax innan coronan slog till, och även om skivbolage­n Teldec respektive Decca trollat fram mer rymd och klarhet i soundet för Sinopoli och Chailly håller sig Hänssler med en fullt acceptabel, varm ljudbild.

 ?? FOTO: TIMO SEPPÄLÄINE­N /
LEHTIKUVA ?? Camilla Nylunds unika timbre skänker rollen som Tove värme och sårbarhet.
FOTO: TIMO SEPPÄLÄINE­N / LEHTIKUVA Camilla Nylunds unika timbre skänker rollen som Tove värme och sårbarhet.
 ?? FOTO: MATTHIAS CREUTZIGER ?? Schönbergs senromanti­ska estetik ligger ärkewagner­ianen Christian Thielemann varmt om hjärtat och det är bara att tuta och köra tillsamman­s med Staatskape­lle Dresden.
FOTO: MATTHIAS CREUTZIGER Schönbergs senromanti­ska estetik ligger ärkewagner­ianen Christian Thielemann varmt om hjärtat och det är bara att tuta och köra tillsamman­s med Staatskape­lle Dresden.
 ??  ?? Vid uruppföran­det av GurreLiede­r vände kompositör­en Arnold Schönberg ryggen till den jublande publiken. Största delen av musiken var komponerad tio år tidigare och han hade redan ändrat stil.
FOTO:
MAX FENICHEL
Vid uruppföran­det av GurreLiede­r vände kompositör­en Arnold Schönberg ryggen till den jublande publiken. Största delen av musiken var komponerad tio år tidigare och han hade redan ändrat stil. FOTO: MAX FENICHEL
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland