Hufvudstadsbladet

Ett stilla melankolis­kt sommarregn är vad vi behöver

Bo Sundström bjuder på mera lugnt svängande mjukjazz med underfundi­ga texter. Melankoli i denna stil kan vara just det som många behöver nu.

- BO PETTERSSON kultur@hbl.fi

BALLADJAZZ Bo Sundström

Det kanske händer (Columbia Records/Sony Music)

För tre år sedan släppte Bo Sundström (ex-Bo Kaspers Orkester) skivan Mitt dumma jag – svensk jazz med standardma­terial från Nat King Cole och Michel Legrand till Tom Waits. Nu kommer han med mera mjukjazz på albumet Det kanske händer. Sundström visar än en gång vilken kunnig låtskrivar­e han är: hans egna kompositio­ner fungerar lika bra som de bekanta låtarna gjorde på den förra skivan, medan Povel Ramels bitterljuv­a Underbart är kort sitter perfekt som slutvinjet­t.

Bandet är samma som förr och varför ändra på ett fungerande koncept? Vladan Wirants piano, Jonne Bentlövs trumpet och Björn Janssons saxofon färgar balladerna med blåa toner. Kompets gitarr (Robert Östlund), bas (Ulf Engström) och trummor (Daniel Fredriksso­n) svänger avspänt och jazzigare än under Bo Kaspers Orkesters tid. Alla utom Engström får åtminstone ett solo, men melodin, orden och Sundströms röst står i fokus.

I melankolin är Sundström i sitt esse. Till och med när tempot är något högre, som på Var lugn, förnimmer man en gnutta svårmod i tröstande ord till en vän. Kanske det är sådan musik vi behöver nu när vi inte kan vara så sociala. Sprittande poplåtar kan göra att kontrasten till karantänva­rdagen är för slående. Musik som ljuder som ett sommarregn om natten vid en sjö där spoven ropar är kanske den bästa terapin.

En tur i kärlekssvä­ngen

Som vanligt imponerar Sundströms känsla för melodi och underfundi­gt självkriti­ska texter. Skyll på mig släpptes redan före albumet och hör till dess starkaste sånger. I titellåten är han ”redo för en tur i kärlekssvä­ngen” då ”en lust som varit i ruiner / har blivit hjälpt av kärleksmed­iciner”. I Bosse och jag och Två tungor sjunger han om hur tudelad han är, på gott och ont.

Skivan kanske inte har någon riktig höjdare som hans förra bands Undantag eller Vi kommer aldrig att dö, men är en njutningsf­ull helhet som känns kort, alldeles för kort. Och Sundströms klara diktion med en aning av hans ursprungli­ga pitemål förtjänar som alltid en eloge.

Den som inte tycker om denna musik kan se sig i spegeln eller göra som min namne säger – skylla på mig.

 ?? FOTO: TOBIAS REGELL ?? Melodin, orden och Bo Sundströms röst står i fokus på hans nya soloalbum.
FOTO: TOBIAS REGELL Melodin, orden och Bo Sundströms röst står i fokus på hans nya soloalbum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland