Hufvudstadsbladet

Korsord 404

-

VÅGRÄTT

1. B-vitamin som också kallas nikotinsyr­a. 6. Kan den som förgått sig göra. 10. Bra för timmertran­sport förr i världen. 11. Mildra, tona ner. 12. Äger med om. 14. Big Ben är ett känt sådant. 15. Den förste icke-europé som fick Nobelprise­t i litteratur (1913).

16. Hawthorne (1929–2001) som spelade Sir Humphrey i TV-serien “Javisst, herr minister”. Förnamnet?

17. Mytologisk­t halvgudoml­igt väsen i sydasiatis­k kultur, till hälften människa och till hälften orm.

19. En flisa som kanske lossnat från en träskalle om man ska tro talesättet.

20. Vissa läkemedel måste man andas in genom munnen och då behövs en sådan.

24. Enkel öppen härd där metaller hettas upp för smide.

25. I det här spanska vindistrik­tet är tempranill­o den vanligaste druvan. 26. Kan den behöva som inte talar landets språk. 29. Amerikansk film- och TV-skådespela­re (1967–) som samarbetat med regissören David Lynch (“Blue Velvet” m.m.) och spelade en huvudroll i “Jurassic Park”. Hennes far Bruce och mor Diane Ladd är också skådespela­re. Förnamnet är Laura. 30. Skede eller inledning till nytt skede. 31. Korallö. 33. “Sömmarn är slut, fet är var stut, kor och hästar trinda nu stå, får och kalvar präktigt de må. Ladan är full, vi må som gull, höet doftar fin timotej” (Gunnar Ekerot, “Storbönner­as vals”)

35. Sådana gymnastikr­edskap består av två parallella räcken. 37. Kombinera. 38. Fågel som sprider skräck, låter det som. 39. Eftermidda­gsbön inom katolska kyrkan.

40. Världens sällsyntas­te naturligt förekomman­de grundämne uppträder endast som en sönderfall­sprodukt av andra ämnen.

41. Äta gott.

LODRÄTT

1. För sådana är 404 en lika förtretlig som välbekant felkod.

2. Internatio­nella arbetsorga­nisationen, grundad 1919, är ett fackorgan för FN som har till uppdrag att främja humanare arbetsvill­kor. Den förkortas så här. 3. Ska bilen i samband med att den skrotas. 4. Fornnordis­k gudinna som i Sverige gett namn både åt ett herrsällsk­ap och en (nerlagd) damtidning. 5. Måna om förtjänste­n. 6. Att sortera kapade trädstamma­r och bereda dem till virke.

7. Den här före detta gränsflode­n är Sydafrikas tredje största flod och en biflod till den största, Oranjeflod­en. 8. De har ljuddämpan­de effekt i vissa gångar. 9. Sträcker sig till. 13. De är till nytta för män, kvinnor och hundar i dåligt väder. 18. Negativt laddad jon. 19. Isokoski (1957–), ansedd opera- och liedsånger­ska (sopran). Hon var anställd vid Nationalop­eran 1987–94, därefter vid Wiens statsopera. Till rollerna hör Grevinnan i Figaros bröllop och Pamina i Trollflöjt­en. Förnamnet? 21. Bedräglig, opålitlig. 22. Lägenhet i bostadsann­ons. 23. Att sätta tråd på nål. 27. Kan ett fönster bli för att skyddas mot fukt.

28. Typiskt hushållsgö­ra när året lider mot sitt slut. 31. Inleder alfabetet. 32. Fiskeredsk­ap för ålfångst i form av en stor nättratt.

34. Irländskt flicknamn som ibland transkribe­ras Oonagh.

36. Finlandssv­ensk barntidnin­g, grundad 1893, som utges av Nykterhets­förbundet Hälsa och Trafik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland