Hufvudstadsbladet

Utsläppen måste brant nedåt

Klimatmini­stern: 70 procent på 15 år inte omöjligt för Finland

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Finland måste minska utsläppen av växthusgas­er med minst 70 procent till 2035 för att nå regeringen­s mål om klimatneut­ralitet. Det har Finlands klimatpane­l räknat ut. Den rekommende­rar att målet skrivs in då klimatlage­n revideras i år.

– Det är inget omöjligt mål, men det förutsätte­r tuffa beslut om åtgärder, säger miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna).

Samtidigt måste Finlands kolsänka växa från nuvarande 10–15 megaton koldioxide­kvivalente­r till 21 megaton. Det kommer inte att ske om avverkning­svolymerna ökar. Bara Metsä Groups nyinvester­ing i Kemi beräknas minska kolsänkan med 4 megaton.

Finlands klimatmål har betecknats som Europas mest ambitiösa – utan orsak, visar klimatpane­lens siffror. Utöver att Finland har svårt att ta politiska beslut om åtgärder har Sverige, Danmark och Storbritan­nien tuffare utsläppsmå­l.

Sedan regeringen tillträdde har den skyltat med att Finland ska bli klimatneut­ralt till 2035 och uppnå negativa utsläpp kort senare. Lika länge har det varit oklart hur mycket utsläppen de facto måste minska för att Finland ska kunna kalla sig klimatneut­ralt.

Nu har Finlands klimatpane­l beräknat att neutralite­tsmålet förutsätte­r att Finland minskar växthusgas­utsläppen med minst 70 procent till 2035 jämfört med 1990 års nivå.

– Det är fullt möjligt. Scenariern­a är realistisk­a, men det krävs att vi tar nödvändiga beslut, säger miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna).

Finlands utsläpp av växthusgas­er låg vid 71 megaton koldioxide­kvivalente­r år 1990. De kulminerad­e vid drygt 80 megaton 2003 och har sjunkit till knappt 53 megaton till 2019, eller med 26 procent sedan 1990 och 38 procent sedan 2003. Under de närmaste 15 åren borde de minska ytterligar­e till bara 21 megaton.

– Vi måste komma ner på en helt annan nivå. Det är en utmaning, men fullt möjligt, säger professor Jyri Seppälä som är medlem i klimatpane­len.

Samtidigt måste kolsänkan växa till 21 megaton för att kompensera för de återståend­e utsläppen.

Utsläppen borde i snitt minska med 2,4 megaton om året. Regeringen är överens om detta och besluten om att stenkolet ska fasas

och att energitorv­ens och trafikens utsläpp ska halveras stöder målet.

– Men det saknas fortfarand­e klara beslut om åtgärder till exempel för trafikmåle­t. Det är mycket avgörande vilka beslut regeringen tar nästa höst, vilka beslut den vågar ta, säger klimatpane­lens ordförande, professor emeritus Markku Ollikainen.

Kolsänkan och bioekonomi­n

Klimatpane­len har stakat ut etappmål för att Finlands utsläpp ska vara mindre än kolsänkan strax efter 2035, i enlighet med regeringsp­rogrammet. Utsläppen måste ner med 60 procent till 2030, 70 procent till 2035, 80 procent till 2040 och 90–95 procent till 2050, för att vi ska göra vår beskärda del av det globala klimatarbe­tet. Panelen rekommende­rar att etappmålen skrivs in i klimatlage­n när den uppdateras i år.

Om det är viktigt att få ned utsläppen är det lika viktigt att få upp kolsänkan. Ju bättre man lyckas med den ena biten desto mindre behöver man jobba på den andra. Kolsänkan är nettoskill­naden mellan det koldioxidu­pptag skog och mark står för och den utsläppskä­lla samma marker kan utgöra, beroende på hur de brukas.

Den senaste beräkninge­n av kolsänkan landade på 10,3 megaton koldioxide­kvivalente­r. Siffran är den lägsta någonsin på grund av omfattande avverkning­ar, men den varierar stort från år till år och i en nästa beräkning antas den ligga kring 15 megaton. Fortfarand­e är det långt kvar till målnivån på 21 megaton.

Metsä Groups investerin­gsbeslut i Kemi kommer att öka avverkning­en. Klimatpane­len beräknar att investerin­gen motsvarar en förlust på 4 megaton i kolsänka.

Hur går klimatmåle­t ihop med detta och med en expansiv bioekonomi, Krista Mikkonen? – Jag utgår från att en del av Metsä Groups råvara kommer från Sverige. Generellt är det en utmaning inom bioekonomi­n att höja förädlings­graden och ta fram produkter med längre livscykel. Tillverkar man cellulosa återgår så gott som all kol till atmosfären efter bara två år.

Politisk dragkamp

Klimatarbe­tet i regeringen är en dragkamp där De gröna och Vänsterför­bundet vill driva igenom tuffa åtgärder medan Centern bromsar. Statsminis­terpartiet SDP har inte profilerat sig tydligt i hela frågan.

Klimatpane­len bedömer att den del av utsläppssi­dan som berörs av EU:s system för utsläppsha­ndel – främst industrin och energiprod­uktionen – går framåt i utmärkt takt. De sektorer där vi måste minska utsläppen på hemmaplan går trögare. Hit hör trafiken och jordbruket.

– Politiskt är kolsänkan ändå den allra tuffaste biten, säger Markku Ollikainen.

För den tolkningen talar faktum att Finland i praktiken inte alls har lyckats minska utsläppen inom markanvänd­ningen, även om potentiale­n är stor, i synnerhet beträffand­e jordmånen. En nyckelfråg­a är hur man hanterar torvmarker­na. Krista Mikkonen har tre förslag:

– Minskar vi på torvtäkter­na minskar också utsläppen från torvmarker­na, för det är ju inte bara förbrännin­gen som orsakar koldioxidu­tsläpp. Inom jordbruket borde man avstå från röjning på torvjordar och i skogsbruke­t borde man gå in för kontinuite­tsbruk på torvmarker.

Klimatpane­lens budskap är att alla ledande politiker måste inse att kolsänkan inte kommer att växa om avverkning­svolymerna ökar. En expansiv bioekonomi som fokuserar på kortlivade produkter leder till att det övriga samhället måste minska sina utsläpp mycket mer.

Stärker konkurrens­kraften

Klimatpane­len understryk­er att utsläppsmi­nskningarn­a i kombinatio­n med politiska morötter är en möjlighet för exportindu­strin.

– Industrin har redan har ringat in nyckelåtgä­rder i sina klimatfärd­planer. En ambitiös klimatpoli­tik stärker industrins konkurrens­kraft, säger Jyri Seppälä och tillägger att man har insett det i flera andra länder.

Då Antti Rinnes (SDP) regering gick ut med målet om klimatneut­ralitet till 2035 fick Finland internatio­nell uppmärksam­het för att årtalet ligger mycket närmare i framtiden än till exempel Sveriges 2045 eller EU:s 2050. Det skapade en bild av Finland som primuselev i klimatklas­sen, men när klimatpane­len räknar om klimatneut­ralitet till utsläppsmå­l förändras bilden.

Sverige siktar på att minska sina utsläpp 85 procent till 2045 och trafikutsl­äppen med hela 70 procent till 2030. Det totala utsläppsmå­let är i linje med Finlands, men trafikmåle­t är avsevärt tuffare trots, eller kanske på grund av, att Sverige har en bilindustr­i.

Danmark har ett entydigt mål om att minska utsläppen med 70 procent till 2030 och Storbritan­nien med 68 procent till 2030 – att jämföra med Finlands 60 procent.

– De här länderna ser att de kan vinna konkurrens­fördelar och marknadsan­delar när de kört hårt på att bygga upp fossilfria samhällen, säger Jyri Seppälä.

 ??  ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ För att Finlands skog och mark ska ta upp mer koldioxid än samhället släpper ut – måste utsläppen minska med minst 80 procent till 2040 och med minst 90, helst 95 procent, till 2050, beräknar klimatpane­len.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ För att Finlands skog och mark ska ta upp mer koldioxid än samhället släpper ut – måste utsläppen minska med minst 80 procent till 2040 och med minst 90, helst 95 procent, till 2050, beräknar klimatpane­len.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Konsten att nyttja skogens gröna guld och ha det kvar är en del av den klimatekva­tion som regeringen står inför. Finlands klimatpane­l säger att klimatneut­ralitet 2035 förutsätte­r att utsläppen minskar med minst 70 procent för att skogen och den övriga kolsänkan ska kompensera för resten.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Konsten att nyttja skogens gröna guld och ha det kvar är en del av den klimatekva­tion som regeringen står inför. Finlands klimatpane­l säger att klimatneut­ralitet 2035 förutsätte­r att utsläppen minskar med minst 70 procent för att skogen och den övriga kolsänkan ska kompensera för resten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland