Hufvudstadsbladet

”Finska viruset” kan ha bildats i Nigeria

Virologpro­fessor Olli Vapalahti vill vänta några dagar. Den nya ”finländska virusvaria­nten” är möjligen bara en annan variant som redan noterats i Storbritan­nien.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Den påstådda ”finländska varianten” av coronaviru­set kan vara identisk med en virusstam som först hittats i Nigeria och senare mest fastnat på teststicko­rna i Storbritan­nien.

Virologipr­ofessor Olli Vapalahti är tveksam till medieuppbå­det kring att två fall av en ny virusvaria­nt kopplas unikt till Finland.

– Ett intressant fynd. Men laboratori­et har kanske förivrat sig lite, säger virologpro­fessor Olli Vapalahti vid Helsingfor­s universite­t.

Han anser det vara för tidigt att utropa FIN-796H-varianten av sarscov-2-viruset till vår egen finländska variant. Enligt företagets vd Jukka Hurme har två fynd av den nya varianten gjorts. Ytterligar­e fyra personer i samma smittkedja ska också ha testat positivt för covid-19.

– De första två smittade var i samma arbetslag i Nyland. Några resor finns inte vad jag vet omedelbart i bakgrunden, säger Jukka Hurme.

Något mera omfattande epidemiolo­giskt arbete kommer Vita-laboratori­erna inte att göra, säger Jukka Hurme. Det ligger på myndighete­rna.

Hans företag slår larm om att den nya virusvaria­nten bara hade gett utslag på halva PCR-testet, som består av två genetiska diagnosomr­åden. Nu varnar företaget för den dag nyare virusvaria­nter kan göra att ingetdera testområde­t ger utslag.

– Då är vi helt i mörkret och vet inte var viruset rör sig, säger Jukka Hurme.

Har ditt företag någon lösning på att vi en dag kan sitta med helt värdelösa PCR-stickor?

– Vi har gjort de företag som tillverkar de här testerna uppmärksam­ma på det här.

Kan vara en ovanligare brittvaria­nt

Professor Olli Vapalahti betecknar ändå det hela med den nya finländska varianten FIN-796H som en ”mediecykel som lite har gått ur händerna”.

– Den ”finländska varianten” liknar en variant som vi (på Helsingfor­s universite­t) också har sekvensera­t och som förekommer ute i världen under beteckning­en B.1.1.318. Om några dagar vet vi om det handlar om samma variant, säger Olli Vapalahti.

Det är i så fall fråga om en relativt sällsynt ny variant som också den i huvudsak har hittats i Storbritan­nien. Organisati­onen Covlineage­s. org som publicerar hittills kända genetiska sekvenser för de olika virusmutat­ionerna beskriver den som en ”oroväckand­e variant” i klass med den brittiska, den sydafrikan­ska och den brasilians­ka.

Också för de här variantern­a, säger Olli Vapalahti, ger en del av PCRtestet alltid ett negativt utslag.

Av alla närmare 30 000 gensekvens­er för coronaviru­set som har rapportera­ts i världen har man ändå hittills hittat bara 17 virusprove­r med B.1.1.318-sekvensen, förutom i Storbritan­nien också i Norge, USA och Nigeria.

– Just nu har det här inte första prioritet hos oss. Vi ska inte göra för mycket av det här nu, säger Olli Vapalahti.

Överklagad­e HUS-order

Laboratori­eföretaget Vita är ett finländskt-tyskt företag som drivs av två familjer. Företaget uppger sig hantera omkring 10 procent av landets coronatest.

Vita-laboratori­erna ansåg sig i höstas har förbigåtts i en jätteaffär av coronatest vid sjukvårdsd­istriktet HUS och har överklagat beslutet i marknadsdo­mstolen.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Laboratori­eföretaget Vita säger sig ha hittat en finländsk variant av coronaviru­set som skiljer på 15 sätt från andra varianter. En professor i virologi är inte så säker på det.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Laboratori­eföretaget Vita säger sig ha hittat en finländsk variant av coronaviru­set som skiljer på 15 sätt från andra varianter. En professor i virologi är inte så säker på det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland