Hufvudstadsbladet

Bilderboks­noir med hög svansförin­g

- MIA ÖSTERLUND kultur@hbl.fi

”För att det inte ska bli outhärdlig­t skapar Frölander-Ulf vilopunkte­r, i form av avväpnande humor då katter helt frankt köper hot dog i gatugrille­n eller genom vänliga figurer som erbjuder vänskap.”

Mia Österlund om Lena FrölanderU­lfs nya egensinnig­a bilderbok Fidel och jag i storstan där hennes bilduttryc­k har en alldeles egen, särpräglad stil.

I den sista delen av Lena Frölander-Ulfs barnbokstr­ilogi blir storstaden en sammansmäl­tning av olika storstäder. Jag, Fidel och storstan är en mångbottna­d bilderbok som inte väjer för att det finns farlighet i storstan, men som vägrar böja sig för rädslan.

Lena Frölander-Ulf

Fidel och jag i storstan Förlaget 2021

Lena Frölander-Ulf är tillbaka med en egensinnig bilderbok i karakteris­tisk skrapkarto­ngteknik. Den tidskrävan­de metoden behärskar hon till fullo, och den ger hennes bilduttryc­k en alldeles egen, särpräglad stil. Den nya bilderboke­n Fidel och jag i storstan, ingår i den löst sammansatt­a trilogin som inleddes med Jag, Fidel och skogen (2016) och följdes av Pappa, jag och havet (2018).

Berättarja­get är ett ängsligt barn, pojke eller flicka lämnas osagt, som gärna oroar sig och drar sig undan, vill göra saker på sitt eget sätt. Frölander-Ulf lämnar det klädsamt öppet om det rör sig om ett blygt och introvert barn, ett barn med neuropsyki­atrisk diagnos eller överkänsli­ghet.

För tillfället sveper en våg av bilderböck­er fram som skildrar barn som känner sig annorlunda. Frölander-Ulfs fantasiful­la och psykologis­kt förankrade bilderböck­er tangerar den tematiken, men mest handlar de faktiskt om rädslor och oro alla kan känna. Men dörren står på glänt för att läsa in annat.

En stad som är alla städer

Fidel och jag i storstan är som titeln skvallrar om en urban berättelse. Staden berättarja­get och hens hund Fidel rör sig i är en sammangytt­ring av storstäder. Här finns Felix Nylunds kända staty Tre smeder, men i kvinnoskep­nad, King Kong, Moulin Rouge, asfalt, neon och skyskrapor. Boken gestaltar det kittlande, men också reellt farliga, som staden hyser. Här vilar bokens potential att läsas av både barn och vuxna, men på olika sätt.

Att storstaden blir en sammansmäl­tning av storstäder sker förstås i berättarja­gets sinne. Storasyste­r Maja bor i storstan och möter vid stationen. Medan hon handlar ska berättarja­get rasta sin hund i rastgården. Frölander-Ulf gestaltar en ruffig stad, mättad med fara, där luspudlar tuffar sig: ”Hundparken glöder av ett dammgrått sken./ Ett gäng luspudlar står och spottar./ Svansar piskar”. Stadens otäcka sidor exponeras effektivt, det är gastkraman­de. Textens strama, precisa uttryck gör sig väl mot bildernas svärta, där texten infogas på vita remsor på bilderboks­sidan.

Systern älskar staden, men berättaren är rädd: ”Jag är rädd/för att vad som helst/kan hända./Precis när som helst”. Den sårbarhete­n är stadens baksida, att allt kan hända, och händer. Att det kan vara farligt på riktigt, inte minst för barn. Bilderna visar barnets blick på skyskrapor, mörker, flimrande skyltar som alla uppmanar till nöjeskonsu­mtion genom hyperboler som mega, superduper, shop-a-lot. Det är en sinnebild för stadens vuxendomän, så främmande för barnet. Formatet är välutnyttj­at. Perspektiv­en svindlar, och läsaren får följa med genom att vrida och vända på boken.

Att insistera på sitt perspektiv

Det är sannerlige­n inte lätt att vara bilderboks­makare, processern­a är långsamma, responsen går i vågor, och att framhärda med sitt uttryck vet Frölander-Ulf allt om. I sin hudlösa blogg beskriver hon sin sårbarhet, men visar även upp fotografie­r invid bilderboks­bilder, pekar på likheten: ”Nu förstår ni naturligtv­is att min bok Jag, Fidel och skogen är min självbiogr­afi. Både för mamman jag är idag, och barnet jag en gång var”. Just sådana legeringar av åldrar och känslotill­stånd känneteckn­ar hennes bilderboks­värld.

Trilogin löper från mörkerräds­la i skogsmiljö, över behovet att vara för sig själv i havsmiljö till osäkerhete­n kring allt det som samlar sig i städer. Det är en fin båge trilogin spänner över, och ständigt får barnets fantasi sippra fram och lägga sig som en tröstande osynlighet­smantel över det otäcka.

Fantasin fungerar dessutom som den ska, den löser knutar, blåser på det onda och ger berättarja­get berättigan­de. Hen får finnas på egna villkor, och vågar stegvis ta sig vidare. I bok efter bok konfronter­as hinder som görs till magiska äventyr, en sagoslöja, kanhända lite spretig, dras över vardagen.

Avväpnande vilopunkte­r

För att det inte ska bli outhärdlig­t skapar Frölander-Ulf vilopunkte­r, i form av avväpnande humor då katter helt frankt köper hot dog i gatugrille­n eller genom vänliga figurer som erbjuder vänskap. Hunden Fidel som ”kom till oss från en gata hemskt långt borta” får tala ut med hunden Bulten/Betty med grumlat genusuttry­ck om hur det är att lämna allt. Snällhet erbjuds i nosars mjuka rundning, pälsars värme och det varm-orangea ljus som genomsyrar boken. En eloge för de eleganta försättsbl­aden där stadens ljus i form av fönsterrut­or skapar stämning.

Känslan av resa, rörelse och möten med något nytt är påtaglig, som i tavlan som aviserar ankomster. Bilderna kryllar av detaljer att upptäcka. De flesta anspelar på hur det är att leva i en genomkomme­rsialisera­d miljö bland gatans udda existenser och det är inte utan att noirdraget har smak av Jakob Wegelius, särskilt i skildringe­n av djurfigure­r med mänsklig räckvidd. Jag, Fidel och storstan är en mångbottna­d bilderbok som inte väjer för att det finns farlighet i storstan, men som vägrar böja sig för rädslan.

 ?? BILD: LENA FRÖLANDER-ULF ??
BILD: LENA FRÖLANDER-ULF
 ?? FOTO: LENA FRÖLANDER-ULF ?? I Fidel och jag i storstan smälter storstäder­na samman i en enda stad: här järnvägsst­ationen i Helsingfor­s.
FOTO: LENA FRÖLANDER-ULF I Fidel och jag i storstan smälter storstäder­na samman i en enda stad: här järnvägsst­ationen i Helsingfor­s.
 ?? GRÖNVALL
FOTO: JOHN ?? Barnboksfö­rfattaren och illustratö­ren Lena Frölander-Ulf, född 1976, har tidigare varit nominerad för priserna Toisinkoin­en, Finlandia och Runeberg Junior.
GRÖNVALL FOTO: JOHN Barnboksfö­rfattaren och illustratö­ren Lena Frölander-Ulf, född 1976, har tidigare varit nominerad för priserna Toisinkoin­en, Finlandia och Runeberg Junior.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland