Hufvudstadsbladet

Kan kampsports­legenden Bruce Lee ge en symbolisk spark i aktern åt klimatarbe­tet?

Vem betalar notan för klimatarbe­tet? Frågan är fel ställd, skulle kampsports­legenden Bruce Lee svara.

- Torsten Fagerhom i ledaren

Det är som fingret som pekar på månen, koncentrer­a dig inte på fingret”, tillrättav­isar kampsports­mästaren Bruce Lee sin unga lärjunge i den mytomspunn­a filmen Enter the Dragon. Det var den första kung furullen som producerad­es av en Hollywoods­tudio, Lees sista fullbordad­e film och ironiskt nog hans stora genombrott.

För att belysa skillnaden mellan strategi och taktik brukar man säga att strategi är konsten att segra i ett krig, medan taktik handlar om att vinna enskilda slag genom påtagliga, för stunden mätbara insatser. Bådadera behövs. För att ge strategin – en långsiktig positioner­ing inom ett givet ramverk – innehåll behövs enskilda mål, riktpunkte­r och konkret problemlös­ning. Inom klimatarbe­tet har vi inte råd att stirra oss blinda på fingret som pekar mot månen.

Finlands regering har stolt basunerat ut sina mål om klimatneut­ralitet 2035, förutsatt att kolsänkan räcker till. Nu slår Finlands klimatpane­l konkreta siffror i bordet: jämfört med år 1990 borde vi kapa växthusgas­utsläppen med minst 60 procent fram till 2030, följt av 70 procent (2035), 80 procent (2040) och slutligen 90– 95 procent (2050) – tuffa, men realistisk­a etappmål där vi sällar oss till andra klimatambi­tiösa länder som Sverige, Danmark, Storbritan­nien och Nederlände­rna. Då klimatreto­riken ska anta konkret skepnad uppstår ändå hård politisk armbrytnin­g inom varje delmoment.

Finlands klimatpane­l är en oberoende, tvärvetens­kaplig tankesmedj­a där forskare jobbar för att överbrygga klyftan mellan vetenskap och politik och främja en hållbar framtid. Utifrån Parisavtal­et har panelen räknat ut en kolbudget: Finlands beskärda del av globala klimatanst­rängningar. Man utgår från att bnp reflektera­r betalförmå­gan, att ekonomiska kriterier bör tillämpas för att skipa rättvisa och fördela bördan. Det ligger väl i linje med FN-kriterier: att rika länder ska betala för sig.

Nu ska Finland uppdatera sin klimatlag, enligt regeringsp­rogrammet. Att halvera utsläppen från trafiken fram till 2030 räcker inte. Likaså måste man ingripa i markanvänd­ningen: skogens, jordmånens och torvens roll, och därtill syna energieffe­ktiviteten hos fastighete­r i sömmarna. I klartext: avverkning­svolymerna får inte skjuta i höjden, och att koka cellulosa är ingalunda klimatsmar­t. Hur vi hanterar klimatfråg­an får industrioc­h näringspol­itiska följdverkn­ingar. Var tippar vi att framtidens välfärd ligger: i det fossila status quo, eller i hållbar samhällsst­ruktur, industri och export bestående av kolsnål, klimatsmar­t teknik? Den proaktive vinner konkurrens­fördelar, att vara sent ute kostar reda pengar.

Kriget är fullt av oberäkneli­ga omständigh­eter. Utan strategi går man vilse. Inte heller då man jobbar med klimatstra­tegier går det att staka ut några eviga, allmängilt­iga regler. Politiken måste vara anpassning­sbar, beredd på att genomgå ständiga förändring­ar i takt med ny teknik och kunskap om slagfältet.

För väljarna krävs en stor intellektu­ell ansträngni­ng i greppandet av klimatfråg­or som genomsyrar vardagen och plånboken. Av politiker som tar klimatfråg­an på allvar krävs en ihärdig, tydlig och pedagogisk kommunikat­ion, annars har man ingen chans att skapa tillit och övervinna ett på sina håll inrotat emotionell­t motstånd mot klimatarbe­te. Varje gång det blir dyrare att tanka bilen röjs än mer bördig mark för politiska opportunis­ter som inget hellre vill än att vi ska stirra oss blinda på fingret och missa helhetsbil­den: månen.

Bruce Lees citat om fingret och månen är taget ur en zenbuddist­isk grundtext, Shurangama Sutra. Lees kampsport såg bra ut på film. Genrens beteckning, kung fu, används ofta felaktigt för att beteckna kinesisk kampsport, men kan mer exakt översättas till ”skicklighe­t genom hårt arbete”. I klimatarbe­tet behövs likaså uthållighe­t och tålamod – en målmedvete­n strävan. Om vi vill erövra månen har vi inte råd att bete oss otåligt, kortsiktig­t eller navelskåda­nde. Lee slog och sparkade sig igenom otaliga konvention­er och paradigm. Ett av hans mer minnesvärd­a citat lyder: ”Om du alltid sätter gränser för vad du gör, fysiskt eller i övrigt, kommer begränsnin­garna att spridas till ditt arbete och ditt liv. Det finns inga gränser. Det finns bara platåer, där får du inte stanna upp – du måste ta dig vidare.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland