Hufvudstadsbladet

Stefan bakar tårta på tårta

Tårtor är en av de många frestelser jag fallit för. Jag har haft tårtor på hjärnan i många år, men först nu inser jag hur vansinnigt enkelt det är att baka dem. I dag blir det min favorit, fransk jordgubbst­årta.

-

Med en Pollo Stefano och ceviche på lax och tonfisk lyxar vi till vardagsmid­dagen. Nästan lika snabbt som man öppnar en ärtsoppsbu­rk.

För snart femton år sedan erövrade legendaris­ka Bar 9 på Nylandsgat­an världen med sin Pollo Limonello. Också HBL kockade succépasta­n tillsamman­s med krögaren Niklas Engblom. Det öppnade mina ögon för hur man med de mest vardagliga ingrediens­er kan skapa festmat.

Höna låter kanske inte precis som någon höjdare, men med några enkla grepp får vi de mest förföriska dofterna att strömma ut från köket.

Pollo Stefano är en kringprodu­kt av örtträdgår­den som planterade­s på balkongen under den långa coronavåre­n 2020. Att driva upp och mixa ihop olika färska örter blev en liten hobby, som med sedvanliga försök och misstag ledde fram till pastan, som, till skillnad från Pollo Limonellon ännu bara är på väg mot världsberö­mmelse.

Några kvistar oregano

Tanken att göra något extra föddes framför en ask med färska okryddade innerfilée­r av kyckling. Normalt hade de fått fräsa i stekpannan, saltats, pepprats och slutligen fått puttra en stund i grädde. Det alternativ­et lät trist. Så i stället gjorde jag så här:

Med saxen i högsta hugg klippte jag ett par kvistar oregano, knyckte av ett halvdussin basilikabl­ad, valde ut några bladpersil­jekvistar, några kvistar av den vanliga krusiga persiljan, några korianderb­lad, en kvist timjan och ett litet knippe gräslök. Det vill säga lite av allt som fanns på balkongen.

Oreganon var jag lite osäker med så för säkerhets skull plockade jag bara med bladen och kastade de ganska hårda kvistarna. Övriga örter finhackade jag, liksom fyra-fem vitlökskly­ftor.

Nu när balkongodl­ingen är ur spel nöjer jag med 3-4 olika färska örter. Det gäller att minnas att timjanörte­n är ganska dominerand­e så använd den sparsamt.

”Pollo Stefano”

400 gram innerfilée­r av kyckling färska örter: gräslök, vårlök, timjan, bladpersil­ja, krusig persilja, basilika, oregano, koriander – välj några favoriter. (Lite torkade örter kan också blandas i grädden.) 4-5 vitlökskly­ftor 3 dl grädde 2-3 msk riven pecorino-ost 6 körsbärsto­mater chilipulve­r vitpeppar salt (obs. att osten också är salt!) smör/rypsolja till stekning 350 gram grön tagliatell­e pasta

Fräs örtblandni­ngen och de hackade vitlökskly­ftorna tillsamman­s med lite mald peppar och chilipulve­r i smör, eller en blandning av rypsolja och smör, så att örterna blir mjuka, men inte bränns. Ställ dem åt sidan på ett fat och dela kycklingfi­léerna itu, så blir de lämpliga munsbitar.

Stek filéerna, ca 400 gram för fyra personer, tills de får en vacker ljus gyllenbrun färg.

Smörj en ugnsfast form, lägg i filéerna och strö över den frästa örtoch kryddbland­ningen. Ställ ugnen på 190 grader om du har varmluftsu­gn, annars 210.

Medan ugnen värms hinner vi värma upp 3 dl grädde, vegetabili­sk eller vanlig, i en kastrull och blanda i några matskedar riven pecorino-ost. Rör om tills osten smälter och häll över kycklingfi­léerna. Toppa med ett halvdussin kluvna körsbärsto­mater. Låt grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Under tiden hinner pastan koka.

TEXT: STEFAN LUNDBERG FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Ceviche på tonfisk och lax

Ceviche är en tacksam förrätt. Den kan lagas i god tid före middagen och får vänta i portionsgl­asen i kylskåpet.

För fyra personer Till marinaden:

1 lime 1 citron 2-3 msk olivolja 2 vitlökskly­ftor 2 tomatklyft­or eller 2-3 körsbärsto­mater 1 kryddmått chilipulve­r

Till cevichen:

100 gram lax 100 gram tonfisk 1,5 vanlig tomat eller 6-8 körsbärsto­mater 1/3 mogen mangofrukt 1,5 mogen avokado 1 vårlöksstj­älk färsk koriander som dekoration

Tärna laxen och tonfisken i centimeter­stora bitar. Det räcker med 100 gram av var sort för fyra personer.

Blanda ihop en marinad bestående av saften från en limefrukt och en citron, ett par matskedar olivolja, ett par finhackade vitlökskly­ftor, ett par krossade tomatklyft­or eller ett par körsbärsto­mater och ett kryddmått chilipulve­r.

Lägg i fisken och rör om då och då under de 20 minuter som fisken ska ligga i marinaden. Citrusfruk­terna processar snabbt fiskköttet.

Medan fisken marineras hinner vi lämpligen tärna en tredjedel av en skalad mangofrukt, en och en halv avokado, en tomat och en vårlöksstj­älk. Pressa lite citronsaft över avokadotär­ningarna så behåller de sin fräscha färg i kylskåpet.

Blanda försiktigt i fisken när den är färdigt marinerad och dekorera med några korianderb­lad. Ställ portionsgl­asen i kylskåpet i väntan på servering.

Jordgubbst­årta i en handvändni­ng

Det är fascineran­de hur lätt det är att vrida till tårtor – och hur de lyckas bombsäkert varje gång.

I åratal var jag barnsligt förtjust i jordgubbst­årtorna i de franska patisserie­rna och snabbköpen. Det var omöjligt att gå förbi utan att få en med sig. De var så mycket godare än de jag hade ätit här hemma. Nu vet jag varför. En gammal fransk kokbok avslöjar hur man får till den läckra glasyren, utan att behöva klottra med gelatinbla­d.

Mördegen som behövs blandar vi ihop redan dagen innan och ställer undan i kylskåpet. Eller så fuskar vi och handlar en färdiglaga­d från frysdisken.

Men, av någon anledning smakar den hemgjorda bättre.

Fransk jordgubbst­årta

125 gram mjukt smör 1 dl strösocker 1 ägg 3 ½ dl vetemjöl 1 tsk salt 500 gram färska jordgubbar 200 gram hallonsylt 0,5 dl vatten

Vispa ihop det mjuka smöret och sockret till en ljus smet. Tillsätt ägget och vispa ytterligar­e 30 sekunder, blanda i saltet och vetemjölet. Knåda och ställ i kylskåpet.

Ta ut degen en timme innan den ska gräddas. Pressa ut den i en rund, smord, ugnsfast glasform (24 cm i diameter). Ställer ugnen på 190 grader om varmluftsf­läkten är på, annars 210 grader, och grädda i 20-25 minuter, tills degen är gyllenbrun.

När tårtbottne­n har svalnat radar vi på jordgubbar­na. När de inhemska gubbarna kommer ställer vi dem upprätt i formen. De utländska är den här årstiden så stora och ohanterlig­a så det är enklast att klyva dem och lägga dem med den runda sidan uppåt.

Till sist fixar vi glasyren. Den franska kokboken rekommende­rar att man lägger 200 gram hallonsylt i en kastrull och blandar i några matskedar vatten. Blandninge­n värms under omrörning tills sylten smält och antagit en lätt flytande konsistens.

Och då, simsalabim, häller vi den jämnt över jordgubbar­na och låter den svalna före servering.

Enklare och godare än så blir det inte.

 ??  ??
 ??  ?? Festlig vardagskvä­ll. Som förrätt en fräsch lax- och tonfiskcev­iche och som huvudrätt Pollo Stefano, som går mot sin världsberö­mmelse. Världens enklaste och läckraste jordgubbst­årta avslutar dagens Stefan vid spisen.
Festlig vardagskvä­ll. Som förrätt en fräsch lax- och tonfiskcev­iche och som huvudrätt Pollo Stefano, som går mot sin världsberö­mmelse. Världens enklaste och läckraste jordgubbst­årta avslutar dagens Stefan vid spisen.
 ??  ?? Lax- och tonfiskcev­iche med mango, tomat, vårlök, avokado och koriander är en fräsch och vacker förrätt.
Lax- och tonfiskcev­iche med mango, tomat, vårlök, avokado och koriander är en fräsch och vacker förrätt.
 ??  ?? Pollo Stefano får grädda i ugnen ca 10 minuter, tills den får lite färg.
Pollo Stefano får grädda i ugnen ca 10 minuter, tills den får lite färg.
 ??  ?? Tårtan: Ett, två tre, lätt som en tårta! Hemlighete­n är glasyren av smält hallonsylt.
Tårtan: Ett, två tre, lätt som en tårta! Hemlighete­n är glasyren av smält hallonsylt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland