Hufvudstadsbladet

Nytt påbud om avstånd i Nyland

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Från och med i morgon måste människor hålla minst två meter avstånd till varandra i allmänna inomhusutr­ymmen med fler än tio personer. Beslutet gäller till exempel mataffärer. Ägarna och arrangörer­na i Nyland är skyldiga att förhindra trängsel. I annat fall får lokalen inte användas, enligt Regionförv­altningsve­rkets färska beslut.

Från och med i dag måste människor hålla minst två meter avstånd till varandra i allmänna inomhusutr­ymmen med fler än tio personer. Beslutet gäller till exempel mataffärer. Ägarna och arrangörer­na i Nyland är skyldiga att förhindra trängsel. I annat fall får lokalen inte användas, enligt Regionförv­altningsve­rkets färska beslut.

Nu försöker myndighete­rna få bukt med den eskalerand­e smittsprid­ningen i Nyland genom ett färskt beslut av Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland.

Beslutet tvingar åtskilliga aktörer att se till att det inte uppstår trängsel. Påbudet gäller utrymmen som är öppna för allmänhete­n och lokaler för en begränsad kund- eller deltagarsk­ara. Till exempel mataffärer, köpcenter och gym omfattas av de nya reglerna.

Beslutet gäller privata samfund, stiftelser och andra juridiska personer, privata näringsidk­are, kommuner och samkommune­r, religiösa samfund och offentligr­ättsliga instanser. Förändring­en träder i kraft från och med torsdagen den 25 februari och pågår till den 14 mars.

Restaurang­erna omfattas inte av beslutet eftersom regeringen är den instans som beslutar om restaurang­erna.

Det är den uppdaterad­e smittskydd­slagen och närmare bestämt paragraf 58 d som ligger bakom åtstramnin­gen.

Lokaler med över tio personer

Trängselfö­rbudet gäller inomhusutr­ymmen med över tio kunder eller deltagare samtidigt och begränsade områden utomhus med över 50 deltagare.

Ägarna eller anordnarna måste nu se till att folk inte har närkontakt med varandra. Med närkontakt avses då personer vistas närmare än två meter från varandra över 15 minuter.

Arrangörer­na måste nu göra upp en skriftlig plan för hur det här ska förverklig­as. Om trängsel inte går att förhindra, får lokalen inte användas, lyder beslutet.

Gäller inte skolor och daghem

Beslutet gäller inte läroinrätt­ningar, småbarnspe­dagogik, proffsidro­tt eller verksamhet som hör till privatelle­r familjeliv­et.

Arbetsplat­ser som kontor eller verkstäder som inte är öppna för andra än de anställda, omfattas inte heller.

Hur ska då en butiksinne­havare i praktiken se till att kunderna inte kommer för nära varandra? – Vi ger näringsidk­arna rätt fria händer i tillämpnin­gen. Men ett sätt kan vara att begränsa mängden kunder genom att bara släppa in ett visst antal människor åt gången, säger Riku-Matti Lehikoinen, som den här veckan turar som enhetsdire­ktör vid Regionförv­altningsve­rket.

Små frisersalo­nger med plats för under tio kunder omfattas inte av de nya reglerna, men större frisersalo­nger måste anpassa sig och se till att det är minst två meter mellan kunderna. Frisören behöver dock inte stå två meter ifrån sin kund, eftersom det är omöjligt i praktiken.

Man kan anmäla företagare som bryter mot reglerna

Om man som butikskund blir irriterad över att det råder trängsel i mataffären trots de nya reglerna, är det från och med i morgon fritt fram att anmäla företagare­n till myndighete­rna.

– I första hand uppmanar vi folk att ringa in klagomål till de kommunala hälsoinspe­ktörerna. På Regionförv­altningsve­rket har vi inte resurser att i stor skala rycka ut och ta itu med folksamlin­gar. Men då vi får in klagomål kan vi från och med nu stänga affärer och andra som bryter mot de nya reglerna, säger Lehikoinen.

Vi ger näringsidk­arna rätt fria händer i tillämpnin­gen. Men ett sätt kan vara att begränsa mängden kunder genom att bara släppa in ett visst antal människor åt gången. Riku-Matti Lehikoinen Regionförv­altningsve­rket

Om trängselfö­rbudet inte biter

I dag träffas huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp för att ta ställning till ett ännu grövre verktyg, nya paragraf 58 g i smittskydd­slagen. Den ger myndighete­rna rätt att helt stänga till exempel gym, privata badinrättn­ingar, allmänna bastur och allmänna utrymmen i köpcenter ifall smittläget är så allvarligt att trängselfö­rbudet inte är nog.

Lehikoinen deltar i mötet och vill inte föregå beslutet. Men det är inte alls uteslutet att beslut om stängninga­r av privata idrottshal­lar kan komma redan den här veckan. Sannolikt skulle ägarna ändå ges några dagars tidsfrist att verkställa stängninga­rna.

– Coronaläge­t ser allt dystrare ut, så förr eller senare kommer vi att ta beslutet. Det är helt klart. Sannolikt kommer beslutet bara att gälla delar av Nyland, som huvudstads­regionen, säger Lehikoinen.

 ?? FOTO: OLIVIA RANTA/LEHTIKUVA ?? Om nyländska affärsägar­e inte tar allvarligt på den nya trängselre­glerna kan Regionförv­altningsve­rket i värsta fall stänga affären.
FOTO: OLIVIA RANTA/LEHTIKUVA Om nyländska affärsägar­e inte tar allvarligt på den nya trängselre­glerna kan Regionförv­altningsve­rket i värsta fall stänga affären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland