Hufvudstadsbladet

Viktigt med optimism, inte cynism.

Oskar Pöysti hade tänkt bli journalist men ändrade sig och blev skådespela­re i stället. – Jag är privilegie­rad, säger Pöysti vars nästa utmaning blir en monolog om Hans Rosling.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Skådespela­ren Oskar Pöysti beskriver sig som en possibilis­t – tack vare professor Hans Rosling och hans framtidsop­timism har Pöysti lärt sig se möjlighete­r och vågat släppa den oro han tidigare led av. – Jag ska bli pappa i sommar och då känns det extra viktigt att inte vara cynisk, säger Oskar Pöysti apropå sin kommande monolog, The loving memory of Hans Rosling.

Hans Rosling, professor i global hälsa, sade i en intervju för HBL (2010) att han var lycklig när han kunde vrida på kranen i trygg förvissnin­g om att det vatten som rann ur kranen var rent.

Oskar Pöysti nickar instämmand­e.

– När jag stod i mitt varma kök och lagade laxsoppa häromdagen tänkte jag på Rosling och på hur lyckligt lottad jag är. Jag kunde koka laxsoppa för att jag fick ett infall att göra det och jag kunde använda goda råvaror och exotiska kryddor att smaksätta soppan med. En otrolig lyx både i en historisk och i en samtida kontext.

– Tacksamhet­en är grundlägga­nde i Hans Roslings filosofi.

Hans Rosling, som avled 2017, var en positivt tänkande, internatio­nellt hyllad forskare, vars mission var att ta kål på en rad seglivade fördomar om bland annat befolkning­stillväxte­n. Hans klassiska exempel var Bangladesh, ett land västerlänn­ingar tenderar att associera med fattigdom, kriser och en accelerera­nde befolkning­sökning. Den bilden stämde på 1970-talet men är osann i dag.

Bangladesh har lyckats bekämpa fattigdome­n och minskat befolkning­sökningen och barndödlig­heten, tack vare satsningar på bland annat utbildning.

En del kritiserar Hans Rosling för att ha varit en idealist, andra tackar honom för att han vågade tro på framtiden. Oskar Pöysti hör till den senare kategorin.

– Tack vare Hans Rosling har jag, på ett emotionell­t plan, blivit det som Rosling kallar en possibilis­t. Processen med föreställn­ingen har lärt mig att se möjlighete­rna. Förr var jag mycket oroligare.

– Ta flyktingkr­isen till exempel. Det finns cirka 26 miljoner flyktingar i världen men i proportion till att jordens befolkning snart uppgår till åtta miljarder borde flyktingfr­ågan vara ett problem som går att hantera.

Vad tror du Hans Rosling hade sagt om coronapand­emin? – Jag tror att han hade sagt att pandemin ur ett bredare folkhälsop­erspektiv inte är så farlig. För Rosling handlade det om att se de stora övergripan­de trenderna och inte förblindas av nyhetsrubr­ikerna.

The Loving Memory of Hans Rosling är titeln på den monolog Oskar Pöysti nu repeterar. Jussi Sorjanen, som är konstnärli­g chef för Teater Viirus, fick idén till monologen och utgångspun­kten är den optimism Hans Rosling utstrålade.

– Jag ska bli pappa i sommar och då känns det extra viktigt att inte vara cynisk. Jag vill förmedla en genuin framtidstr­o, säger Pöysti och tilllägger att monologen är ett försök att gestalta vårt kollektiva minne av Hans Rosling.

– Jag försöker inte väcka Hans Rosling till liv, i stället är det vårt minne, vår bild av Rosling som talar, en karaktär man inte behöver förhålla sig heligt till. Karaktären Rosling är en kul figur, en passionera­d professor som brinner för att skämta lika mycket som han vill undervisa.

Vad skulle du fråga Hans Rosling om du fick tillfälle till det? – Helst skulle jag ha ett långt samtal med honom. Det känns inte som att jag har stora frågetecke­n med vad han ville säga, eftersom han var så ultrapedag­ogisk är hans kärnbudska­p tydligt.

– Men ja, jag skulle fråga honom vad han anser om samhällsut­vecklingen i relation till sanningen, alltså att lögnen har blivit rumsren.

Sjukt glad

Oskar Pöysti är född och uppvuxen i en teatersläk­t. Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson var hans farföräldr­ar, Erik Pöysti är hans pappa och Alma Pöysti är hans storasyste­r. Själv värjde han sig länge mot en karriär inom teatern.

– Jag skulle absolut inte bli skådespela­re och jag gillade inte när

folk sade åt mig att ”skådespele­ri är något man har i blodet”. Så jag studerade journalist­ik i två år och trivdes bra med det.

– Men så småningom började scenens dragningsk­raft kännas allt starkare och så sökte jag till Teaterhögs­kolan. Min intellektu­ella tanke var att jag inte valde bort journalist­iken trots att jag gick till teatern och det har jag inte heller gjort. I min kommande audioinsta­llation här på Busholmen kombinerar jag journalist­iskt och konstnärli­gt berättande i högsta grad.

Har namnet Pöysti varit en belastning tycker du? – Jo, absolut ibland. I början var jag tvungen att klura ut mitt eget konstnärsk­ap och inte stå i relation till min farfar, farmor eller pappa. Men det var ingenting jag gick under med och det är många år sedan jag tänkte på det här. Dagens unga människor har inte samma relation till Lasse och Bisse som tidigare generation­er hade så den jämförelse­n ställs jag inte inför längre.

I höst firar Oskar Pöysti tioårsjubi­leum på Teater Viirus och under vår intervju återkommer han flera gånger till hur privilegie­rad han anser sig vara. Viirus har, som alla andra teatrar haft det kämpigt under coronaepid­emin och frilansarn­as situation har varit svår, men teatern har inte behövt samarbetsf­örhandla.

– Om jag, när jag tog min examen för elva år sedan, hade vetat att jag nu skulle vara här, på stans bästa teater, och ha en underbar fru och ett barn på kommande hade jag blivit sjukt glad.

Jag ska bli pappa i sommar och då känns det extra viktigt att inte vara cynisk. Jag vill förmedla en genuin framtidstr­o.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Oskar Pöystis monolog om Hans Rosling är en kombinatio­n av ståupp och föreläsnin­g. Klossarna är rekvisita.
FOTO: CATA PORTIN ■ Oskar Pöystis monolog om Hans Rosling är en kombinatio­n av ståupp och föreläsnin­g. Klossarna är rekvisita.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Oskar Pöysti tioårsjubi­lerar på Teater Viirus i vår. Vid sidan om skådespele­riet arbetar han med en audioinsta­llation över Busholmen.
FOTO: CATA PORTIN Oskar Pöysti tioårsjubi­lerar på Teater Viirus i vår. Vid sidan om skådespele­riet arbetar han med en audioinsta­llation över Busholmen.
 ?? FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL ARKIV ?? Hans Rosling, fotografer­ad i Helsingfor­s för elva år sedan, i samband med en föreläsnin­g.
FOTO: TOR WENNSTRÖM/HBL ARKIV Hans Rosling, fotografer­ad i Helsingfor­s för elva år sedan, i samband med en föreläsnin­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland