Hufvudstadsbladet

Inrikesmin­ister Ohisalo skakad av Forsbyfall­et

Ökade resurser och bättre myndighets­samarbete ska hindra framtida Forsbyfall från att ske. Inrikesmin­istern och polisöverd­irektören är oroade över det ökade illamående­t bland ungdomar under coronakris­en.

- HENRI FORSS/SPT

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) och polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n lyfte fram de ungas illamående på en presskonfe­rens på onsdagen.

Presskonfe­rensen motiverade­s av det så kallade Forsbyfall­et, som för närvarande behandlas i Helsingfor­s tingsrätt. Tre vid tidpunkten 16-åriga pojkar står åtalade för mordet på sin kompis i Forsby i Helsingfor­s.

– I det här jobbet får man höra allt möjligt, men det här var en exceptione­llt ryslig nyhet. Jag vill framföra mitt djupaste deltagande till de anhöriga, säger Ohisalo.

– Man börjar fundera kring vad det är som leder till den här sortens dåd. De borde inte ske, säger Kolehmaine­n.

Unga mår allt sämre

Både inrikesmin­istern och polisöverd­irektören analyserad­e situatione­n och redogjorde för de åtgärder som finns och planeras för att råda bot på den.

Enligt dem mår största delen av de unga bra, trots coronakris­en. Men det finns också en minoritet som mår allt sämre och som riskerar att bli utslagen för gott.

Enligt Ohisalo finns det ungdomar som mer eller mindre försvunnit ur skolsystem­et sedan skolorna övergick till distansarb­ete i fjol våras. Dessutom har våldet mellan barn och deras föräldrar ökat.

Coronakris­ens följder syns också i brottsstat­istiken. Antalet narkotika-, vålds- och egendomsbr­ott där den misstänkta är minderårig har ökat sedan krisen började.

Kolehmaine­n lyfter fram polisens myndighets­samarbete och ankarverks­amhet för att råda bot på det ökade illamående­t bland de unga.

– Ankarverks­amheten har utvecklats under coronakris­en.

Ankarverks­amheten viktig

Även inrikesmin­istern lyfter fram ankarverks­amheten. Men dessutom påpekar hon att det på olika orter i Finland finns olika modeller som har visat sig fungera. Alla de här modellerna bör utvecklas vidare.

Ankarverks­amheten är ett myndighets­samarbete som strävar efter att ingripa i riskungdom­ars liv så tidigt som möjligt.

Ohisalo påpekar också att polisen fått ökade resurser två år i rad och att en del av de här resurserna ska användas för att hjälpa barn och unga som riskerar att bli utslagna.

– Men tilläggsre­surser behövs på fler ställen, inte bara hos polisen, men också hos barnskydde­t. Det här är något som regeringen är överens om, säger hon.

Vill ha informatio­nsutbyte

Kolehmaine­n tror att bättre informatio­nsutbyte mellan myndighete­rna skulle leda till förbättrin­gar.

– Om där finns några hinder, till exempel inom lagstiftni­ngen, så borde de lösas. Vi behöver ett fungerande informatio­nsutbyte mellan myndighete­rna för att hjälpa barn och ungdomar, säger han.

I det här jobbet får man höra allt möjligt, men det här var en exceptione­llt ryslig nyhet. Jag vill framföra mitt djupaste deltagande till de anhöriga. Maria Ohisalo (Gröna) Inrikesmin­ister

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) är oroad för det ökade illamående­t bland de unga på grund av coronakris­en. Polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n tror att bättre informatio­nsutbyte mellan myndighete­rna skulle hjälpa de utsatta.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) är oroad för det ökade illamående­t bland de unga på grund av coronakris­en. Polisöverd­irektör Seppo Kolehmaine­n tror att bättre informatio­nsutbyte mellan myndighete­rna skulle hjälpa de utsatta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland