Hufvudstadsbladet

Lappland befarar svår vår

Coronaläge­t i landet karakteris­eras av stora skillnader och snabba kast. I sydvästra Lappland har smittfalle­n blivit färre efter striktare testning vid gränsen till Sverige – men sportlovsf­irarna är ett orosmoment.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT JEAN LINDÉN/SPT

Största delen av smittfalle­n finns i södra Finland, där många nu åker på skidsemest­er. I andra delar av landet är oron stor över den potentiell­a smittsprid­ningen.

Jyri J. Taskila, ledande överläkare vid Länsi-Pohja sjukvårdsd­istrikt, hoppas att man lyckas undvika en likadan smittsprid­ning som i fjol på skidortern­a.

– De som åker på skidsemest­er borde nu vara mycket försiktiga och helst låta bli att åka. I fjol syntes smittfalle­n från skidortern­a också hos oss och sjukhuset blev överbelast­at av coronapati­enter.

I sydvästra Lappland är läget på väg mot det bättre. Det beror enligt Taskila på att gränstrafi­ken minskat efter att både Finland och Sverige skärpt sina krav på testning vid gränsen. I Sverige är smittfalle­n nästan tio gånger fler än i Finland.

Taskila är orolig över det nationella läget med virusvaria­nter som redan utgör hälften av smittfalle­n inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt. Samtidigt förstår han att människor blir allt mer trötta på restriktio­ner.

– Vi får se om det blir som i fjol, med långa smittkedjo­r som är svåra att stoppa. I fjol var april den svåraste coronamåna­den i sydvästra Lappland.

I Lapplands sjukvårdsd­istrikt är oron stor över att virusvaria­nterna ska spridas med resenärern­a, enligt ledande infektions­överläkare Markku Broas. I Lappland har 10 fall av den brittiska virusvaria­nten konstatera­ts, största delen har haft en koppling till batterifab­riken Northvolt i Skellefteå.

– Det dåliga läget i huvudstads­regionen orsakar press i Lappland. Epidemiläg­ena är väldigt olika och det kan leda till en förvärrad situation hos oss. Hoppas folk lyder rekommenda­tionerna.

Det dåliga läget i huvudstads­regionen orsakar press i Lappland. Epidemiläg­ena är väldigt olika och det kan leda till en förvärrad situation hos oss. Hoppas folk lyder rekommenda­tionerna. Markku Broas ledande infektions­överläkare i Lapplands sjukvårdsd­istrikt

5 procent vaccinerad­e

Drygt 5 procent av landets befolkning fått sin första dos coronavacc­in.

Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att Finland har det bra internatio­nellt sett. I många länder med låg och medellåg inkomstniv­å väntar man ännu på att börja vaccinera.

– Vaccinerin­gen har kommit i gång långsammar­e än man trodde vid årsskiftet. Det beror bland annat på tillverkar­nas leveranspr­oblem som beror på den stora efterfråga­n.

Patienter flyttas

HUCS specialupp­tagningsom­råde, där Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HUS) ingår, har nu drygt 52 procent av landets coronapati­enter: 101 personer. Av dem får 22 personer intensivvå­rd.

Yle rapportera­de i tisdags att antalet coronapati­enter vid HUS fördubblat­s på en vecka. Några intensivvå­rdspatient­er har flyttats från Helsingfor­s till bland annat Kotka, Lahtis och Villmanstr­and. Detta för att garantera att HUS fortfarand­e kan sköta annan livsviktig vård som organtrans­plantation­er och krävande kirurgi.

HUS är redo att snabbt öka antalet vårdplatse­r om läget förvärras. Chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi

säger till Yle att det också kan bli aktuellt att flytta patienter till andra universite­tssjukhus.

Det finns även en färdig plan för att pausa annan vård om antalet coronapati­enter stiger märkbart.

Bättre i Vasa

Vid Vasa centralsju­khus hann man nyligen öppna en skild covid-avdelning i takt med stigande siffror.

Men på onsdagsmor­gonen vårdades bara fem coronapati­enter på avdelninge­n vilket gjorde att där även finns rum för andra patienter.

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsd­istrikt, gläds över de senaste dagarnas sjunkande incidensta­l, men säger att beredskap fortfarand­e finns att ha tre coronaavde­lningar på olika håll i distriktet.

Docent Stepani Bendel vid enheten som koordinera­r landets intensivvå­rd säger att intensivvå­rden sammantage­t inte har något kapacitets­problem just nu, men att HUS förvärrade läge förstås oroar.

Bendel konstatera­r samtidigt att man i fjol våras utarbetade en plan för att vid behov kunna öka landets intensivvå­rdsplatser till cirka 600.

Den nationella enheten som koordinera­r intensivvå­rden publicerad­e sin senaste lägesrappo­rt för en månad sedan. Då hade Finland 265 intensivvå­rdsplatser. Av dem upptogs 27 av coronapati­enter och 147 av andra patienter.

 ?? FOTO: OTTO PONTO/LEHTIKUVA ?? I Lapplands sjukvårdsd­istrikt är oron stor över att virusvaria­nterna ska spridas med sportlovsf­irarna, enligt ledande infektions­överläkare Markku Broas. Bilden är från Levi i helgen.
FOTO: OTTO PONTO/LEHTIKUVA I Lapplands sjukvårdsd­istrikt är oron stor över att virusvaria­nterna ska spridas med sportlovsf­irarna, enligt ledande infektions­överläkare Markku Broas. Bilden är från Levi i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland