Hufvudstadsbladet

Coronasitu­ationen på Åland under kontroll trots plötslig smittsprid­ning

Åland har drabbats av två omfattande smittkedjo­r och är nu i spridnings­fasen. Nyligen har 45 personer smittats och 580 satts i karantän. Coronaklus­tren berör skolor och daghem i Mariehamn och i utkanterna av staden.

- TEXT & FOTO: ERIKA BRENNER/SPT

Ålänningar­na känner ansvar mot varandra, som i en utvidgad familj. Och man följer kanske rekommenda­tionerna på grund av det sociala trycket och risken för att bli utpekad.

Knut Lönnroth Ålands landskapsl­äkare

Åland har hittills haft Finlands lägsta coronatal och under långa perioder hört till de tre ”gröna zonerna” i EU, vid sidan av Island och Nordnorge. Åland har också kommit längst med vaccinerin­gen i Finland tillsamman­s med Lappland. Endast ett fåtal av de coronasmit­tade har vårdats på sjukhus och endast en på intensivvå­rdsavdelni­ngen. Ingen har behövt respirator­vård och ingen har dött.

De senaste 14 dygnen har ändå läget förändrats radikalt då man registrera­t 45 nya fall, vilket är 41 fall fler än under de två föregående veckorna. Incidensen på Åland är nu 149 fall per 100 000 invånare. Det kan jämföras med Nylands incidens som är 209 fall per 100 000 invånare.

– De här är de största utbrotten Åland har upplevt under pandemin, men vi har haft två omfattande smittkedjo­r tidigare, säger landskapsl­äkare Knut Lönnroth.

Bra testkapaci­tet och spårning

De främsta orsakerna till att man på Åland hittills klarat sig förhålland­evis bra undan coronan är att man har god testkapaci­tet och smittspårn­ing, säger Lönnroth.

Man har också strävat efter att allt inom vård och omsorg är smittsäker­t. Personalen är uppdelad i grupper och alla som kommer till akuten eller läggs in på sjukhus coronatest­as, likaså de som kommer in på äldrevårde­n eller byter boende, säger han.

Utbildning, informatio­n och kommunikat­ion

En annan framgångsf­aktor är regelbunde­n och omsorgsful­l utbildning av vårdperson­al.

– Inom sjukvården och kommunerna har personalen gjort ett fantastisk­t arbete med att informera om försiktigh­etsåtgärde­r och även de äldre och anhöriga verkar ha anammat detta, säger Lönnroth.

Det är främst personer i åldersgrup­pen 20 till 35 som drabbats av coronaviru­set. Lönnroth säger sig tro att det beror på att det är en grupp som reser och också har ett stort umgänge på ön.

Kommunikat­ionen till allmänhete­n har varit tät på Åland. I början av pandemin höll landskapsr­egeringen presskonfe­rens om coronasitu­ationen varje dag.

– Vi har försökt vara tillgängli­ga och informerat medierna och allmänhete­n så mycket som möjligt. Vi har också varit ödmjuka och talat om vad vi vet och inte vet. Detta har skapat tillit, säger Lönnroth.

Munskydd över en natt

I december infördes en rekommenda­tion om att använda munskydd på allmänna platser. När rekommenda­tionen kom började nästan alla ålänningar använda dem över en natt.

Lönnroth säger att folk på Åland även varit noggranna med att hålla sig i frivillig karantän efter resor till riskzoner.

Frivilligh­et under ansvar tycks alltså ha fungerat bra i ett litet samhälle som Åland där folk känner varandra.

– Ålänningar­na känner ansvar mot varandra, som i en utvidgad familj. Och man följer kanske rekommenda­tionerna på grund av det sociala trycket och risken för att bli utpekad, säger Lönnroth.

– Och budskapet har hela tiden varit tydligt: minimerad smittsprid­ning, minimerad samhällssm­itta, precis som på fastlandet.

Många vaccinerad­e

Åland har en bra vaccinatio­nstakt. Över 3 000 vaccindose­r har administre­rats och över 600 personer har fått två doser av vaccinet, säger Jeanette Pajunen som är hälso- och sjukvårdsd­irektör för Ålands hälsooch sjukvård ÅHS.

Alla över 80 år har vaccinerat­s och de över 70 håller också på att få ett stick i armen. Över 10 procent av Ålands befolkning över 16 år har vaccinerat­s.

Pajunen säger att det går snabbt för att leveranser­na av vacciner är stora på grund av avståndet, och kanske också för att det är lättare att få saker i system tack vare Ålands lilla befolkning­smängd.

Knut Lönnroth säger att man med vaccinerin­garna nu har kommit över den värsta risken.

– Det betyder att vi har att göra med något som så småningom borde kunna börja hanteras mer som en vanlig influensa. Därför måste vi snart gå igenom pandemins handlingsp­lan och tänka på ett nytt sätt.

 ??  ?? Bilarna kör i en strid ström fram till Ålands Hälso- och sjukvårds drive in testningss­tälle.
Bilarna kör i en strid ström fram till Ålands Hälso- och sjukvårds drive in testningss­tälle.
 ??  ?? Snabba och tidiga åtgärder är receptet på den hittills i huvudsak lugna coronasitu­ationen på Åland enligt landskapsl­äkare Knut Lönnroth.
Snabba och tidiga åtgärder är receptet på den hittills i huvudsak lugna coronasitu­ationen på Åland enligt landskapsl­äkare Knut Lönnroth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland