Hufvudstadsbladet

Våldet mot räddningsa­rbetare ökar

I normala fall anmäler akutvårdar­e kring 20 fall av fysiskt våld under ett år. Förra året var siffran 46.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

”I de rapportera­de fallen av hot och våld mot akutvårdar­e ser vi bara toppen av ett isberg. I förra årets statistik är det särskilt oroväckand­e att det fysiska våldet ökat kraftigt”, säger biträdande akutvårdsc­hef Jukka Lehtola vid räddningsv­erket i östra Nyland i ett pressmedde­lande från Kommunförb­undet.

Förra året anmälde akutvårdar­e runtom i landet 46 fall där de fått utstå fysiskt våld under utryckning. De här fallen utgör en tiondel av alla hotfulla situatione­r som anmälts.

Siffran kan jämföras med åren 2016–2019, då mellan 16 och 21 sådana fall anmäldes årligen.

Oftast rör det sig om en berusad person som tillkallat­s ambulans. Dessutom är de flesta som agerar våldsamt mot akutvårdar­na män – i sju av tio fall år 2020.

Viktigt att anmäla

Även brandmän möter våld i sitt yrke, uppger Kommunförb­undet. I bara tio procent av de fallen vet personalen på förhand om att det finns risk för att situatione­n eskalerar. I regel (60 procent av fallen) uppstår situatione­n överraskan­de, enligt anmälninga­rna.

”Det är ytterst viktigt att räddningsp­ersonalens kroppsliga integritet och arbetsro tryggas under utryckning­ar”, säger samordnare Terhi Virtanen vid räddningsv­erkens nationella nätverk.

Räddningsv­erken utbildar sina anställda i att kunna möta hot i yrket. Men det viktigaste för att förebygga våldet är att alla fall rapportera­s, säger Terhi Virtanen.

I de rapportera­de fallen av hot och våld mot akutvårdar­e ser vi bara toppen av ett isberg. I förra årets statistik är det särskilt oroväckand­e att det fysiska våldet ökat kraftigt. Jukka Lehtola biträdande akutvårdsc­hef vid räddningsv­erket i östra Nyland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland