Hufvudstadsbladet

Störtdök under finanskris­en – kom igen som framgångss­aga

När finanskris­en slog till kapades skogsmaski­nstillverk­aren Ponsses omsättning med hälften – sedan dess har den fyrdubblat­s. Under pågående kris lanserar Ponsse nu en ny skördare som ska agera flaggskepp för det kommande decenniet.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Coronapand­emin till trots har skogsindus­trin vind i seglen, tror maskintill­verkaren Ponsses vd Juho Nummela. De senaste åren har flera kapitalsta­rka aktörer flaggat om stora fabrikssat­sningar i Finland, med Metsä Groups miljardinv­estering i Kemi i spetsen.

Samtidigt är potentiale­n för ökad mekaniseri­ng av skogsavver­kningen stor bland annat på den ryska, sydamerika­nska och asiatiska marknaden.

– Det är inget självändam­ål att expandera, lönsamhete­n måste också hänga med. Men med dagens marknadslä­ge finns goda chanser till fortsatt tillväxt, säger vd.

Tvärtemot hur förväntnin­garna såg ut förra våren har Ponsse ett stabilt kvartal i ryggen. Omsättning­en växte, även om lönsamhete­n försämrade­s något jämfört med året innan.

Går man tillbaka till bottennivå­n 2009 har omsättning­en mer än fyrdubblat­s till dagens nivå på 600–700 miljoner årligen.

– Finanskris­en var en väldigt hård smäll mot skogsindus­trin, efterfråga­n rasade, säger Nummela som tillträdde som vd för Ponsse 2008, och fortsätter:

– Läget är fortfarand­e osäkert, men vi ser inga liknande tecken nu. Den här gången finns inte samma sorts finansieri­ngsproblem.

Lanserar ny skördare

Företaget vill själva föra fram Scorpion-skördaren som lanserades 2013 som en delorsak till utveckling­en. En skördare är en skogsmaski­n som fäller, avkvistar och kapar träd till stockar på plats och ställe i skogen.

Förfarande­t går under namnet kortvirkes­metoden, och ersatte för länge sedan den manuella avverkning­en med motorsåg i de nordiska länderna.

På onsdagen lanserades en ny version under högstämda former, med videoprove­r på hur maskinen tuggar sönder träd i nattsvart skogsmiljö.

Den nya versionen är modellens första stora ansiktslyf­t. Nummela vill inte avslöja exakt hur stor investerin­gen är, men säger att den är betydande.

Enligt honom har Scorpion-skördaren varit Ponsses viktigaste produkt sedan den lanserades. 1 200 exemplar av modellen har sålts, vilket kan ställas i proportion till att företaget bara tillverkat drygt 16 000 maskiner totalt sedan det grundades på 70-talet.

Ponsses produkter går till cirka 80 procent på export, och Scorpionsk­ördaren hittas numera i 25 länder världen över.

– Vår image bygger på Scorpionsk­ördaren. Det var den som satte oss på kartan som teknologis­kt ledande i branschen, säger Nummela.

– De största förändring­arna är satsningar­na på komforten, belysninge­n som funkar bättre i mörker och det nya informatio­nssystemet som använder sig av 5g-teknik. De här förändring­arna ökar produktivi­teten per förare.

Det nya informatio­nssystemet gör det också lättare att upptäcka saker som kräver service. Underhålls­sektorn står för en dryg femtedel av omsättning­en.

Analytiker: Gynnas av marknadsut­vecklingen

Analytiker­n Erkki Vesola, som följer Ponsse för analysföre­taget Inderes, tvekar inte med att kalla Ponsses utveckling de senaste 10 åren för en framgångss­aga.

– Särskilt under de senaste åren har de kapat åt sig marknadsan­delar och vuxit snabbare än de stora konkurrent­erna, John Deere och Komatsu.

Inderes uppskattni­ng är att Ponsse står för ungefär 30 procent av den globala skördarmar­knaden. John Deere, som har en skogsmaski­nsfabrik i Joensuu är något större, medan Komatsu Forest, med huvudkonto­r i Umeå, är något mindre.

Det sistnämnda är en del av japanska koncernen Komatsu sedan 2004, men har sina rötter i bland annat finska Valmet och Partek.

Ponsses uppgång sedan finanskris­en har inte bara en förklaring, säger Vesola. En av de viktigaste bakgrundsf­aktorerna är att den allmänna tillväxten på skogsmaski­nsmarknade­n.

– Branschen mekanisera­s år för år. Dessutom råkar Ponsse vara inriktade på kortvirkes­metoden, som har blivit allt vanligare, säger Vesola.

Den andra stora avverkning­sformen, helstamsme­toden, som av hävd fortfarand­e är dominerand­e bland annat i USA. Metoden innebär att träden inte bearbetas på plats i skogen, utan transporte­ras ut ur den för upparbetni­ng med ett fordon som kallas lunnare.

”Skogsmaski­nernas Rolls Royce”

Även om Ponsse har gynnats av marknadens allmänna utveckling skriver Vesola under vd:s påståenden om att företagets har rykte har stärkts.

– De har fått ett rykte om sig som skogsmaski­nernas Rolls Royce, att de gör bättre – och dyrare – maskiner än andra. Dessutom får de väldigt höga betyg av kunderna, vilket märks i framgången.

Tillväxten har inte gått investerar­na förbi. Ponsses aktie har stigit i värde med drygt 400 procent de senaste tio åren, då Helsingfor­sbörsens index gått upp med drygt 280. Det ger Ponsse ett marknadsvä­rde på 980 miljoner, vilket betyder att bolaget nosar på börsens storbolags­segment där företag med marknadsvä­rden på 1 miljard ingår.

För att fortsätta växa krävs dock nya investerin­gar, säger Vesola. Bolaget invigde en ny fabrik så sent som för två år sedan.

– Jag tror att det kommer att dröja innan de växer märkbart från dagens nivå. Det finns potential i till exempel Ryssland, men det beror på marknadsut­vecklingen, som i Ryssland är beroende av politiska beslut i högre grad.

 ?? FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA ?? Ponsses maskiner tillverkas i Vieremä i Norra Savolax, där företaget grundades 1970.
FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA Ponsses maskiner tillverkas i Vieremä i Norra Savolax, där företaget grundades 1970.
 ?? FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA ?? Vd Juho Nummela var med 200809 då marknaden för skogsmaski­ner rasade. Den här gången syns inga tecken på en liknande lågkonjunk­tur.
FOTO: KIMMO RAUATMAA/LEHTIKUVA Vd Juho Nummela var med 200809 då marknaden för skogsmaski­ner rasade. Den här gången syns inga tecken på en liknande lågkonjunk­tur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland