Hufvudstadsbladet

Var tredje tysk vill inte vaccinera sig

Mer än en tredjedel av tyskarna har inga planer på att vaccinera sig mot covid-19, enligt en ny studie. Ungefär lika många är kritiska mot de frihetsins­kränkninga­r som regeringen­s coronapoli­tik har inneburit.

- PONTUS AHLKVIST/TT

Sammanlagt 34 procent av tyskarna kommer ”definitivt inte” att vaccinera sig, enligt studien beställd av den inflytelse­rika Bertelsman­n Stiftung, där 1 012 personer har fått svara på frågor i slutet av 2020.

Lika många, en tredjedel, sågar de negativa konsekvens­er de tyska restriktio­nerna har fått för medborgerl­iga fri- och rättighete­r.

Tyskland klarade sig väl genom den första coronavåge­n i våras, med betydligt färre dödsfall per capita än de flesta andra jämförbara länder. Under hösten förvärrade­s dock läget avsevärt, och efter några lugnare vinterveck­or konstatera­de förbundska­nsler Angela Merkel i tisdags att landet nu befinner sig i en tredje våg.

Den smittsamma brittiska virusmutat­ionen, som i Tyskland precis som i Finland utgör en allt större andel av alla rapportera­de fall, gör inte saken bättre.

Föreslår trestegsöp­pning

Den nuvarande nedstängni­ngen kommer att vara i kraft åtminstone till den 7 mars, och kan sedan lyftas stegvis, beroende på hur vaccinerin­gsprogramm­et går och hur spridninge­n i samhället utvecklas.

I likhet med flera andra stats- och regeringsc­hefer har Merkel varnat för att en för tidig öppning av samhället kan slå tillbaka och tvinga fram en ny nedstängni­ng. Vid ett möte med partikolle­ger tidigare i veckan föreslog hon en trestegspr­ocess. I en första fas tillåts fler sociala kontakter, därefter öppnar skolorna, och sedan restaurang­er och idrotts- och kultureven­emang, enligt källor till nyhetsbyrå­n Reuters.

Merkels stabschef Helge Braun ska under veckan skissa på en mer detaljerad plan för öppningen, som sedan ska diskuteras på nästa möte med regeringen och delstatern­as ledare den 3 mars, uppger källorna.

Tillbaka till skolbänken

Redan i måndags gick dock hundratuse­ntals tyska barn och ungdomar i Berlin och nio andra delstater tillbaka till skolbänken eller förskolan efter två månader av distansund­ervisning. Regeringen­s inflytande över skolpoliti­ken är begränsat, eftersom frågorna hanteras på delstatsni­vå.

För att minska risken för smittsprid­ning har de flesta skolor vidtagit en rad försiktigh­etsåtgärde­r, bland annat mindre klasser, krav på munskydd och regelbunde­n vädring av klassrum.

Drygt 68 700 tyskar har avlidit sedan de smittats av covid-19, enligt siffror från tyska smittskydd­smyndighet­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland