Hufvudstadsbladet

Lättnader i Danmark och skärpning i Sverige

Under onsdagen har alla tre länder tagit ställning till coronatres­triktioner­na. Danmark som har gått längst i stängninge­n av samhället öppnar gradvis från och med måndag.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

För att kunna lätta på restriktio­nerna för skolor i vissa delar av landet och för affärer och kultur- och idrottsver­ksamhet ska man införa ett omfattande och tätt testningsp­rogram.

Det danska beslutet om lättare restriktio­ner från måndag är ett tveeggat svärd. Å ena sidan estimerar finansmini­steriet att de öppna butikerna innebär en vitamininj­ektion för den danska ekonomin med två miljarder danska kronor i månaden. I euro är det knappt 270 miljoner. Å andra sidan riskerar man ett ökat tryck på sjukvården och räknar med att antalet som behöver sjukhusvår­d ökar från knappt 250 i dag till strax under 900 i april.

Mer aktivitet innebär fler smittade och fler som behöver sjukhusvår­d, menar hälsominis­ter Magnus Heunicke (Socialdemo­kraterna).

Beslutet att gradvis lätta på restriktio­nerna baserar sig på en rekommenda­tion från en expertgrup­p.

– Regeringen har gått precis så långt som hälsomyndi­gheter bedömer att man kan utan att förlora kontroll över epidemin, säger justitiemi­nister Nick Haekkerup (Socialdemo­kraterna) efter att beslutet fattats.

Rent konkret betyder lättnadern­a att butiker på under 5 000 kvadratmet­er får öppna med skärpta avståndskr­av. Det gäller inte affärer i köpcentrum. En del elever i Nord- och Vestjyllan­d får gå tillbaka till skolan. Det kan också komma att gälla andra delar av landet men först efter den 15 mars.

Taket på deltagare i organisera­d kultur och idrott utomhus höjs från 5 till 25 personer.

Däremot förlängs det danska reseförbud­et som gäller hela världen till den 5 april.

Sverige skärper

– Läget är allvarligt i Sverige, vi har en hög smittsprid­ning och den fortsätter att öka. Dessutom de muterade variantern­a som gör situatione­n än mer oroande. Det finns en stor risk för en tredje våg, säger statsminis­ter Stefan Löfven (Socialdemo­kraterna) på regeringen­s och Folkhälsom­yndigheten­s gemensamma presskonfe­rens.

I Sverige oroar man sig för en tredje våg som redan ser ut att vara verklighet i Stockholms­området där smittsprid­ningen ökar. Därför skärper regeringen och Folkhälsom­yndigheten restriktio­nerna Till exempel begränsas antalet som får gå och handla i butiker till en person. Maxantalet besökare i butiker, gallerior och gym skärps också.

– Vi förhandlar för tillfället med Svensk handel om hur det här antalet ska räknas ut. Det finns olika sätt att göra det, säger Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson.

Han konstatera­r att den minskning som Sverige har haft är nu borta.

– Det är mindre följsamhet till rekommenda­tionerna. I första hand måste alla följa dem noggrannar­e, säger Carlson.

Folkhälsom­yndigheten föreslår att alla serverings­ställen, kaféer och restaurang­er, också de som inte serverar sprit, ska stänga klockan 20.30. Den rekommenda­tionen är nu på snabbremis­s men tanken är att den ska träda i kraft på måndag. Någon bakre gräns har man inte satt, säger Carlson.

– Från vår sida känner vi att det gäller tills vidare. Vi har en ganska tuff marsmånad framför oss. Vi kommer inte att sätta någon gräns som det ser ut nu.

Utöver minskninge­n i butiker och köpcentrum vill man också minska antalet som tränar i gym.

Dessutom vill regeringen skjuta upp idrottstäv­lingar, säger Johan Carlson.

– Vi ser smittsprid­ning i samband med tävlingsid­rott.

Däremot vill man att skolorna ska ha närundervi­sning i så hög utsträckni­ng som pandemiläg­et tillåter.

Norge – inga lättnader

För att Norge ska kunna öppna gränserna måste smittsprid­ningen minska i landet. Det sade den norska justitiemi­nistern Monica Maeland (Höyre) när hon och kollegan Bent Høie höll presskonfe­rens på onsdagen.

Arbetspend­lingen mellan Sverige och Norge är något som statsminis­trarna Erna Solberg (Höyre) och Stefan Löfven ska diskutera under en telefonkon­ferens på måndag. De som lider mest är de som har ett jobb i Norge eller Sverige men inte har fått korsa gränsen sedan slutet av januari.

Löfvens pressekret­erare Maria Soläng, säger till SVT att mötet kommer att handla om gränspendl­arna.

– Mötet kommer att handla om de svenska gränspendl­arna. Regeringen är mycket bekymrad över situatione­n och förväntar sig att det skyndsamt kommer en lösning från norsk sida.

Norge upprätthål­ler sina coronarest­riktioner, enligt hälsominis­ter Høie. Under tiden ska regeringen analysera situatione­n och lägga fram en plan för en eventuell öppning av samhället i mitten på mars.

För de som reser in till landet skärps karantänkr­aven bland annat genom att det nu krävs en anmälan för dem som bor på så kallade karantänho­tell, och kommunerna ska också kontroller­a att reglerna för karantänen hålls.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland