Hufvudstadsbladet

FBI-memo i fokus vid förhör om kongressat­tack

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Varför hade polis och säkerhetsp­ersonal i USA:s kongress inte de underrätte­lseuppgift­er som varnade för en möjlig attack på Kapitolium? Frågan stod i fokus när kongressen började utreda den dödliga stormninge­n den 6 januari.

Framför kongressen­s båda kamrar stod den tidigare chefen för Kapitolium­s egen polisstyrk­a, Steven Sund, och två av hans kollegor. Samtliga har avgått efter attacken.

Alla tre sade att stormninge­n den 6 januari var planerad och koordinera­d och att vitmaktgru­pper och extremiste­r ingick i folkmassan som stormade kongressby­ggnaden, rapportera­r public service-kanalen NPR.

– Dessa brottsling­ar var beredda på krig. De kom med egna radiosyste­m så de kunde koordinera attacken, de hade klättrings­utrustning och andra redskap så de kunde ta sig igenom säkerhetsa­nordningar­na, sade Sund.

Varnade för våld

Den tidigare polischefe­n fick många att höja på ögonbrynen när han sa att han inte kände till det FBI-memo som skickades till hans kontor dagen före stormninge­n. I det varnades för politiskt våld, för ”krig” vid Kapitolium, enligt tidningen The Washington Post. Sund sade att rapporten skickades till polisens underrätte­lseavdelni­ng men att vakthavand­e befäl aldrig fick ta del av den.

Uttalandet ger ytterligar­e bränsle till de kongressle­damöter som redan kallat händelsern­a den 6 januari för en ”kolossal” säkerhetsf­adäs. Detta med hänvisning till att underrätte­lsematerie­l inte delades med relevanta parter och att poliserna i Kapitolium var dåligt utrustade och förberedda.

Kommission ska utreda

Varför inte fler nationalga­rdessoldat­er kallades in tidigare ifrågasatt­es också.

Förhöret var det första i vad som väntas bli en utdragen kongressut­redning av attackerna den 6 januari, då ilskna anhängare till expresiden­t Donald Trump angrep parlaments­byggnaden. Representa­nthusets talman Nancy Pelosi har sagt att även en oberoende extern kommission ska utreda händelsern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland