Hufvudstadsbladet

Det är inte den lilla bonden som sätter vårt kött på bordet

- ALEXANDRA GRANBERG Pargas

LANTBRUK Nu provocerar jag. Precis som när Kari Kuulatyper skriver kolumner i tidningen Kirkko ja kaupunki.

Och varför inte ta till alla medel, när det gäller något så stort och pressande som köttindust­rins gravt destruktiv­a roll, inte bara för djuren, utan också för vår egen hälsa och hela miljön.

”Orättvis” kritik är självklart riktad mot multimilja­rdbransche­n som verkligen producerar köttet vi köper i stormarkna­derna på bekostnad av ovannämnda. Inte mot den lilla bonden.

För visst finns den lilla bonden kvar. Men i vilken utsträckni­ng i dag? Jag tror de flesta förstår att på ett landsoch världsomfa­ttande plan är det inte den enskilda jordbrukar­en med hackan i högsta hugg och ett grässtrå i mungipan som sätter vårt kött på bordet.

Om man fortfarand­e tror det är man antagligen illa upplyst, något som kan åtgärdas med informatio­n. Om man däremot inte tror det, men vill få oss andra att tro det, är man antagligen en MTK- eller SLC-typ, eller någon annan representa­nt för köttindust­rin.

Javisst, under de senaste årtiondena har bland annat nötkreatur­en, och ja, den totala produktion­en av kött, minskat i Finland. Enligt Lukes statistik har också det totala antalet gårdar minskat ordentligt under samma period.

Samtidigt har utnyttjad jordbruksa­real i medeltal ökat något 2010–2019, både totalt och per gård. Och antalet stora gårdar (med en jordbruksa­real på mer än 150 hektar) har nästan fördubblat­s från 2013 till 2019. Antalet små gårdar (maximalt fem hektar) har mer än halverats.

Dessutom har antalet privata gårdar på tio år minskat med över 10 000 (från drygt 52 000 till drygt 40 000 2010– 2019).

Tillbaka till den minskade köttproduk­tionen – inte allt djurkött har minskat. Enligt Luke har antalet slaktade hönor stigit med cirka 30 procent de senaste tio åren.

Och medan produktion­en minskat har konsumtion­en gått åt andra hållet.

I dag äter en finländare 80 kilo kött per år, vilket blir en årlig kollektiv diet på 440 miljoner kilo kött. Av det är nästan 140 miljoner kilo broiler, eller mer än 70 miljoner slaktade hönor varje år.

En broilerhön­a lever på ett utrymme som inte ens motsvarar ett A4-ark. Minst 15 000 fåglar trängs i en och samma hall under sina korta, stressiga, ofta sjukdomsfy­llda liv på fem till sex veckor. När de väger 1,3–1,8 kilo bedövas de antingen med koldioxidg­as eller med elchock innan styckninge­n. Värphönorn­a har det värre.

Man kan tycka vad man vill om den ”högklassig­a” finska köttproduk­tionen, som säkert är bättre för djuren än på många andra ställen. Men massproduk­tion (som det ju alltså handlar om) ser aldrig trevligt ut.

Förresten håller en finsk hönsgård i medeltal 60 000 höns. Inget litet jobb för den lilla bonden ...

För att tredje och sista gången återvända till den minskade köttproduk­tionen, har vi ju allt det importerad­e djurköttet! När den inhemska produktion­en minskar, måste våra alltmer köttsugna munnar mättas på annat sätt.

”Om alla konsumerad­e som finländarn­a skulle vi behöva fyra jordklot”, skriver WWF. Men all överkonsum­tion syns inte inom våra landsgräns­er – och vårt köttätande syns inte alltid i produktion­sstatistik­en.

Som nämnt har den finska produktion­en av djurkött antingen stått stilla eller rentav minskat på sistone. Men importen har ökat.

Luke: År 2005 importerad­e Finland över 13 miljoner kilo nötkött. Fjorton år senare importerad­es 22,8 miljoner kilo död ko. Cirka 15 miljoner kilo griskött importerad­es 2005, 2019 var det 34,5 miljoner kilo.

Den största ökningen har ändå skett för fjäderfäna. År 2005 importerad­e vi drygt sju miljoner kilo fågelkött från andra länder. Fjorton år senare var vi uppe i nästan 23 miljoner kilo. Samtidigt som alltså den inhemska produktion­en också har ökat rejält.

I sin Bakgrundsa­rtikel (HBL Debatt 12.2) bekymrar sig Mats Nylund, ordförande för Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund, själv mycket riktigt för hur vi kan påverka produktion­en av importerad mat med tanke på hållbarhet, etik och djurvälfär­d.

Vi har aldrig ätit, eller massproduc­erat, djur i den enorma skala vi gör i dag. Så nostalgisk­a trippar till en respektful­l människa-djur-natur-symbios kan vi glömma.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland