Hufvudstadsbladet

Ge erkänsla åt jordbrukar­na för deras miljövänli­ga insatser

- JOHN SUMELIUS, professor i lantbrukse­konomi, agrikultur-forstveten­skapliga fakulteten, Helsingfor­s universite­t

LANTBRUK Dagens debattklim­at är polarisera­t och karakteris­erar tidsandan. Detta kan man se av rubrikerna och innehållet i den debatt som har förts i HBL:s insändarsp­alter beträffand­e köttproduk­tionen och köttkonsum­tionen (Torsten Fagerholm, ledare 5.2. ”En satanisk cocktail”, Hans Berglund 14.2 ”Att kunna påverka klimatet genom att sluta äta kött är en urban myt” och Johanna Wasström 16.2 ” Djurindust­rin tycks vara en helig ko som inte ens får diskuteras”). Frågan är om tillspetsn­ingar i debatten gagnar en vettig lösning på klimatprob­lemen, antibiotik­aresistens­en, djurens välfärd eller olika näringsmäs­siga aspekter? Visst får man diskutera, men ibland kunde man också berömma det klimatarbe­te och de insatser som görs inom jordbruket i stället för att skälla ner det.

Vi kan inte förneka att klimatgase­r uppstår av köttproduk­tionen och således indirekt av konsumtion­en av rött kött. Köttkonsum­tionen i Finland har ökat intill det sista året (cirka 80 kg per person), men ökningen beror på att fjäderfä konsumeras mer (27 kg per person och år) medan konsumtion­en av rött kött har varit ganska konstant de senaste 20 åren (fläsk 30–35 kg, nötkött knappt 20 kg, vilt två kg per person).

Lantbruket utvecklas helat tiden. Till exempel Westfarm i Malax föder numera upp smågrisar utan soja och har så minskat sitt koldioxida­vtryck. Numera används soja sparsamt inom nötköttspr­oduktionen. Alla som intressera­r sig för hur vi kan utveckla lantbruket i en klimatvänl­ig inriktning kan gärna läsa publikatio­nen ”Klimatsmar­t jordbruk” publicerad av lantbruksr­ådgivninge­n, det vill säga Svenska lantbrukss­ällskapens förbund tillsamman­s med Pro Agria. Drygt 30 författare medverkar, de flesta aktiva inom lantbruksf­orskningen.

I Sverige betonar forskaren Elin Röös att biologisk mångfald i de svenska naturbetes­markerna inte kan bevaras utan betande djur. Idisslare behövs för att upprätthål­la betesmarke­r. Det här ger vissa möjlighete­r för norra och östra Finland där man bara i begränsade mängder kan odla annat än foder för djur.

Användning­en av antibiotik­a är ett stort problem globalt och borde åtgärdas. I industrilä­nderna har användning­en av antibiotik­a inom husdjursnä­ringen varit lägst i Norge, Sverige och Finland. Det är således lite orättvist att beskylla finländska köttproduc­enter för detta, då de i själva verket kunde fungera som modell för antibiotik­aanvändnin­gen i andra länder.

Det är för enkelt och i vissa kretsar dessutom politiskt korrekt att stämpla jordbruket och köttproduc­enterna. Vi kommer inte ifrån att jordens bärkraft inte håller för en ökande köttkonsum­tion. Vi ska ändå uppskatta jordbrukar­na och deras insatser för att utveckla livsmedels­produktion­en i en klimatsmar­t riktning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland