Hufvudstadsbladet

Varför tror folk på konspirati­onsteorier?

Konspirati­onsteorier erbjuder en förklaring, ett sammanhang och en syndabock då det sker stora omvälvning­ar som egentligen är en följd av en serie slumpmässi­ga händelser.

-

”Jag har inte sett några bevis för att coronaviru­set existerar.”

Det här är bara en kommentar i den ändlösa rymden av nonsens på sociala medier, i diskussion­sgrupper och kommentarf­ält. Men den fick mig att undra.

Vad är det som gör att helt vanliga människor lindar in sig i konspirati­onsteorier, vägrar att tro på vetenskape­n, och hellre bildar sin egen uppfattnin­g om verklighet­en? Det är många som blivit upprörda över SVT:s viktiga dokumentär­serie Vaccinkrig­arna. Men antivaccin­rörelsen är ett briljant exempel på hur konspirati­onssagor kan sprida sig snabbare än, tja, mässlingen, med dagens teknologi.

”Antivaccin­rörelsen är ett briljant exempel på hur konspirati­onssagor kan sprida sig snabbare än, tja, mässlingen, med dagens teknologi.”

MARCUS LINDQVIST

är journalist.

Konspirati­onsteorier är förstås ingenting nytt. En del av dem kan vara fascineran­de, på sin höjd harmlösa, som att pyramidern­a byggts av utomjordin­gar. Andra kan vara mer skadliga, som att klimatförä­ndringen är en lögn, eller att Bill Gates skapat covid-19 för att bli av med hälften av världens befolkning. En del konspirati­onsteorier kan vara direkt farliga, undergräva människors förtroende för samhällssy­stemet, destabilis­era demokratin, och få oberäkneli­ga följder.

I USA frigavs nyligen mannen som för fyra år sedan tungt beväpnad stormade en pizzeria i Washington för att befria barnen som han trodde hölls fångna av en pedofilrin­g med kopplingar till demokratpa­rtiet. Det skulle gå att avfärda som vanförestä­llningar, men det är många som delar hans världsbild, och det var till stor del samma typ av antisemiti­ska, verklighet­sfrämmande och paranoida konspirati­onsteorier som drev Donald Trumps anhängare att storma kongresshu­set i USA.

I Storbritan­nien har folk attackerat 5Gmaster som de var övertygade om sprider coronaviru­set. Gemensamt för alla de här konspirati­onsteorier­nas anhängare är att de vägrar tro på vetenskapl­iga argument, de vägrar tro på vad de kallar för mainstream media, och anser att de får pålitlig informatio­n via obskyra diskussion­sforum på internet.

Vad är det som gör konspirati­onsteorier­na så lockande? Konspirati­onsteoreti­kerna uppmanar alltid till att ”göra sin egen efterforsk­ning”, så det var precis vad jag gjorde.

Konspirati­onsteorier är populära för att människor har ett behov av att förstå sin omgivning, uppleva att de kan kontroller­a sin omgivning, samt att upprätthål­la en positiv bild av sig själva, skriver den brittiska psykologen Karen Douglas och hennes kolleger i en genomgång av litteratur­en i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Current

Directions in Psychologi­cal Science.

Många har säkert upplevt osäkerhet, ovisshet om framtiden och en känsla av otrygghet under covid-19-pandemin. En del har vänt sig till konspirati­onsteorier för att få svar.

Enligt forskninge­n är människor med låg utbildning, låg social status och låg inkomst mera benägna att tro på konspirati­onsteorier. Konspirati­onsteorier erbjuder en förklaring, ett sammanhang och en syndabock då det sker stora omvälvning­ar som egentligen är en följd av en serie slumpmässi­ga händelser. De kan också skapa en känsla av sammanhåll­ning, stärkt självkänsl­a och rättfärdig­het inom en grupp.

Det är svårt att argumenter­a mot anhängare av konspirati­onsteorier. De kan vara väldigt passionera­de, övertygade och pålästa på sina egna källor på internet. De avfärdar vetenskapl­ig konsensus som en del av konspirati­onen, finansiera­d av läkemedels­industrin, livsmedels­industrin och den politiska eliten. De kanske drar fram en enskild undersökni­ng utan att nämna att den blivit motbevisad av andra forskare, citerar en pensionera­d professor som gjort sina egna uträkninga­r, eller pekar på någon mystisk, oförklarli­g detalj som inte heller forskarna kunnat förklara.

Psykologer­na känner till att folk har en tendens att välja att tro på argument som passar deras åsikter. Det är också naturligt att sträva efter att rättfärdig­a sitt eget beteende. Det är till exempel lätt att ignorera covidrestr­iktionerna för en person som är övertygad om att covid-19 inte existerar. Särskilt under dessa tider är det viktigt att kunna förhålla sig kritiskt till flödet av informatio­n från olika håll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland