Hufvudstadsbladet

Yle vill nå ut till alla

-

YLE VEGA Förbundet Svenska seniorer i Finland ifrågasätt­er i sin insändare att Svenska Yle hänvisar till publikunde­rsökningar som visar att den stora finlandssv­enska publiken föredrar radio framför tv på morgonen. Därutöver anser förbundet att Svenska Yle inte utför sitt uppdrag.

Lagen om Rundradion stipulerar bland annat att programver­ksamheten ska stödja demokratin och enskildas möjlighet att påverka, genom att tillhandah­ålla ett mångsidigt utbud av fakta, åsikter och diskussion­er. Yle ska göra innehåll för alla och behandla den svensk- och finskspråk­iga befolkning­en på lika grunder.

När vi på Svenska Yle funderar på hur vi ska tillämpa lagen vid en given tidpunkt väger vi förutom den respons vi får också in strategisk­a riktlinjer, omvärldsan­alys och publikunde­rsökningar.

Enbart publiksiff­ror styr aldrig våra prioriteri­ngar, men vi ser dem som en betydelsef­ull del i helheten. Tack vare att publikunde­rsökningar­na är statistisk­t representa­tiva ger de oss en fördjupad insikt om medievanor­na hos vår publik, också hos dem som inte hör av sig till oss med respons. Detta har betydelse med tanke på att Yle ska nå ut till alla, också den del av publiken vars medievanor förändrats märkbart på senare år.

Vi tar vårt public service-uppdrag på största allvar och gör vårt yttersta för att alla ska kunna ta del av vårt innehåll, trots att vi inte kan erbjuda alla de format som var och en önskar sig. JOHANNA TÖRN-MANGS direktör

MIKAELA SONCK mediechef Svenska Yle

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland