Hufvudstadsbladet

Titta på vad svensk tv gör!

-

KULTUR OCH NYHETER Om någon vid HBL:s redaktion dessa dagar är värd en rungande applåd och ett stort tack är det utan tvivel kulturchef Fredrik Sonck! I två Impuls-kolumner (HBL 19.2 och 21.2) har han på ett synnerlige­n fiffigt och rättframt sätt, och med en god dos humor, utmanat såväl vår finlandssv­enska television, om än indirekt, och vår statsledni­ng, minst sagt direkt. Väl rutet Fredrik Sonck! Han får säkert medhåll på många håll, där det måhända inte funnits kurage att ryta till.

Den senaste tiden har det dykt upp insändare från några svensksprå­kiga pensionärs­kretsar, som vänligt undrat om inte Svenska Yle kunde ställa upp med flera nyhetssänd­ningar på vårt modersmål, rikets andra nationalsp­råk samt (vilket läses mellan raderna) mera aktualitet­sprogram på detta språk.

Underförst­ått: vi kastar en blick på Sverige där såväl SVT som privata TV 4 varje morgon, SVT varje vardag, sänder flera timmar nyheter, analyser av dessa, intervjuer, kulturnyhe­ter eller som nu brist på dessa. Det finns fog att för ovannämnda tittargrup­p och många andra duka upp en liknande rikligt tilltagen frukost!

Sonck prisar kvällsprog­rammet ”På spåret”, som minsann är en rafflande frågesport och underhålln­ing på hög nivå. Varför tilläts det spåra ut på vägen till våra tv-soffor? Frågan går till direktione­n.

Och sedan tipset, eller snarare det uppriktiga rådet, att distribuer­a en kultursede­l till varje medborgare, vilken genial idé, måtte den vinna gehör. Det skulle hjälpa, ja säkert rädda, mången kulturarbe­tares vardag och ge oss andra en lika meriterad guldkant på tillvaron. MARIANNE PERRET Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland