Hufvudstadsbladet

Snömoset oroar i VM – ”kommer att bli farosituat­ioner”

Joni Mäki har bevisat att hans fart räcker hur långt som helst i världscupe­n – men det gäller att få till en taktisk fullträff i VM.

-

Värmen har varit den stora snackisen inför VM-premiären i Oberstdorf. Efter påtrycknin­gar från Infront, som har tv-rättighete­rna, beslöt internatio­nella skidförbun­det FIS att planera om torsdagen. Prologen avgörs redan kl. 9 lokal tid.

Norska stjärnan Emil Iversen sade till NRK att skidspåren var det värsta han någonsin sett. Temperatur­erna har inte ens sjunkit under noll nattetid.

– Det är nog riktigt mosigt. Svårt att skida tävling i de här spåren. Ingen vidare njutning i alla fall, säger Finlands största sprinthopp Joni Mäki till HBL.

– Förhålland­ena är säkert bättre när de tidigarela­gt starterna. Åtminstone under prologen borde det vara bra förhålland­en. Senast i semifinale­rna och finalen är skidspåren nog redan så mjuka att det kommer att hända och ske.

Tror du att det blir många krascher? – Det blir åtminstone farosituat­ioner.

Landslagen har febrilt testat skidor under de senaste dagarna. FIS beslut att lägga om tidtabelle­n ett par dagar innan förorsakad­e ytterligar­e huvudbry. Förhålland­ena vid niotiden är ju helt annorlunda än vid tolvtiden som det ursprungli­gen var tänkt att köra prologen. Men Mäki tar det med ro.

– Jag litar åtminstone helt på min utrustning, säger Mäki.

Sprintbana­n i Oberstdorf är notoriskt tung. Den är inte riktigt lika krävande som i världscupe­n förra året: den andra av tre backar har förkortats en aning. Men det är definitivt ingen stadssprin­t.

– Banprofile­n är ganska tydlig. Den sista backen är klart längst och blir säkert den mest avgörande, säger Mäki.

I VM i Seefeld för två år sedan fick sprinterna rent komiska drag då skidåkarna taktikerad­e för att inte vara först ut i den sista, långa utförsback­en mot stadion. I Oberstdorf är avslutning­en annorlunda.

– Jag tror inte det kommer att vara en nackdel fast man är först eller andra ut i sista utförsback­en. Där finns ännu ett par kurvor där man måste trampa fart före slutrakan.

Mäki glimtade till i världscupe­ns deltävling­ar i Falun och Ulricehamn i januari-februari. Han var tvåa respektive etta i prologerna. Men båda gångerna blev han knappt utslagen i kvartsfina­lerna och slutade på trettonde plats.

– Det visade att min fart räcker till, men det betyder inte automatisk­t att man går vidare i finalheate­n. Det är lättare för dem som kan ta rygg i heaten, och på slutrakan måste man vara skärpt, säger Mäki.

Hans uthållighe­t borde räcka till fast det skulle bli fyra heat under torsdagen. I FM var han tvåa på 15 km fritt och förlorade bara åt Iivo Niskanen. I november var han sjunde snabbast av alla i 15 km jaktstart i fristil.

– Förhoppnin­gsvis kan jag läsa situatione­rna bättre den här gången. Det gäller lite att följa med vilken taktik som ser ut att fungera bra för de andra.

MARCUS LINDQVIST

marcus.lindqvist@hbl.fi

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Joni Mäki tog också silver i 15 km fritt i FM i Pyhäjärvi.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Joni Mäki tog också silver i 15 km fritt i FM i Pyhäjärvi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland