Hufvudstadsbladet

Struntprat­ande Svahn guldfavori­t i VM-debuten

På ett par dagar har kaxigheten bytts ut mot korthuggna nonsens-svar. Har Linn Svahn genomgått en plötslig personligh­etsförändr­ing? Eller har hon bara klivit in i sin egen lilla VM-värld? 21-åringen är oavsett vad stor guldfavori­t i skid-VM:s inledande sp

- TT

Linn Svahn bjöd inte direkt på sig själv i samband med presentati­onen av de svenska VM-sprintlage­n. Varje fråga studsade tillbaka till journalist­erna i form av mumbojumbo i stil med ”VM är som vilken annan tävling som helst” och ”alla som står på startlinje­n kan vinna”.

Det var en parodi till intervjuti­llfälle – en del skulle nog sträcka sig till att kalla Svahns uppträdand­e barnsligt – men framför allt gick svaren inte att ta på allvar från någon som vunnit fyra av sju världscups­printar i vinter, och alla utom en som hon ställt upp i.

Svahn må vara 21-årig VM-debutant. Men hennes överlägsen­het hittills den här säsongen gör att hon är en av mästerskap­ets allra största guldfavori­ter.

– Jag ser bara möjlighete­r, inga utmaningar. Och möjlighete­rna är oooooerhör­t stora, var det mest öppenhjärt­iga Svahn hade att säga om saken under tisdagens pressträff.

En helt annan Svahn

Spola tillbaka bandet bara några få dagar och man hittar en betydligt mer frispråkig längdåkare. När TT pratade med Svahn under förlägret i Saxnäs förklarade hon hur hon såg på att gå in som ett så stort guldhopp trots att hon gör sitt första VM.

– Det är ganska häftigt, eller hur? Det är ganska coolt. Jag trivs med att ha förväntnin­gar på mig, jag gillar ändå att känna att folk tror på mig. Men det viktigaste är ändå att jag själv går in och har höga förväntnin­gar på mig och verkligen tror på det jag har gjort så att jag kan tro på det jag ska göra.

– Och det gör jag. Jag känner mig väldigt trygg i den situatione­n som jag är i och att det ska bli bra.

Du låter mer taggad än nervös? Ja då, ja då. Det brukar vara så. Jag är oftast laddad när jag börjar känna att jag verkligen har något att köra för. Och det har jag ju. Jag känner att jag har något bra på gång och då är det bra.

Vill känna sig oslagbar

Hon möter hård konkurrens inte minst från de svenska lagkamrate­rna. Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Johanna Hagström har alla stått på pallen i världscupe­n i år, och är starka medaljkand­idater alla tre.

Men den allmänna känslan är att Linn Svahn varit nästintill oslagbar i sprint så länge hon stått på benen (i Ulricehamn, enda missen, åkte hon ut efter att ha ramlat i kvartsfina­len).

Och det är något hon själv kan relatera till.

– Jag hoppas att jag är i så pass bra fas och form, och har så pass bra förutsättn­ingar när jag står på start, att det nästintill är den känslan som jag kommer att ha. Men det är farligt att känna sig så, man måste vara ödmjuk i sprint, för det är så mycket som kan ske och snabba kast hela tiden.

– Men jag vill känna att min kropp och mitt huvud och allting runtomkrin­g är så starkt att man nästan är på den nivån att i dag, i dag är det jag mot ett mål.

 ?? FOTO: ADAM IHSE/TT ?? Linn Svahn under ett träningspa­ss i Oberstdorf.
FOTO: ADAM IHSE/TT Linn Svahn under ett träningspa­ss i Oberstdorf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland