Hufvudstadsbladet

Simeone tappade ansiktet i Bukarest

”Simeone, som gjort sig känd som den defensiva kontringsf­otbollens okrönta kung verkade ha ömsat skinn någon gång under coronaviru­spandemin.”

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Noll avslut på mål. Den i särklass bästa chansen bjöd Chelsea på då Cesar Azpilicuet­a med en svår passning till målvakten Edouard Mendy höll på att ställa till det för Londonlage­t. Efter det visade Atletico Madrids tränare Diego Simeone sig från sin allra ängsligast­e och mest cyniska sida.

Atletico fick mycket beröm under hösten. Ett modigare, offensivar­e och mer attraktivt spelande Atleti gick på som den berömda ångvälten i La Liga.

Simeone, som gjort sig känd som den defensiva kontringsf­otbollens okrönta kung verkade ha ömsat skinn någon gång under coronaviru­spandemin.

Men det nya året till ära började bekanta tendenser infinna sig i Atleticos spel. Skador och sjukdom har visserlige­n stört hela säsongen men att skylla på det håller knappast.

Av de fem senaste matcherna har laget vunnit en, tappat all fart och fläng i sitt spel och gått tillbaka till sin destruktiv­a igelkottsf­otboll.

På pappret såg Atletico Madrid mot Chelsea ut som en väldigt jämn drabbning. Simeones taktik tydde på något helt annat.

Sex man i backlinjen, tre stackars mittfältar­e som hela tiden var under hård press av numerärt överlägsna motståndar­e och en Luis Suarez som ibland kunde skymtas uppe på topp någonstans vid horisonten. Suarez är rätt använd alltjämt en oerhört vass målskytt, nu var han så ensam uppe på topp att han i viss mån gick tillbaka till de grisfasone­r han vid sidan om sitt målskytte gjort sig känd för under årens lopp.

Chelseas coach Thomas Tuchel måste nog ha skrapat sig på hjässan då han såg hur Atletico ställde upp. Vilka signaler sände Simeones val av taktik till Atletico och Chelsea?

Till sina egna spelare att vi är typ helt chanslösa, vi krigar för att få noll-noll och vinna på ett skitmål i London i returen. Till Chelsea: Nu kan ni öva ert kortpassni­ngsspel i lugn och ro för vi kommer att ligga inom en radie av 30 meter från det egna målet.

Argentinar­en, som i många år gjort sig känd som en mästare på att motivera sina spelare till stordåd, stod för ett klassiskt mentalt självmål i Bukarestkv­ällen.

Chelsea, med en helt annan struktur, balans och spelidé med Tuchel vid spakarna, trummade på och försökte hitta luckor i motståndar­nas kompakta försvarsli­nje. Den kom till slut då genom matchen osäkra Mario Hermoso var sist på bollen och av misstag serverade Olivier Giroud som med sin lika atletiska som elastiska kropp gick upp och satte 0–1 med en perfekt cykelspark. Den 34-årige fransmanne­n spelar sitt livs fotboll. Facit i Champions League i år? 229 minuter och sex mål.

Atletico Madrid har ett ruskigt spelschema. Villarreal borta i helgen, sedan derby mot formstarka Real Madrid och i mitten av mars ska Simeone på något sätt få sina spelare tro på att de kan vända på detta i London.

Den säsong som verkade bli en enda lång succé för Atletico kan i värsta fall utveckla sig till en mardröm. Och den mardrömmen tog i så fall fart på allvar i Bukarest.

 ??  ?? Diego Simeone försökte stänga dörren mot Chelsea men resultatet blev ett mentalt haveri för Atletico Madrid.
Diego Simeone försökte stänga dörren mot Chelsea men resultatet blev ett mentalt haveri för Atletico Madrid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland