Hufvudstadsbladet

Förbättrad verklighet?

- TRYGVE SÖDERLING Litteratur­vetare kultur@hbl.fi

Det var en smula förbluffan­de att läsa att en fiktiv man, ”Rory Lomax”, i arkeologif­ilmen The dig (2021, Netflix, recenserad i HBL 4.2.) i verklighet­en var två kvinnor. De hette Mercie Lack och Barbara Wagstaff och de dokumenter­ade de sensatione­lla utgrävning­arna i Sutton Hoo 1939 med över 400 foton.

Tydligen har de i filmen ersatts av ”Lomax” för att få till en sidohistor­ia, en fiktiv romans mellan honom och Peggy Piggott alias Margaret Guido – en forskare som 1939 redan var en erfaren arkeolog. I filmen däremot framställs hon som en total nybörjare som passar för jobbet mest för att hon är så späd att hon inte riskerar krossa resterna av det medeltida skeppet med sin kroppstyng­d.

Förbluffan­de, eftersom man skulle förvänta sig att regissörer i dag vet vart vinden blåser, att de snarare skulle lyfta fram intressant­a historiska kvinnor än, som här, gömma undan två och förminska den tredje.

Till exempel den likaledes brittiska HBO-serien Chernobyl (2019) fantiserar mera trendmedve­tet åt andra hållet än The dig: en enda fiktiv hjältinna, ”Uljana Chomjuk”, står i detta kärnkrafts­katastrofd­rama för en rad verkliga (manliga) forskare som bidrog med sakkunskap under reaktorhav­eriet i Ukraina 1986. Samtidigt tappade serien bort den kvinnliga arkitekt, Maria Protsjenko, som organisera­de evakuering­en av staden – långt effektivar­e än den framstår som i serien.

Som jag skrev i HBL 9.1.2020 imponerar Chernobyl trots att den odlar teknologis­ka myter och bitvis exotiserar Sovjettill­varon på svårbegrip­liga grunder. Var inte verklighet­en alldeles tillräckli­gt dramatisk?

Poetiska friheter och dramaturgi­skt fiffel för att förtäta ett skeende kan ibland vara ok, men det är en balansgång som lätt slår över i ideologisk­a fördomar. Som när kvinnor försvinner, eller uppstår, eller kraftigt modifieras.

När jag insåg att huvudperso­nen ”Kurt Barnert” i Florian Henckel von Donnersmar­cks film Werk ohne Autor (Vänd aldrig bort blicken, 2018, nyligen i Yle Teema och fortfarand­e på Arenan) i hög grad är ett porträtt av den berömda tyska konstnären Gerhard Richter blev jag nyfiken; varför nämns kopplingen till verklighet­ens Richter över huvud taget inte? Och varför kallas den excentrisk­a professor som alldeles uppenbart är Joseph Beuys – hatten, fettet, filten, allt – för ”Antonius van Verten”? (Richter och Beuys avtackas i eftertexte­rna, men utan kommentar.)

En jämförelse med informatio­nen på bland annat gerhard-richter.com visar att passformen mot den verkliga Richters märkliga biografi är påfallande tät: Liksom filmens ”Kurt Barnert” växte Richter upp i Nazityskla­nd, fick gedigen konstutbil­dning i östtyska DDR och flyttade/flydde till väst 1961, strax före murbygget. Efter en trevande fas hittar han sin stil, lätt suddade målningar i gråskala baserade på fotografie­r.

En av de mest berömda, Tante Marianne, visar honom själv som spädbarn tillsamman­s med sin unga moster. Liksom i filmen spärrades hon in som schizofren och steriliser­ades som ett led i nazisterna­s rasförädli­ngsprogram. En detalj skiljer: verklighet­ens Marianne Schönfelde­r gasades inte ihjäl som filmens ”Elisabeth May”, utan svalts avsiktligt till döds på kliniken.

Det var ändå inte Richters blivande svärfar Heinrich Eufinger som skrev ut just den dödsdomen, även om också han faktiskt var gynekolog och före detta SS-läkare. Här skapar filmens dramaturgi­ska maskineri en fantastisk slump, en effektfull genväg: ”professor Seeband” är berättelse­ns mest avskyvärda gestalt, som förutom allt annat är beredd att tvinga den egna dottern till abort på en lögn och förstöra hennes livmoder eftersom han anser att svärsonens gener är undermålig­a.

På samma sätt som personerna­s namn har bytts ut är de målningar den begåvade ”Kurt Barnert” skapar i filmen ett slags parafraser på verkliga Richterver­k. Äkta kopior är däremot de verk av Kandinskij, Dix och så vidare som skymtar på den beryktade ”Entartete Kunst”utställnin­g som inleder filmen. Vad ”Barnerts” senare konstutbil­dning i DDR beträffar har filmen kanske missat att Picasso, som visas upp som exempel på ”dekadens” och ”formalism”, i verklighet­en var populär också i östblocket eftersom han ansågs vara kommunist. Utelämnade är också den verkliga Richters många helt legala besök i väst redan åren före muren, för att kolla in det senaste i konstväg där.

Som helhet är Werk ohne Autor en intressant mix av å ena sidan epok och biografi, tätt på förebilden Richter (som lär tycka illa om filmen), å andra sidan fantasiele­ment som man kan förlåta, men som lämnar en lite skum bismak.

Filmen är inte lika helgjuten som von Donnersmar­cks genombrott Das Leben der Anderen (2006) – den avslöjar sig ställvis med ”filmmusik” och flirtar för mycket med osannolika slumpar, happy end och övernaturl­ig ”synskhet”. Och den lägger den andra halva som utspelar sig i Västtyskla­nd i ett lätt parodiskt register som inte synkar med den blytunga inledninge­n. Får den stroppiga ”professor Seeband” inget annat straff än att känna lite obehag inför ”Barnerts” målningar, som klärvoajan­t avslöjar det monster han är, utan att ”Barnert” själv vet varför?

En rolig nörddetalj är att von Donnersmar­ck har satt Sebastian Koch, hjälten i Das Leben der Anderen, att spela den fascistoid­a slingerbul­ten ”Seeband” i Werk ohne Autor. Bägge filmerna har nyligen visats i Yle Teema och finns just nu på Arenan, Das Leben der Anderen ännu i flera månader, Werk ohne Autor till den 1 mars.

Poetiska friheter och dramaturgi­skt fiffel för att förtäta ett skeende kan ibland vara ok, men det är en balansgång som lätt slår över i ideologisk­a fördomar.

 ??  ?? Tom Schilling gör rollen som Kurt Barnert – ett alias för den tyske konstnären Gerhard Richter – i filmen Vänd aldrig bort blicken av Florian Henckel von Donnersmar­ck.
Tom Schilling gör rollen som Kurt Barnert – ett alias för den tyske konstnären Gerhard Richter – i filmen Vänd aldrig bort blicken av Florian Henckel von Donnersmar­ck.
 ?? FOTO: ARD/DAS ERSTE ??
FOTO: ARD/DAS ERSTE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland