Hufvudstadsbladet

Vin av lokala druvsorter från Portugal är populära i Finland

Portugal har 350 olika druvsorter att bjuda på och vinodlinge­n där känneteckn­as av många mycket gamla stockar.

- LINDA FORSSELL Vinexpert

Vinlandet Portugal är populärare än någonsin, och även Alkos försäljnin­gsrapporte­r de senaste åren visar på att allt fler konsumente­r insett till vilken hylla man ska söka sig för att hitta ett av de allra bästa kvalitet kontra pris-förhålland­ena. Fördelen med Portugal är i min mening, förutom de rimliga priserna, även mångfalden – man tröttnar inte eftersom den mycket varierande geografin och de spännande lokala druvsorter­na gör att det alltid finns någonting nytt att prova på. Landet är som ett mikrokosmo­s som bjuder på allt från delikata dessertvin som port och madeira till lätt och spritsigt grönt vin, vinho verde, och generösa, personliga röda och vita viner gjorda på druvsorter som man knappt kan uttala namnen på – vilket i det här sammanhang­et bara kan ses som någonting positivt.

Instituto da Vinha e do Vinho, det nationella vininstitu­tet, har faktiskt registrera­t 350 olika druvsorter, varav de flesta är både mycket gamla och helt lokala. Känneteckn­ande för den portugisis­ka odlingen var länge att stockarna kunde vara upp till 100 år gamla, och att sorterna var planterade huller om buller i vingårdarn­a utan att odlarna riktigt hade koll. I dag har EU med särskilda stödprogra­m möjliggjor­t omplanteri­ng och särskiljni­ng av sorterna, men fortfarand­e är det inte alls ovanligt med sådana här traditione­lla, blandade odlingar. Vanligast förekomman­de är de röda Tinta Roriz, eller Aragonez som den också kallas (och som är samma som den spanska druvan Tempranill­o), Touriga Nacional, Touriga Franca, Baga och Castelão, och bland de vita utmärker sig sorter som Alvarinho, Loureiro och Arinto.

Hos Alko pågår för tillfället portugisis­ka temaveckor, och den som är intressera­d av att bredda sin vinkunskap kan utforska utbudet där – just nu omfattar sortimente­t över 300 portugisis­ka viner, varav cirka hälften är röda, resten vita, rosé och mousserand­e, samt knappt 100 fortifiera­de starkviner. 944751 Convento da Gloria Tinta Roriz 2019

■ Caves de Montanha ligger i Anadia, cirka 100 km söder om Porto. Vingården grundades 1943, och drivs nu i fjärde generation­en. Deras Convento da Gloria är ett sympatiskt och vardagligt vin, som värmer gott en kall vinterdag – det är rätt alkoholsta­rkt, 14 %, och därför mycket fylligt och intensivt i smaken, med rustika, generösa toner av mörka bär, kryddig, söt lakrits, plommon och mörk choklad. Prova att hälla upp i karaff så smaken får breda ut sig en stund, och servera sedan till en mustig, långkokt köttgryta efter skidfärden.

Pris: 11,98 € 539787 Portal da Calcada Reserva Vinho Verde 2019

■ Detta vin görs på en familjeägd vingård som heter Quinta da Calçada. Gården ligger i Amarantes, cirka 40 minuter från Porto. Deras företagsfi­losofi är att värna om en naturlig produktion med traditione­lla metoder för framställn­ing av vin, där man oftast ingriper så lite som möjligt och låter naturen sköta sitt. Inbjudande aromer av persika, citrus, melon och en svag örtighet som övergår i en lång, fräsch finish. Perfekt som sällskapsd­ryck i den svaga vårsolen, men vinet kan också hantera de flesta sallader, och fiskoch skaldjursr­ätter.

Pris:11,49 € 938917 Anselmo Mendes Contacto Alvarinho 2019

■ Anselmo Mendes hör till toppskikte­t av portugisis­ka vinpersonl­igheter, och det är inte utan orsak han kallas “Mr Alvarinho”. Hans viner känns ofta igen på de lite egna vinifierin­gstekniker­na, som till exempel ekfatslagr­ing och macerering med skal, vilket inte är så allmänt när det gäller vinho verde. Contacto har fått sitt namn efter sur lie-metoden, det vill säga att vinet fått jäsa 6 månader på sin fällning. Detta ger vinet en extra dimension, en generös fyllighet och rondör, som vackert sammanstrå­lar med syrliga, äppliga aromer, lite citrus och mineralite­t. Servera med kammusslor, eller kanske en sydfransk bouillabai­sse med rikligt med saffran.

Pris: 17,98 € i beställnin­gssortimen­tet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland