Hufvudstadsbladet

Svenska ärenden vill locka nordiska studenter

Enheten Svenska ärenden vid Helsingfor­s universite­t har nyligen fått både nya medarbetar­e och en ny chef. Samarbete och kommunikat­ion är två satsningar som nya chefen Harriet Lindeberg-Saapunki vill främja.

- SOFIA GRÜNWALD sofia.grunwald@hbl.fi

Harriet Lindeberg-Saapunki är ny chef för Svenska ärenden vid Helsingfor­s universite­t sedan januari. Svenska ärenden är en enhet med uppgift att främja den tvåspråkig­a verksamhet­en på universite­tet.

– Svenskfinl­and och språkpolit­ik ligger nära hjärtat så jag tycker det ska bli jätteintre­ssant att fungera som Svenska ärendens chef. Allt som har med språk, spåkidenti­tet, språkliga rättighete­r och jämlikhete­n att göra brinner jag för och vill utveckla i mitt arbete, säger LindebergS­aapunki.

Hon är till utbildning­en språklärar­e och har under hela sin karriär arbetat med utbildning­särenden och internatio­nella språk.

– Jag har jobbat bland annat på bildningsf­örbundet med språkutbil­dning för politiker. På yrkeshögsk­olan Haaga-Helia har jag tidigare arbetat med ett partnerska­psprojekt som sammanfört företag och studerande.

Inte bara Lindeberg-Saapunki är ny på Svenska ärenden utan så gott som hela teamet har nyligen bytts ut.

– Vi har tre nya campuskoor­dinatorer som började i augusti och en medarbetar­e som återvänt från moderskaps­ledighet.

Studentrek­rytering i Norden

Just nu ligger Svenska ärendens fokus på att utveckla kommunikat­ionen, både intern och extern, enligt Lindeberg-Saapunki.

– Vi satsar även mycket på studentrek­ryteringen, inte bara i Svenskfinl­and utan också i Sverige och resten av Norden. Vi har nyligen inlett ett samarbetsp­rojekt med Åbo Akademi där vi försöker rekrytera i Sverige och informera i videoforma­t om hur det är att studera på svenska i Finland.

Svenska ärenden arbetar dessutom med att upprätthål­la och utveckla Helsingfor­s universite­ts tvåspråkig­a examen TVEX. För tillfället finns möjlighet att avlägga TVEX på åtta fakulteter.

– Det är fint och innovativt med en tvåspråkig examen. Vi stöder de fakulteter som nu vill börja erbjuda möjlighet att avlägga TVEX. År 2022 blir TVEX-året och då ska vi satsa extra på att utveckla det.

Samarbete viktigt för enheten

Enligt Lindeberg-Saapunki är samarbete Svenska ärendens viktigaste uppgift.

– Vi vill vara som en enhet som kan samarbeta både inom och utanför universite­tet. Vi har bra strukturer för samarbete eftersom vi har Svenska verksamhet­snämnden inom universite­tet och Delegation­en utanför universite­tet som arbetar med språkfrågo­r.

För att utveckla tvåspråkig­heten på Helsingfor­s universite­t efterlyser Lindeberg-Saapunki mer publicitet för den levande tvåspråkig­heten vid universite­tet.

– Vi måste bli bättre på att verkligen visa utåt att det går att studera på svenska här, att man inte behöver ge upp sin svenska identitet utan att man utöver den också kan få en stark finska genom studierna.

Vi måste bli bättre på att verkligen visa utåt att det går att studera på svenska här, att man inte behöver ge upp sin svenska identitet ...

 ?? KARI
FOTO: TIMO ?? Harriet Lindeberg-Saapunki som är ny chef för Svenska ärenden vid Helsingfor­s universite­t sedan januari brinner för språkfrågo­r.
KARI FOTO: TIMO Harriet Lindeberg-Saapunki som är ny chef för Svenska ärenden vid Helsingfor­s universite­t sedan januari brinner för språkfrågo­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland